ANDRZEJ BARGIEL

'NEIZMJERNO SAM SRETAN ŠTO SE OVDJE VIŠE NEĆU VRAĆATI' Mladi Poljak postao prvi čovjek koji je sa zloglasnog vrha K2 živ doskijao do podnožja planine

 
Andrzej Bargiel
 Screenshot

K2, planina na kinesko-pakistanskoj granici, dio lanca Himalaje, s nadmorskom visinom od 8611 metara druga je najviša planina na svijetu, odmah iza Mount Everesta. Smatra se i jednom od najopasnijih, a evo i zašto - naime, jedna od četiri osobe koja se na nju pokuša popeti umre, a valja napomenuti kako se nitko nikad na K2 nije uspio popeti zimi. Portal Deadspin piše kako je samo 300 ljudi osvojilo vrh spomenute planine, a posljednji od njih je Poljak Andrzej Bargiel.

Ovaj 30-godišnjak u nedjelju, 22. srpnja, nije se samo popeo na K2, već se s vrha planine spustio - na skijama, i to ga čini prvim čovjekom u povijesti kojemu je to uspjelo!

Bargiel je isto pokušao napraviti i lani, ali morao je odustati zbog preniskih temperatura i straha od lavina.

Iako se većina nesreća na planinama događa upravo tijekom spusta, a skijanje taj rizik drastično povećava, Andrzej je uspješno stigao do svojega kampa.

Inače, talijanski alpinist Michele Fait poginuo je na K2 2009., a godinu dana prije život je ondje izgubio i njegov prijatelj, Šveđanin Fredrik Ericsson.

Kako prenosi Deadspin, spuštanje Poljaka Andrzeja Bargiela od vrha do kampa trajalo je čak osam sati - naime, nekoliko puta morao je napraviti stanku zbog jake naoblake i slabe vidljivosti.

- Osjećam neizmjernu sreću... Ovo je bio moj drugi pokušaj i drago mi je što se više neću vraćati na K2 - izjavio je Bargiel nakon što je ostvario svoj životni san.

Andrzej Bargiel Skis K2 from Ash Routen on Vimeo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:11