‘VRHUNSKI MANIPULATOR‘

Nedavno se proširila laž da je Putin umro. Ali čini se da su točno pogodili njegova nasljednika...

S Putinom je radio u KGB-u u Sankt Peterburgu i poznat je po zagovaranju tvrdokorne politike Kremlja

Vladimir Putin

 Alexei Druzhinin/kremlin Pool/Zuma Press/Profimedia/Alexei Druzhinin/kremlin Pool/zuma Press/profimedia

Prošlog tjedna društvenim mrežama kružila je glasina da je ruski predsjednik Vladimir Putin doživio srčani zastoj i umro, a novim čelnikom zemlje navodno je proglašen Nikolaj Patrušev, tajnik ruskog Vijeća sigurnosti. Neutemeljenu tvrdnju o Putinovoj smrti Kremlj je nazvao prevarom, prenosi Newsweek.

Glasine su se pojavile nakon što je ruski tračerski kanal General SVR na Telegramu objavio da je Putin umro u svojoj rezidenciji u Valdaiju u 20:42 po moskovskom vremenu. Ovaj profil, koji tvrdi da ima povlaštene informacije iz Kremlja, na Telegramu prati gotovo pola milijuna pretplatnika no ovo im nije prvi put da su objavili dezinformacije.

Na profilu su naveli da je Patrušev, član Putinovog unutarnjeg kruga i bivši direktor Federalne sigurnosne službe (FSB), počeo davati upute vladinim službenicima nakon navodnog događaja. Iako je tvrdnja Generala SVR bila lažna, njegova pretpostavka da bi Putina mogao naslijediti Patrušev možda i nije nevjerojatna.

Patrušev, koji je s Putinom radio u KGB-u Sankt Peterburgu, poznat je po zagovaranju tvrdokorne politike Kremlja. Ranije je u intervjuima opravdavao Putinovu odluku da pokrene invaziju na Ukrajinu. Jevgenij Anošin, glasnogovornik Vijeća sigurnosti, opisao je Patruševa kao "domoljuba" i "državnog aktera koji je dugi niz godina bio odan Ruskoj Federaciji i Putinu".

Iako Putin nije javno imenovao svog nasljednika, bivši šef britanske Tajne obavještajne službe Richard Dearlove rekao je u srpnju 2022. da je Patrušev njegov najvjerojatniji nasljednik.

- Patrušev bi bio dobar kandidat za Putinovu zamjenu jer je ranije bio vrlo dobar u manipuliranju onim što je potrebno i odličan u upravljanju svim stranama uz zadržavanje svoje moći. Dakle, vrlo je moguće da bi ga on mogao zamijeniti, rekao je Stephen Hall, predavač politike na Sveučilištu u Bathu.

Sa 72 godine, Patrušev je godinu dana stariji od Putina što mu je možda i prednost. Naime, Kremlj je odlučio da je jedan od glavnih kriterija za kandidate, koji žele zamijeniti Putina na predsjedničkim izborima sljedeće godine, taj da nisu mlađi od 50 godina, o čemu je u kolovozu izvještavala nezavisna ruska medijska kuća Meduza.

Izvještaj Generala SVR-a pružio je živopisan, ali očito izmišljen prikaz onoga što se među ruskim čelnicima događalo nakon Putinove navodne smrti.

- Liječnici su zarobljeni u sobi s Putinovim lešom, ondje ih drže službenici predsjedničke sigurnosne službe po osobnom nalogu ravnatelja Savezne službe zaštite Dmitrija Kočneva, koji je na vezi i prima upute od tajnika Vijeće sigurnosti Ruske Federacije Nikolaja Patruševa, napisao je General SVR.

Nadalje su napisali kako je pojačana sigurnost Putinovog dvojnika i da su aktivni pregovori u tijeku. Svaki pokušaj da se dvojnik predstavi kao predsjednik je državni udar, stoji u objavi.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je tvrdnja da je Putin doživio srčani zastoj i umro još jedna prevara i da je sve u redu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:19