ISKRENO PRIZNANJE

‘Nećemo uljepšavati stanje, ovo je prava istina o našoj ofenzivi!‘

Neuobičajeno otvoreni istup čovjeka kojeg smatraju desnom rukom Zelenskog
 Anatolii Stepanov/Afp

Ključni događaji:

  • Putin: Ponudio sam Wagnerovim borcima da se pridruže redovnoj vojsci

  • Pentagon: Wagnerovi plaćenici više ne sudjeluju u borbama u Ukrajini

  • Rusi strahuju za nuklearne podmornice nakon Wagnerove pobune?

  • Lavrov: NATO-u prijeti katastrofa ako se suprotstavi Rusiji

  • Rusi: Skinuli smo s našeg neba tri ukrajinska drona

  • Pojavila se nova fotografija Prigožina

  • Rusi tvrde da su srušili dva projektila Storm Shadow

  • Ukrajina: Napredovali smo dva kilometra prema Melitopolju

21:59

Erdogan uvjeren u dogovor s Putinom o produljenju sporazuma o žitu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak je izrazio optimizam glede izvoza ukrajinskog žita rekavši da su on i ruski predsjednik Vladimir Putin na istoj strani kada je riječ o produžetku Sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Spomenuti sporazum ističe u ponedjeljak navečer i Erdogan se nada će dogovor biti produžen nakon 17. srpnja, kao rezultat napora Ujedinjenih naroda i Turske.

UN i Turska posredovali su u sklapanju sporazuma s Rusijom i Ukrajinom u srpnju 2022. kako bi se ublažilo globalnu prehrambenu krizu zbog ruske invazije i blokade ukrajinskih luka.

"Spremamo se ugostiti predsjednika Putina u kolovozu. Putin i ja se slažemo oko produžetka tog sporazuma o izvozu žitarica preko Crnog mora", rekao je Erdogan ispred džamije.

On je rekao da je o tome razgovarao s Putinom, ali nije rekao kada.

Sporazum je prošle godine omogućio da se iz ukrajinskih luka na Crnom moru izveze skoro 33 milijuna tona žita, usprkos ratu koji traje.

U srijedu, na margini samita NATO-a u Vilniusu, Erdogan je rekao da su "razgovori u tijeku"

"Ukrajinski predsjednik Zelenskij to želi, a Putin je dao prijedloge. Radimo na rješenju koje bi uzelo u obzir te prijedloge", rekao je Erdogan.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres također je od Putina zatražio da produlji sporazum o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora, a zauzvrat mu je ponudio da se podružnicu ruske poljoprivredne banke spoji na međunarodni platni sustav SWIFT.

Putin je u četvrtak rekao da do sada niti jedan ruski zahtjev nije uzet obzir te da će dobro razmisliti što će učiniti.

Rusija prijeti da će raskinuti taj sporazum koji istječe u ponedjeljak jer joj se otežava da izvozi vlastito žito i gnojivo.

Ključni ruski zahtjev je ponovno spajanje ruske poljoprivredne banke Rosselkhozbank na SWIFT. Isključila ju je Europska unija u lipnju 2022. zbog invazije na Ukrajinu. Glasnogovornik EU-a rekao je u svibnju da EU ne razmatra vraćanje ruskih banaka u SWIFT.

No, prema izvorima, EU razmatra spajanje na SWIFT podružnice Rosselkhozbanka kako bi se omogućilo transakcije sa žitom i gnojivom.

Guterres je predložio Putinu da produlji sporazum o žitu za nekoliko mjeseci, što bi dalo EU-u dovoljno vremena da spoji podružnicu Rosselkhozbanka na SWIFT.

"Cilj je da se uklone prepreke za financijske transakcije preko Ruske poljoprivredne banke, što je velik razlog za zabrinutost Ruske Federacije, i da se istodobno omogući nastavak isporuke ukrajinskog žita preko Crnog mora", rekao je glasnogovornik UN-a Stefan Dujarric.

