MEGASKANDAL U AMERICI

Nedodirljivog suca plaćao milijarder koji obožava Tita! ‘Ima i njegov kip, ali ostatak kolekcije...‘

Kontroverzna zbirka uključuje potpisanu kopiju Hitlerova manifesta "Mein Kampf", kip Josipa Broza Tita i prokrijumčarenu statuu atentatora Gavrila Principa

Josip Broz Tito, Clarence Thomas

 /Profimedia

Nastavljaju se nizati kontroverze vezane uz suca američkog Vrhovnog suda Clarencea Thomasa. Nakon što je prošli tjedan otkriveno da Thomas u poreznoj kartici nije naveo poslovne transakcije s megadonatorom Republikanske stranke, sada se pojavila priča da je isti donator tajno dopremao nacističke memorabilije iz Njemačke i s područja bivše Jugoslavije u Sjedinjene Američke Države.

Republikanski donator o kojem je riječ je Harlan Crow, 74-godišnji predsjednik Upravnog odbora i bivši glavni izvršni direktor Crow Holdingsa, privatne tvrtke za ulaganje u nekretnine.

Novinar Dallas Morning Newsa posjetio je 2014. Crowovu kuću u sklopu obilaska povijesnih domova i nemalo su ga iznenadili eksponati koje je Crow godinama prikupljao.

Kontroverzna zbirka uključuje potpisanu kopiju Hitlerova manifesta "Mein Kampf", kip Josipa Broza Tita i prokrijumčarenu statuu atentatora Gavrila Principa.

Crow je rekao da je svoje imanje ispunio ovim "relikvijama" jer mrzi komunizam i fašizam. Unatoč tome, njegova je kolekcija u više navrata izazvala nelagodu kod posjetitelja.

"Još uvijek ne mogu prijeći preko kolekcije nacističkih memorabilija. Doista bi pomoglo da je netko objasnio važnost svih tih stvari. Bez tog konteksta, nekako samo ostanete iznenađeni kad uđete u sobu", izjavila je za časopis Washingtonian neimenovana osoba koja je prije nekoliko godina prisustvovala prikupljanju donacija uoči Yom Kippura u Crowovoj kući.

Spomenuta osoba, koja je posjetila Crowovu kuću, dodaje da je domaćin bio pravi "gostoljubivi Teksašanin", ali da se osjećao kao da je ušao u muzej, a ne u nečiji dom.

"Večer nije bila neugodna, ali je bilo čudno. U jednoj sobi su obiteljske fotografije, u drugoj su sve te stvari iz Drugog svjetskog rata, a diktatori u dvorištu", dodala je neimenovana osoba za Washingtonian.

Vrt diktatora, koji su mediji prozvali "vrtom zla", sastoji se od statua Lenjina i Staljina, rumunjskog diktatora Ceausescua i jugoslavenskog vođe Josipa Broza Tita. Nije potpuno jasno kako je milijarder došao do svih tih kipova. Crow je reporteru Dallas Morning Newsa rekao da su to vjerodostojni artefakti s javnih trgova diljem Europe i Azije koje su građani srušili na kraju diktatorskih režima.

Prema Crowu, bijele pruge na Lenjinovu kipu ostaci su boje koju su bacili bijesni Rusi, a komadići koji nedostaju na Staljinovu kipu dokaz su bijesa antikomunističke rulje. Crow kaže da je kip Gavrila Principa morao biti prokrijumčaren preko granice između Srbije i Hrvatske, prerušen u šljunak, zbog straha da bi ga hrvatski graničari u bijesu mogli uništiti.

Među artefaktima u Crowovu domu u Dallasu nalazi se i komplet posteljine s nacističkim simbolima, dokumenti koje su potpisali Kristofor Kolumbo i George Washington, slike Renoira i Moneta te kipovi dvoje Crowovih heroja - Winstona Churchilla i Margaret Thatcher.

Crowov kolekcionarski hobi, među ostalim i sakupljanja nacističkih memorabilija, ponovno je došao pod lupu javnosti kad je otkriveno da je milijarder dugogodišnji prijatelj suca Thomasa i njegov tajni dobročinitelj. Thomas je nedavno morao objašnjavati javnosti zašto nije otkrio raskošno putovanje avionom i jahtom u Indoneziju, vrijedno pola milijuna dolara, na račun utjecajnog republikanskog donatora Crowa. Thomasovo neprijavljivanje luksuznih putovanja moguće je kršenje etičkih pravila Vrhovnog suda, koja zahtijevaju od sudaca, članova Kongresa i saveznih dužnosnika da otkriju većinu darova.

Crow ima dugu povijest doniranja u konzervativne svrhe. Direktor je American Enterprise Institutea, desničarskog think tanka koji promiče slobodna tržišta i aktivnu ulogu u vanjskoj politici SAD-a. Član je i odbora Zaklade George W. Bush, Povijesnog društva Vrhovnog suda i Institucije Hoover. Crow Holdings donirao je više od 3 milijuna dolara, uglavnom za republikanske ciljeve i kampanje, uključujući guvernera Teksasa Grega Abbotta i konzervativnu koaliciju Por For Texas PAC, prema podacima Transparencyja USA.

Thomas je u jednom intervjuu za američke medije rekao da su on i njegova supruga, Virginia "Ginni" Thomas, dugo ubrajali Harlana i Kathy Crow među svoje najdraže prijatelje. "Kao prijatelji, pridružili smo im se na nizu obiteljskih putovanja tijekom više od četvrt stoljeća koliko ih poznajemo", rekao je Thomas.

Više od dva desetljeća, Thomas je gotovo svake godine prihvaćao luksuzna putovanja od biznismena iz Dallasa. Ljetovao je na Crowovoj superjahti po cijelom svijetu. Letio je Crowovim mlažnjakom Bombardier Global 5000. S Crowom je odlazio u Bohemian Grove, ekskluzivni kalifornijski privatni klub isključivo za muškarce, i na Crowov prostrani ranč u istočnom Teksasu. Thomas svakog ljeta provede i otprilike tjedan dana u Crowovom privatnom odmaralištu u Adirondacku. Nijedna od tih putovanja nisu prijavljena u Thomasovim financijskim izvješćima. Harlan Crow je 2009. dao 500.000 dolara konzervativnoj lobističkoj grupi Liberty Central, koju je osnovala Ginni Thomas, pokazalo je istraživanje lista Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:32