RADIKALNE METODE

Necijepljeni u Austriji od ponedjeljka zatvoreni u kućama: ‘Moramo poduzeti taj korak‘

Potpuno zatvaranje za necijepljene počinje već u ponedjeljak u dvije najgore pogođene savezne države

Na adventske sajmove u Austriji već je sad nemoguće doći bez covid-putovnica

 GEORG HOCHMUTH/APA/AFP

Necijepljeni stanovnici Gornje Austrije i Salzburga od ponedjeljka će se naći u lockdownu, a na današnjem sastanku s regionalnim čelnicima kancelar Alexander Schallenberg pokušat će dogovoriti i primjenu te mjere na državnoj razini.

Najnovije planove zatvaranja, koji će se primjenjivati samo na necijepljene građane, potaknule su podivljale brojke zaraženih i preminulih u Austriji, koje su nagnale dvije najgore pogođene regije da samostalno uvedu radikalne mjere, među kojima je i obaveza nošenja FFP2 maski za necijepljene čak i na otvorenim adventskim lokacijama.

Schallenberg je u petak najavio kako želi da necijepljeni građani budu izloženi onim restrikcijama kojima su prošle godine tijekom tri zatvaranja bili izloženi svi građani. "Razvoj događaja je takav da ne mislim da je razumno čekati", rekao je Schallenberg. "Moramo poduzeti taj korak sada i moja je želja da u nedjelju poduzmemo taj korak za svih devet saveznih država."

Osobe koje nisu cijepljene ili nisu preboljele bolest uzrokovane koronavirusom neće smjeti napuštati svoje domove osim pod određenim okolnostima.

Od pravila bi se izuzele osobe koje obavljaju prijeko potrebne poslove, koje odlaze na posao, izlaze radi vlastitog tjelesnog i duševnog zdravlja, ili zbog „osnovnih vjerskih potreba”.

Zatvaranje se ne odnosi na djecu mlađu od 12 godina.

Tek oko 64,2 posto građana Austrije cijepljeno je s dvije doze cjepiva, što je najmanji postotak u zapadnoj Europi, a njegove se posljedice osjećaju u naglom skoku zaraženih i hospitaliziranih u najnovijem valu pandemije u toj državi. U petak je novozaraženih bilo gotovo 11.800, čime je znatno premašen prethodni rekord iz studenoga prošle godine kada je vrhunac bio oko 9500 zaraženih u jednom danu. Tu je brojku u petak nadmašio čak i sedmodnevni prosjek od oko 9900 zaraženih svaki dan.

Schallenberg je naglasio kako zasad ne želi nametati nikakva nova ograničenja cijepljenim osobama kako bi što veći broj građana potaknuo na cijepljenje. Ministar zdravstva Wolfgang Mückstein najavio je da će cijepljenje biti obavezno za sve djelatnike u zdravstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:43