Kako bi se uvjerilo Rusiju da pristane, dogovoren je trogodišnji memorandum po kojem su UN-ovi dužnosnici pristali pomoći Rusiji da izvozi svoju hranu i gnojivo na strana tržišta.

Ruski izvoz hrane i gnojiva nije pod zapadnim sankcijama zbog invazije, ali Moskva tvrdi da ga otežavaju restrikcije plaćanja, logistike i osiguranja.

17:59

Šef ureda Zelenskog: Protuofenziva Kijeva 'ne napreduje tako brzo'

Kontraofenziva Kijeva, suočena s otporom ruskih snaga, "ne napreduje tako brzo", priznao je u petak šef ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak.

"Danas, protuofenziva ne napreduje tako brzo. Kada vidimo da nešto ne ide kako treba, trebamo to reći. Nitko neće uljepšavati stanje", rekao je Iermak.

Također je rekao da zapadni saveznici ne vrše nikakav pritisak na Kijev po tom pitanju, već samo pitaju: "Kako vam možemo pomoći?"

"Cijeli svijet zna da je nemoguće vršiti pritisak na Ukrajinu", izjavio je Jermak kojeg smatraju desnom rukom predsjednika Zelenskog.

Ukrajina neće pregovarati s Rusijom sve dok njezine postrojbe ne napuste ukrajinski teritorij, dodao je.

"Naše je stajalište jasno. Uopće pomišljati na takve pregovore je moguće samo nakon što se ruske snage povuku s našeg teritorija. Cijeli svijet zna da prije toga nećemo razgovarati s Rusima", istaknuo je Jermak.

16:56

Lavrov: NATO-u prijeti katastrofa ako se suprotstavi Rusiji

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da sateliti SAD-a i NATO-a riskiraju 'izravni oružani sukob s Rusijom'.

Putem Twittera ruskog veleposlanstva Velike Britanije Lavrov je upozorio na potencijalne 'katastrofalne posljedice' izravnog sukoba.

Podsjetimo, u srijedu je Lavrov poručio da će se oružani sukob u Ukrajini nastaviti sve dok Zapad ne odustane od planova da dominira i porazi Moskvu.

16:48

Rusi strahuju za nuklearne podmornice nakon Wagnerove pobune?

Rusija je vjerojatno zabrinuta za sigurnost svojih nuklearnih podmornica nakon pobune plaćenika Wagnera prošloga mjeseca, priopćilo je u obavještajnom izvješću britansko Ministarstvo obrane.

Podmornice iz Sjeverne flote neće sudjelovati na ovomjesečnoj manifestaciji u povodu Dana mornarice u Sankt Peterburgu prvi put u svojoj šestogodišnjoj povijesti.

Iako je Ministarstvo obrane reklo da bi to moglo odražavati potrebu da se podmornice drže u pripravnosti za operacije, dodalo je da bi mogla postojati 'sigurnosna zabrinutost' nakon puča wagnerovaca.

Naime, zabrinutost je vjerojatno povezana s izvješćem da je skupina Wagner bila blizu zauzimanja nuklearnog oružja dok su marširali prema Moskvi krajem lipnja.

- Postoji realna mogućnost da su interni sigurnosni problemi uslijed pokušaja državnog udara pridonijeli odluci, navodi britansko ministarstvo.

16:41

Rusi tvrde da su srušili dva projektila Storm Shadow

Jevhen Balicki, čelnik okupirane Zaporižje, ustvrdio je da je ruska protuzračna obrana oborila dvije rakete Storm Shadow koje je Ukrajini isporučila Velika Britanija, a Kijev ih je ispalio prema Melitopolju i Berdjansku.

Ruska državna agencija Tass izvijestila je da je Balicki o tome izvijestio na Telegramu, navodeći da 'nije bilo žrtava, niti je oštećena infrastruktura'.

