NEPREMOSTIVE RAZLIKE

Neizravni pregovori SAD-a i Irana o nuklearnom sporazumu završeni bez napretka

Pregovorima se pokušalo premostiti razlike oko oživljavanja nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila iz 2015. iz kojeg se SAD povukao 2018.

Ali Bagheri Kani i Enrique Mora

 -/Afp

Neizravni pregovori između Teherana i Washingtona o oživljavanju nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. završili su bez napretka kojem su se nadali posrednici iz EU-a, objavio je u srijedu na Twitteru izaslanik EU-a Enrique Mora.

"Nastavit ćemo raditi još većom žurnošću kako bismo vratili na pravi put ključni dogovor za neširenje (nuklearnog oružja) i regionalnu stabilnost", napisao je Mora.

Razgovori između iranskog Ali Bagherija Kanija i posebnog izaslanika Washingtona za Iran Roba Malleya u Dohi, u kojima je Mora bio koordinator, započeli su u utorak.

"Ono što je spriječilo da se ti pregovori ostvare je inzistiranje SAD-a na svom prijedlogu nacrta teksta iz Beču koji isključuje bilo kakvo jamstvo iranskih ekonomskih koristi", izvijestila je iranska poluslužbeni agencija Tasnim, pozivajući se na informirane izvore s pregovora.

Pregovorima se pokušalo premostiti razlike oko oživljavanja nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila iz 2015. iz kojeg se SAD povukao 2018.

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump odbacio je 2018. sporazum i ponovno uveo sankcije iranskom gospodarstvu. Godinu dana kasnije, Teheran je reagirao postupno kršeći ograničenja za nuklearnu tehnologiju utvrđena sporazumom.

Više od 11 mjeseci razgovora između Teherana i velikih sila o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu stala su u ožujku, uglavnom zbog inzistiranja Teherana da Washington ukloni Islamsku revolucionarnu gardu (IRGC) sa svog popisa stranih terorističkih organizacija (FTO).

Ranije u srijedu iransko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da se neizravni pregovori između Teherana i Washingtona, u kojima posreduje EU, odvijaju u katarskoj prijestolnici Dohi u "ozbiljnoj" atmosferi, opovrgavši ranije informacije da su pregovori prekinuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 00:56