TALIJANSKI PREMIJER

‘Necijepljeni su odgovorni za nastavak zdravstvene krize, zbog njih imamo probleme‘

U ponedjeljak su na snagu stupile strože mjere protiv necijepljenih. Zabranjen im je ulazak u kafiće i restorane te korištenje javnog prijevoza

Mario Draghi

 Alberto Pizzoli

Talijani koji se ne žele cijepiti protiv covida-19 uvelike su odgovorni za nastavak zdravstvene krize, rekao je premijer Mario Draghi u ponedjeljak.

Vlada je prošli tjedan uvela obvezno cijepljenje za sve osobe iznad 50 godina. Italija je jedna od tek nekoliko europskih zemalja koja se odlučila na taj korak kako bi smanjila pritisak na bolnice zbog porasta zaraženih.

"Ne smijemo nikada zaboraviti činjenicu da većinu današnjih problema imamo zbog necijepljenih ljudi", rekao je Draghi na konferenciji za medije. "Po tko zna koji put pozivam Talijane koji se nisu cijepili da to učine, i da prime treću dozu."

Ministar zdravstva Roberto Speranza rekao je da je 89,4 posto svih osoba starijih od 12 godina primilo barem jednu dozu cjepiva, a necijepljeni čine dvije trećine covid pacijenata na odjelima intenzivne njege.

Prema najnovijim podacima u ponedjeljak, na intenzivnoj njezi je 1606 covid pacijenata, 11 više nego prethodnog dana. Italija je u protekla 24 sata potvrdila 101.762 nove zaraze i 227 mrtvih.

U ponedjeljak su na snagu stupile strože mjere protiv necijepljenih - zabranjen im je ulazak u kafiće i restorane te korištenje javnog prijevoza.

Nova pravila se ne odnose na one koji su nedavno preboljeli covid-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2022 01:59