Podsjetimo, prije nekoliko dana ruski general-pukovnik Oleg Cokov poginuo je prilikom ukrajinskog napada projektilom Storm Shadow na regiju Zaporižja.

16:36

Ukrajina: Napredovali smo dva kilometra prema Melitopolju

Ukrajinska vojska tvrdi da je napredovala gotovo dva kilometra duž južne bojišnice u smjeru Melitopolja u zadnjih tjedan dana.

Kijev tvrdi da ukrajinska protuofenziva, koja je započela prošloga mjeseca, bilježi uspjehe unatoč problemima poput guste mreže minskih polja i granatiranju.

Mikola Uršalovič, predstavnik Nacionalne garde, rekao je da se 15. brigada Karadag i regularne trupe kreću prema okupiranom Melitopolju.

Melitopolj ukrajinski zapovjednici smatraju strateški važnim jer vjeruju da bi osvajanjem grada mogli presjeći kopneni koridor između Rusije i Krima.

15:28

Wagnerovi borci uvježbavaju vojnike u Bjelorusiji

Borci ruske plaćeničke skupine Wagner uvježbavaju vojnike u Bjelorusiji, objavilo je u petak bjelorusko ministarstvo obrane.

Ministarstvo je objavilo video snimku na kojoj se vidi kako borci Wagnera uvježbavaju bjeloruske vojnike na vojnom poligonu u blizini grada Osipoviča, oko 90 kilometara jugoistočno od glavnog grada Minska.

"Borci Wagnera instruktori su u nekoliko vojnih discplina", priopćilo je bjelorusko ministarstvo.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko posredovao je u postizanju dogovora o prestanku Wagnerove pobune 23. i 24. lipnja, kada je ta skupina preuzela nadzor nad južnim ruskim gradom Rostovom i krenula prema Moskvi, srušivši nekoliko vojnih helikoptera čiji su piloti poginuli.

Po dogovoru, vođa Wagnera Jevgenij Prigožin povukao je svoje plaćenike i pristao otići u Bjelorusiju, a Rusija je zauzvrat odustala od kaznenog progona zbog pobune. Plaćenicima je ponuđeno da odu u Bjelorusiju, da uđu u sastav redovne vojske ili se vrate civilnom životu.

Prigožin tvrdi da nije želio srušiti ruski režim, nego spriječiti rasformiranje Wagnera, optužujući glavni stožer da je nesposoban.

Prigožin nije viđen u javnosti otkako je napustio Rostov 24. lipnja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da se sastao s njime u Kremlju 29. lipnja.

Putin je istaknuo da ruski zakon ne dopušta postojanje privatnih vojski.

Ruska vojska u srijedu je objavila da joj je Wagner vratio naoružanje.

Pentagon je u petak objavio da borci Wagnera više ne sudjeluju "u značajnoj mjeri" u borbama u Ukrajini.

"U ovoj fazi, ne vidimo da Wagnerove snage sudjeluju u značajnoj mjeri u borbenim operacijama u Ukrajini", rekao je glasnogovornik Pentagona, general Pat Ryder, na konferenciji za novinare.

SAD smatra da se "većina" boraca Wagnera i dalje nalazi u okupiranim područjima u Ukrajini, dodao je.

12:16

Pojavila se nova fotografija Prigožina

Na društvenim mrežama pojavila se nova fotografija Jevgenija Prigožina. Vođa wagnerovaca posljednji je put viđen na dan pobune u Rostovu na Donu, nakon čega mu se izgubio svaki trag. Navodilo se kako se nalazi u Bjelorusiji, a neki izvori nagađali su kako više nije ni živ.

Fotografiju je na Twitteru objavio Anton Geraščenko, bivši zamjenik ministra unutarnjih poslova Ukrajine.

'Ruski mediji objavljuju navodno nedavnu fotografiju Prigožina u poljskom šatoru u (navodno) Bjelorusiji.'

