NOVI UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

'Neću dopustiti separatistima da ovu zemlju pretvore u Somaliju'

This handout photo released by the Poroshenko press service shows Ukrainian independent presidential candidate Petro Poroshenko (L) greeting supporters during an election campaign rally on May 22, 2014, in the western Ukrainian city of Lviv. Pro-Russian rebels firing mortar shells and grenades killed 17 Ukrainian soldiers on Thursday, the blackest day yet for the military and a dramatic ratcheting up of tensions just three days before a crunch election. AFP PHOTO / POROSHENKO PRESS-SERVICE / MYKOLA LAZARENKO == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / POROSHENKO PRESS-SERVICE / MYKOLA LAZARENKO " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==
 MYKOLA LAZARENKO/AFP

KIJEV - Budući ukrajinski predsjednik Petro Porošenko neće dopustiti proruskim separatistima da istok zemlje, zahvaćen oružanom pobunom, pretvore "u Somaliju", rekao je na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Kijevu i najavio sastanke s ruskim vodstvom u lipnju kako bi se vratila stabilnost koja neće biti moguća bez sudjelovanja Moskve.

S gotovo 54 posto glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora, budući šef države, Porošenko je potvrdio na konferenciji za tisak želju za "europskom integracijom" zemlje i rekao da želi zadržati Arsenija Jacenjuka kao premijera.

"Nadam se da će Rusija podržati naše napore da se riješi stanje na istoku Ukrajine", rekao je Porošenko na konferenciji za novinare, prenosi agencija AFP.

Kralj čokolade, kako Porošenka nazivaju u Ukrajini, prikupio je najviše glasova na nedjeljnim izborima za predsjednika koji bi trebali biti korak prema stabiliziranju zemlje nakon ruske aneksije poluotoka Krima i proglašenja neovisnosti regija Donjeck i Luhansk na istoku kojima dominiraju proruski separatisti.

Porošenko je najavio da je spreman razgovarati sa separatistima koji su položili oružje, ali ne s "teroristima" koji prijeti sigurnosti Ukrajine, prenosi Reuters.

Također je najavio da će se koristiti svim legalnim sredstvima da osigura povratak Krima Ukrajini.

Najavio je i da će "vrlo vjerojatno" prvo posjetiti Poljsku kamo ga je pozvao predsjednik Bronislaw Komorowski 4. lipnja.

Nastavak vojnih akcija prosvjednika

I dok Ukrajina čeka da novi predsjednik preuzme vlast u državi, naoružani proruski pobunjenici zatvorili su u ponedjeljak zračnu luku u Donjecku na istoku Ukrajine, objavili su predstavnici aerodromskih vlasti, dan pošto su pobunjenici u većem dijelu istočne Ukrajine spriječili izlazak birača na predsjedničke izbore.

Proruski pobunjenici su u svibnju proglasili autonomne republike Donjeck i Luhanks nakon referenduma o odcjepljenju i navode da one više nisu u sastavu Ukrajine.

Samo je 20 posto birališta bilo otvoreno u nedjelju za predsjedničke izbore u toj regiji i mnogi su birači odbili glasovati strahujući za sigurnost. Nijedno biralište nije bilo otvoreno u Donjecku u kojem živi milijun ljudi.

Predstavnik službe za medije u zračnoj luci Donjeck Dmitrij Kosinov rekao je da su deseci naoružanih predstavnika samoproglašene "Narodne Republike Donejck" došli u zračnu luku Sergej Prokofjev rano ujutro u ponedjeljak i zatražili povlačenje ukrajinskih vojnika.

Kosinov je rekao da nije bilo nasilja i ne zna se kada će zračna luka ponovno biti otvorena.

Glasnogovornica separatista rekla je da je sada u zračnoj luci "istočni bataljun" koji je u petak sudjelovao u sukobima s ukrajinskim snagama zapadno od Donjecka pri čemu su dvije osobe ubijene.

"Kralj čokolade" Petro Porošenko, koji je proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima u nedjelju po rezultatima izlaznih anekta, najavio je da će rješavanje sukoba na istoku Ukrajine biti njegov prioritet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:34