PUTIN PODIVLJAO

‘Nećemo vam dati plin, naftu, ugljen, ulje, ništa! Smrznut ćete se kao vučji rep u ruskoj bajci!‘

Tvrdi i da je stanje u kompresorskoj stanici Portovaja tempirana bomba i da svaki čas može doći do eksplozije i požara

Putin na gospodarskom forumu u Vladivostoku, Rusija

 Sergei Bobylyov/Afp

"Ako se nametnu ograničenja cijena na ruski izvoz nafte i plina, Zapad će biti zamrznut poput vučjeg repa u ruskoj bajci", zaprijetio je Putin na gospodarskom forumu u Vladivostoku, piše Reuters. Putin je rekao da su europski pozivi na ograničavanje cijene ruskog plina "glupi" i da bi isto samo dovelo do još viših globalnih cijena i novih gospodarskih problema u Europi.

Podsjećamo članice G7 već su najavile svoje planove za nametanje gornje granice izvoza ruske nafte u potezu koji bi također mogao limitirati rusku sposobnost da osigura tankere iz zemalja izvan G7.

Rusija bi odustala od svojih ugovora o opskrbi - ako Zapad nastavi sa svojim planovima.

"Hoće li biti političkih odluka koje su u suprotnosti s ugovorima? Da, nećemo ih ispuniti. Nećemo isporučivati ništa što je u suprotnosti s našim interesima", zaprijetio je Putin.

"Nećemo isporučivati plin, naftu, ugljen, lož ulje - nećemo isporučivati ništa!", izjavio je.

Rusija je drugi najveći svjetski izvoznik nafte nakon Saudijske Arabije. Europa je dosad uvozila oko 40 posto plina i 30 posto nafte iz Rusije.

Putin je rekao da su Njemačka i zapadne zemlje same krive što plinovod Sjeverni tok 1 nije u funkciji te da su Ukrajina i Poljska same odlučile isključiti ostale plinske rute u Europu.

Europa se suočava sa zimskom krizom goriva i naglim povećanjem računa za energiju nakon što je Gazprom u potpunosti obustavio isporuku plina kroz Sjeverni tok 1.

"Sjeverni tok 1 je sada praktički zatvoren", rekao je Putin i pozvao Njemačku da omogući dolazak nove turbine u kompresorsku stanicu Portovaja naftovoda za koju tvrde da bez iste nije moguće nastaviti pumpati plin. Novu turbinu, kažu Rusi, koče zapadne sankcije.

"Tamo curi nafta, to je moguća eksplozivna situacija, prijeti opasnost od požara. Turbina ne može raditi, dajte nam turbinu i mi ćemo sutra uključiti Sjeverni tok 1. No, oni nam ne daju ništa", kaže Putin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. veljača 2024 12:50