Podsjetimo, prije nekoliko dana Kremlj je potvrdio da su se nakon pobune u Kremlju sastali Putin te 35 wagnerovaca na čelu s Prigožinom. Tada mu je Putin ponudio da se bore za rusku vojsku, no Prigožin je o odbio.

12:07

Ukrajinski dron pao na grad u regiji Kursk

Roman Starovoit, načelnik regije Kursk u Rusiji, izvijestio je da je ukrajinski dron pao na grad Kurčatov.

Na Telegramu je objavio da nema ozlijeđenih i da "objekti kritične infrastrukture nisu oštećeni". Prijavio je djelomičnu štetu na stambenoj zgradi.

Tvrdnje nisu neovisno provjerene.

11:23

Ovo je hotel u kojem je stradao moćni ruski general

Ruski general-pukovnik Oleg Cokov ubijen je u napadu u okupiranom Berdjansku u Zaporožkoj oblasti, objavio je 11. srpnja savjetnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andriuščenko. Nexta je sada objavila kako je Cokov ubijen u hotelu i priložila fotografije koje prikazuju kako od hotela praktički nije ostalo ništa.

Od kolovoza 2022. Cokov je bio zapovjednik 144. motorizirane streljačke divizije 20. kombinirane oružane vojske Ruske Federacije.

Unaprijeđen je u general-pukovnika 2023. Osim invazije na Ukrajinu, sudjelovao je u dva ruska rata protiv Čečenije i ratu u Siriji.

11:16

Eksplozija automobila u ruskom gradu Belgorodu, ozlijeđeno troje ljudi


U eksploziji automobila ozlijeđene su tri osobe u stambenom dijelu ruskog grada Belgoroda, objavio je guverner Vjačeslav Gladkov na Telegramu.

"Nažalost, troje je stradalih: muškarac koji je bio u automobilu u trenutku eksplozije i dvoje slučajnih prolaznika - majka s djetetom. Svi unesrećeni su s gelerima donjih ekstremiteta prebačeni u gradske bolnice. Liječnici njihovo stanje ocjenjuju kao srednje teško."

Gladkov je naglasio da je situacija pod kontrolom i rekao da "nema opasnosti za stanovnike susjednih kuća i stanova. Hitne službe su na licu mjesta. Istražni organi poduzimaju sve mjere kako bi se utvrdili uzroci incidenta."

11:14

Rusija zatvara konzulat u Poljskoj

Rusija je odlučila zatvoriti poljski konzulat u gradu Smolensku, zbog, kako je rečeno, poljskih "antiruskih" aktivnosti.
Poljska će odgovoriti na isti način ako Rusija zatvori svoja diplomatska predstavništva, rekao je u petak poljski premijer, reagirajući na izvješća da je Moskva odlučila zatvoriti poljski konzulat u Smolensku.

“Redovito primamo informacije o agresivnim diplomatskim akcijama Rusije”, rekao je na konferenciji za novinare Mateusz Morawiecki, javlja Reuters. "Ako na kraju dođe do toga da Rusija počne likvidirati naše urede, mi ćemo odgovoriti istom mjerom."

09:50

Ukrajina: Oborili smo noćas 16 od 17 ruskih dronova

Ukrajina tvrdi da je tijekom noći oborila 16 od 17 dronova koje je lansirala Ruska Federacija. Suspilne piše da je protuzračna obrana djelovala u regijama Odese, Mikolajeva i Dnjepropetrovska.

Izvještava se da je jedna osoba ozlijeđena i da su obližnje zgrade oštećene kada je dron udario u komunalno poduzeće u Krivoj Rihu u regiji Dnjepropetrovsk.

09:47

Rusi: Skinuli smo s našeg neba tri ukrajinska drona

Ruski Interfax javlja da su tri ukrajinske bespilotne letjelice (UAV) presretnute u ruskoj regiji Voronjež.

