OGORČENJE NA ČIZMI

Nečuvene scene sa sprovoda šokirale Italiju: Nacistička zastava na lijesu, podizanje desnice...

Židovska zajednica ogorčena je jer se takvo što još uvijek događa, više od sedam desetljeća nakon završetka Drugog svjetskog rata

Sprovod Alessije Augello

 Screenshot/Twitter

Talijanski katolički i židovski čelnici osudili su nečuvene scene sa sprovoda desničarske ekstremistkinje u Rimu, na kojem su sudionici snimljeni kako pozdravljaju preminulu desnom rukom podignutom visoko u zrak dok je njezin lijes prekrivala zastava sa svastikom.

Katolička nadbiskupija glavnog talijanskog grada u priopćenju je istaknula da svećenici u župi Svete Lucije, uključujući i onog koji je držao sprovodni obred, nisu znali za jučerašnje 'ludorije' u crkvi.

Napomenuli su kako je nacistička zastava 'užasan simbol koji se ne može pomiriti s kršćanstvom' te da se ovdje radilo o uvredljivom primjeru 'ideološkog i nasilnog iskorištavanja vjerske službe koje je uvredljivo i neprihvatljivo za crkvenu zajednicu u Rimu'.

Slike koje prikazuju šokantne scene ispred crkve prvi su se put pojavile na talijanskom news portalu Open, a prikazuju lijes s tijelom Alessije Augello (44), bivše članice desničarske ekstremističke skupine Forza Nuova koja je preminula tijekom vikenda od krvnog ugruška.

Ispred crkve je bilo okupljeno dvadesetak ljudi koji su uzvikivali niz nacističkih pozdrava.

Židovska zajednica u Rimu izrazila je ogorčenje jer se takvo što još uvijek događa, više od sedam desetljeća nakon završetka Drugog svjetskog rata i pada talijanske fašističke diktature.

U priopćenju Židovske zajednice se navodi da je incident sa sprovoda 'još nečuveniji jer se dogodio ispred crkve'.

U međuvremenu je teta preminule, Stefania Vesica, na Facebooku objavila da se distancira od upotrebe nacističkog znakovlja na sprovodu, rekavši da to sama Augello ne bi odobrila.

'Tugujemo zbog gubitka naše voljene Alessije. Potpuno se distanciramo od događaja koji su se događali izvan crkve, a kojih nismo bili svjesni i koje ni Alessia ne bi ni na koji način podržala niti cijenila', napisala je.

'Nikada ne bismo dopustili ili odobrili ono što se tamo dogodilo. Molimo novinare i sve ostale, s obzirom na težinu našeg gubitka, da poštuju našu bol i ime Alessia Augello', napisala je.

Inače, Forza Nuova je ultradesničarska neofašistička stranka nastala 1997., čiji manifest uključuje zabranu pobačaja, zaustavljanje imigracije i ukidanje zakona koji kažnjavaju poticanje na mržnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:37