RIGOROZNE MJERE

Necijepljeni Austrijanci praktički neće moći izaći iz kuće, Slovenija pred novim zatvaranjem

Austrijancima koji nisu cijepljeni neće biti dopušten ulazak u ugostiteljske objekte i frizerske salone

Ilustracija

 Hans Punz/AFP

U dobrom dijelu Europske unije već nekoliko mjeseci bez covid-potvrde praktički nije moguće ući ni na koje mjesto na kojem se okuplja veći broj ljudi.

U Austriji još od proljeća bez propusnica građani mogu samo u trgovine i javni prijevoz. Za sve ostalo - za kafiće kao i kina i kazališta - trebaju potvrdu da su cijepljeni, da su preboljeli koronu ili moraju predočiti negativni PCR test.

No, Austrija je danas odlučila i takve, iz hrvatske perspektive, rigorozne mjere dodatno postrožiti: necijepljeni praktički neće moći iz kuće.

Naime, ta je država u petak objavila da građanima koji nisu cijepljeni protiv covid-19 neće biti dopušten ulazak u ugostiteljske objekte i frizerske salone jer se broj zaraženih bliži rekordu prije godinu dana, a vlada ne uspijeva postići visoku procijepljenost.

Mnogi Austrijanci su skeptični prema cjepivu kao i Slobodarska stranka (krajnja desnica), treća najveća u parlamentu.

U petak je broj novozaraženih iznosio 9.388, blizu rekorda od 9.586 prije godinu dana kada je bilo uvedeno drugo od tri nacionalnih zatvaranja.

"Popunjavanje bolničkih kreveta na odjelima intenzivne skrbi brže je od očekivanog", rekao je kancelar Alexander Schallenberg na konferenciji za novinare o mjerama koje stupaju na snagu u ponedjeljak.

image

Austrijski kancelar Alexander Schallenberg

Georg Hochmuth/AFP

Nove mjere odnose se i na hotele te događaje na kojima se okuplja više od 25 osoba, a stupa na snagu u ponedjeljak.

Uvest će se četverotjedno prijelazno razdoblje u kojem će ulazak u rečene objekte biti moguć uz predočenje potvrde o primitku prve doze i PCR-a testa, objavila je vlada.

Nakon toga samo potpuno cijepljene osobe i oni koji su nedavno preboljeli covid-19 moći će u ugostiteljske objekte.

Nove mjere koje je u petak objavila konzervativna vlada slijedila je dan pošto su slične mjere objavile gradske vlasti Beča kojim vladaju socijaldemokrati.

Bečko područje ima najnižu stopu zaraze među devet austrijskih saveznih pokrajina, ali i najveći postotak oboljelih na intenzivnim odjelima, 20 posto.

Slovenija pred zatvaranjem

U Italiji su europske covid-potvrde potrebne svim starijima od 12 godina za sva prijevozna sredstva osim regionalnih, za boravak u restoranima i kafićima, odlazak na priredbe i sportske događaje na otvorenom i zatvorenom, za muzeje i kazališta, bazene i teretane, vjenčanja i privatne zabave, festivale, sajmove i kongrese, kladionice i kockarnice.

Također su već neko vrijeme obavezne za sve zaposlene pri dolasku na radno mjesto, bez obzira radi li se o javnom ili privatnom sektoru. Italija, inače, ima daleko bolju epidemiološku situaciju nego Hrvatska.

Slovenija također ima obavezne covid-potvrde, a Janšina vlada jučer je odlučivala hoće li u državi uvesti strogi lockdown zbog drastičnog rasta broja zaraženih. Slovenija od sredine rujna također ima obavezu covid-potvrda za odlazak na posao, u kupovinu, u javni prijevoz, bolnicu, za korištenje raznih uslužnih djelatnosti.

U Srbiji od 23. listopada covid-putovnice također su obavezne za kafiće, restorane, kladionice i kockarnice te za svadbe i ostala okupljanja. No, Srbija je bila izložena valu kritika jer je takvu mjeru donijela samo za noćne sate. Covid-potvrde, naime, građanima trebaju tek od 22 sata do zatvaranja objekta, s tim da je ugostiteljskim objektima dozvoljeno da rade 24 sata dnevno. Kontroliraju se covid-potvrde s osobnim dokumentom, kako ne bi došlo do zloupotrebe odnosno korištenja tuđih propusnica.

Loša provedba u BiH

Kazna je 5.000 dinara (320 kuna) za osobu koja predočava lažnu covid-potvrdu, dok vlasnik objekta može biti kažnjen i s 150.000 dinara (9600 kuna) ako ih pažljivo ne provjerava.

Mađarska je prošlog tjedna omogućila poslodavcima da traže od zaposlenika da se obavezno cijepe. Također je vratila obavezu nošenje maski u javnom prijevozu. Još uvijek nema propisanih propusnica za kafiće, kulturne i sportske događaje

U BiH je na snazi obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, držanje distance i izbjegavanje velikih grupa ljudi, no mjere se u velikoj mjeri ne poštuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:46