Citira se guverner Alexander Gusev koji je objavio Telegramu da su "jučer, nekoliko kilometara od Voronježa, sustavi protuzračne obrane otkrili i uništili tri bespilotne letjelice. Nije bilo žrtava, ozlijeđenih, materijalne štete.”

Voronjež je istočno od regije Harkiv u Ukrajini. Tvrdnje nisu neovisno provjerene.

09:46

Granatirana regija Černihiv

Suspilne, ukrajinska državna televizija, izvještava da su u regiji Černihiv granatirana tri pogranična naselja. Černihiv graniči s Bjelorusijom i Rusijom.

Guverner regije Odesa, Oleg Kiper, objavio je pak jutros na Telegramu da je nekoliko naselja u regiji trenutno bez struje. Međutim, on navodi da je to zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta tijekom noći, a ne zbog akcije ruskih snaga, koje su ranije ovog tjedna napale lučki grad bespilotnim letjelicama te izazvale požar u žitarnici.

09:43

Pentagon: Wagnerovi plaćenici više ne sudjeluju u borbama u Ukrajini

Wagnerovi plaćenici više ne sudjeluju u "bilo kakvom značajnijem kapacitetu" u borbenim operacijama u Ukrajini, priopćio je Pentagon u četvrtak, više od dva tjedna nakon što je skupina prekinuta pobuna u Rusiji.

"U ovoj fazi ne vidimo da Wagnerove snage sudjeluju u bilo kakvom značajnom kapacitetu u potpori borbenim operacijama u Ukrajini", rekao je tajnik Pentagona Pat Ryder na brifingu za novinare, piše AFP.

Ryder je rekao da su Sjedinjene Države procijenile da je "većina" Wagnerovih boraca još uvijek u područjima Ukrajine pod ruskom okupacijom.

05:39

Putin ponudio Wagnerovim borcima da se pridruže redovnoj vojsci

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u intervjuu objavljenom kasno u četvrtak da je plaćenicima iz skupine Wagner ponudio priliku da nastave služiti unutar redovne ruske vojske te im ponudio opcije za budućnost, uključujući ostanak pod njihovim zapovjednikom 16 mjeseci.

Putin, kojeg je intervjuirao ruski dnevnik Kommersant, rekao je da je ponudu iznio na sastanku s 35 boraca i njihovim osnivačem Jevgenijem Prigožinom krajem prošlog mjeseca u Kremlju, pet dana nakon što je Wagner pokrenuo neuspješnu pobunu protiv ruske vojne hijerarhije.

"Svi su se mogli okupiti na jednom mjestu i nastaviti svoju službu", citira Kommersant predsjednikove riječi. "I ništa se ne bi promijenilo. Vodila bi ih ista osoba koja im je sve to vrijeme bila pravi zapovjednik."

Budući da je Putin vrhovni zapovjednik vojske, čini se da je implicirao da će oni ostati unutar ruske vojske, iako to nije izričito rekao.

"Mnogi su tada kimnuli kada sam to rekao", citira Kommersant Putinove riječi.

Međutim, Prigožin se nije složio, izvijestilo je.

"Prigožin... je nakon saslušanja rekao: 'Ne, dečki se neće složiti s takvom odlukom", citira Kommersant Putinove riječi.

Pobuna je završila tako što je Moskva borcima Prigožina i Wagnera ponudila priliku da se nasele u susjednoj Bjelorusiji.

Također je rekao da je na ruskom parlamentu i vladi da raspravljaju o pravnom okviru za privatne vojske.

Putin je novinama rekao da ne postoji mogućnost da Wagner ostane u sadašnjem obliku.

"Wagner ne postoji", rekao je Putin novinama. "Ne postoji zakon o privatnim vojnim organizacijama. On jednostavno ne postoji", kazao je ruski predsjednik, prenosi Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 10:13