TOMISLAV ŽIGMANOV

‘Negativno stigmatiziranje Hrvata u Srbiji gotovo je prestalo, a i mene su dobro prihvatili kao ministra‘

‘Moj izbor za ministra u Vladi Srbije prije šest mjeseci najveći je iskorak u novijoj povijesti političke reprezentacije DSHV-a‘, kaže Žigmanov

Tomislav Žigmanov

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Demokratskog Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov pozitivnim je ocijenio šestomjesečno razdoblje na čelu ministarstva za ljudska i manjinska ističući kako je negativno stigmatiziranje Hrvata u Srbiji „gotovo prestalo“, objavio je u četvrtak vojvođanski tjednik „Hrvatska riječ“.

Čelnik stranke je izjavio da je njegov izbor za ministra u Vladi Srbije prije šest mjeseci najveći iskorak u novijoj povijesti političke reprezentacije DSHV-a.

„Kao ministar u Vladi Srbije sam dobro prihvaćen, djelujem autonomno i bez pritisaka. Odgovorno, posvećeno i predano obnašanje ove dužnosti u cjelini se pozitivno vrednuje“, naveo je on.

Dodao je kako takve ocjene stižu od „onih koji su me izabrali i pretpostavljenih, tako i od onih koji su mi u neposrednoj nadležnosti: organizacija civilnog društva, institucija nacionalnih manjina, predstavnika marginaliziranih društvenih grupa, građana i međunarodnih organizacija“.

Po njegovu mišljenju pozitivne pomake osjećaju i Hrvati u Srbiji.

„Negativno stigmatiziranje gotovo je prestalo, smanjio se broj administrativnih zaprječavanja u ostvarivanju prava, sve češće smo objekti pozitivnog uvažavanja, odluke tijela vlasti pridonose poboljšanju našeg društvenog položaja, važnim razlogom smo i konstruktivnim čimbenikom nastavka normalizacije odnosa između Srbije i Hrvatske, povećan je dodatno interes i podrška vlasti Republike Hrvatske našim inicijativama…“, istaknuo je Žigmanov.

Dodao je kako su u DSHV-u svjesni da ima još izazova na putu za osiguranje ravnopravnog položaja Hrvata u Srbiji.

Čelnik DSHV-a imenovan je na prijedlog predsjednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića koncem listopada 2022. za ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Prvi je politički predstavnik hrvatske manjine koji je dobio tako visoku državnu dužnost u srbijanskoj vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:28