IRMGARD F.

Negdašnja tajnica zapovjednika logora smrti Stutthofa optužena za pomaganje u izvršenju ubojstava

Irmgard F. (95) tereti se za više 10.000 slučajeva, no ne zna se hoće li joj se suditi jer se tada vodila kao maloljetnica
Koncentracijski logor Stutthof
 Wojtek RADWANSKI/AFP

Devedesetpetogodišnjakinja koja je radila za zapovjednika nacističkog koncentracijskog logora, optužena je na sjeveru Njemačke za podržavanje i pomaganje u izvršenju masovnih ubojstava, javio je u petak BBC.

Žena, koju mediji navode kao Irmgard F. i koja je štićenica doma za starije u Pinnebergu blizu Hamburga, tereti se za "više od 10.000 slučajeva".

Bila je tajnica zapovjednika logora smrti Stutthofa u blizini današnjeg Gdanjska u tadašnjoj okupiranoj Poljskoj u kojemu je umrlo 65.000 zatvorenika za vrijeme Drugog svjetskog rata.

U Stutthofu je za zapovjednika Paula Wernera Hoppea radila u razdoblju od 1943. do 1945.

Još uvijek nije poznato hoće li joj se na kraju i suditi.

Stutthof je uspostavljen 1939. u okupiranoj Poljskoj, a plinske komore počele su se koristiti u lipnju 1944. Sovjetski vojnici oslobodili su ga pred kraj rata u svibnju 1945.

U logoru je bilo oko 100.000 zatvorenika u užasnim uvjetima. Mnogi su umrli od bolesti i gladi, neki su ugušeni plinom, a drugima su ubrizgane smrtonosne injekcije.

Najveći dio bili su Židovi, a bilo je i Poljaka koji nisu bili Židovi i zarobljenih sovjetskih vojnika.

Sud za maloljetnike u Schleswig-Holsteinu sad treba odlučiti hoće li slučaj bivše tajnice ići na suđenje jer je današnja 95-godišnjakinja u vrijeme tih zločina bila mlađa od 21 godinu i vodila se kao maloljetnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:16