NEPOTIZAM U BIJELOJ KUĆI

NEIZBJEŽNA TATINA PRINCEZA NEPOŽELJNA MEĐU SVJETSKIM MOĆNICIMA 'Donald Trump nije niti svjestan koliko njegova kći Ivanka šteti ugledu SAD-a'

 
 REUTERS

Snimka sa sjevernokorejske televizije otkrila je da je na susretu vođe Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa bila i Trumpova kći, Ivanka. Brojne iskusne diplomate i političare iznenadila je svojim prisustvom, upozoravajući da je riječ o ozbiljnom urušavanju imidža Sjedinjenih Američkih Država u svijetu.

Na snimci i na seriji objavljenih fotografija jasno je vidljivo da je Ivanka s ocem posjetila demilitariziranu zonu, sjedila na sastanku s dvojicom vođa te nakratko posjetila i Sjevernu Koreju. Na novinarsko pitanje da opiše svoje iskustvo, rekla je: “Nadrealno!”

Nadrealizam

Nadrealan je bio i kasniji prizor u Južnoj Koreji. Nakon sastanka s Kim Jong-unom, predsjednik Trump pojavio se pred američkim vojnicima stacioniranim u vojnoj bazi Osan.

Predstavio im je državnog tajnika Mikea Pompea, a potom ih je iznenadio: “Znate koga još imam? Je li itko ikad čuo za Ivanku?” Pozvao ju je da se pridruži Pompeu na pozornici, u šali ih predstavljajući kao “ljepoticu i zvijer”. - Zasjenit će sve - rekao je.

Bivši američki ambasador u Južnoj Koreji, Christopher Hill, izjavio je kako se takvim ponašanjem šalje poruka da je Amerika “ustavna monarhija”.

- To govori našim saveznicima, svima s kojima poslujemo, da su jedini važni ljudi Trump i članovi njegove obitelji - kazao je.
Slično je reagirao i bivši veleposlanik u Rusiji Michael McFaul.

- Takav aranžman nije normalnan - kazao je McFaul za Slate. “Kad zauzme mjesto na takvim sastancima, to znači da je Trump isključio nekoga iz svojeg tima za nacionalnu sigurnost tko bi mogao ili pružiti savjete predsjedniku Trumpu ili izvući koristi od sastanka.”

Samo dva dana ranije, Ivanka je postala predmet poruge na društvenim mrežama nakon što je ured francuskog predsjednika objavio kratku snimku sa summita G20, na kojoj je Emmanuel Macron razgovarao s britanskom premijerkom Theresom May, kanadskim premijerom Justinom Trudeauom i čelnicom Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde.

Na snimci se može vidjeti Ivanka kako se pokušava ubaciti u razgovor svjetskih vođa, pri čemu je svi manje-više ignoriraju, a Lagarde izgleda kao da ne može skriti koliko je živcira Trumpova kći.

Šutjela je

Snimka je potaknula val parodija na društvenim mrežama, uz hešteg “#neželjenaivanka” pa je montirana na brojne povijesne fotografije, poput svjetskih vođa na sastanku na Jalti 1945., povijesnog govora Martina Luthera Kinga, slijetanja na Mjesec, Beatlesa kako prelaze pješački prijelaz na Abbey Roadu, savezničkog iskrcavanja u Normandiji i brojnih drugih.

Facebook

Dok su drugi svjetski vođe na summit G20 poveli supružnike ili životne partnere, Trump je jedini koji je na skup najmoćnijih svjetskih lidera poveo dijete, pa se brojni američki mediji šale da je Ivanka “prva kći” Bijele kuće te da je svaki dan Trumpove vladavine “dan za dovođenje kćeri na posao”.

Ivankin gaf na summitu G20 nije čak ni prvi slučaj gdje se našla neželjena među svjetskim vođama. Na G20 summitu u Hamburgu prije dvije godine, nekoliko puta preuzela je očevo mjesto za stolom sa svjetskim čelnicima. Doduše tada, tvrde diplomatski izvori, nije pokušavala zapodjenuti razgovor niti sudjelovati.

Zabrinjavajuće je, ističu stručnjaci za vanjsku politiku, što ni Trump ni njegova kći nisu svjesni dojma koji ostavljaju i štete koju čine vanjskoj politici SAD-a. Ivanka i njezin suprug Jared Kushner oboje su zaposleni u Bijeloj kući, na papiru su savjetnici američkog predsjednika, a unatoč ozbiljnim upozorenjima obavještajnih službi, oboje je dobilo i najvišu razinu pristupa povjerljivim informacijama.

Facebook

A Jared?

I Kushner i Ivanka zastupaju SAD u pojedinim vanjskopolitičkim pitanjima iako nisu ni izabrani niti kvalificirani. Kushner je nedavno predstavio mirovni plan za Bliski istok na summitu u Bahreinu, na kojem se palestinski predstavnici uopće nisu ni pojavili.

- Nedavne intervencije Ivanke Trump ne pomažu američkim interesima - rekao je i bivši američki veleposlanik u UN-u Bill Richardson.

- Ako je uključuje u ovakve sastanke, postoji opasnost da će ostale države to shvatiti kao poruku da posluju izravno s njom, i ignorirati druge savjetnike.

čelnici država vrlo se strogo drže protokola i očito ih je živcirala njezina prisutnost na summitu G20, pogotovo kad se pokušala ugurati u njihove rasprave.

Ovo ne služi našim interesima u trenutku kada bismo trebali popravljati štetu u odnosima s našim dugogodišnjim saveznicima, a ne stvarati nove probleme - kazao je Richardson.

5 bisera političarke Ivanke

1 Ivanka se osramotila kada se pokušala uključiti u raspravu čelnice MMF-a, francuskog predsjednika, britanske premijerke i kanadskog premijera. Svjetski su čelnici bili vidno iziritirani njezinim pokušajem, pri čemu su je ignorirali

2 Prije dvije godine svijet su šokirale fotografije sa skupa G20 u Hamburgu kada je Ivanka sjela za stol s čelnicima najvećih svjetskih ekonomija dok je njezin otac bio izašao iz prostorije. Tom prilikom, srećom, nije pokušala ništa reći

3 Njezin posjet Sjevernoj Koreji i komentar da je iskustvo bilo “nadrealno” najnoviji su u nizu događaja koji ukazuju da Ivanka jednostavno nije pripremljena za vrstu posla u koji je njezin otac gura

4 Dok su američki mediji puni priča o djeci imigranata koju granični policajci odvajaju od obitelji i drže u nehumanim uvjetima, zbog procedura koje je uvela Trumpova vlada, Ivanka se prije mjesec dana na svojem Twitter profilu pohvalila idiličnom fotografijom sa svojim sinom Theodoreom, nakon čega se našla na udaru brojnih aktivista za ljudska prava

5 Zbog njezinih objava na Twitteru organizacija za nadzor etike političara u Washingtonu prijavila je Ivanku za kršenje zakona po kojem se dužnosnici Bijele kuće ne smiju upuštati u slanje političkih poruka, dok Ivanka redovito kritizira demokrate i najavljuje događaje vezane uz očevu kampanju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:52