EKOLOŠKA KATASTROFA

NEKAD ČUVENA PO SPEKTAKULARNIM KRSTARENJIMA, DANAS JE IZGUBLJEN SLUČAJ Ovo je najzagađenija rijeka na svijetu, u njoj više ne pliva ni jedna riba

 
 Profimedia, SIPA USA

Rijeka Burganga u Bangladešu jedna je od najzagađenijih rijeka na svijeta u koju se svakodnevno bacaju velike količine tehnološkog i humanog otpada.

Procjenjuje se da oko 50.000 ljudi svaki dan prelazi Burigangu iz Keraniganja u Dhaku zbog posla.

Terminal Sadarghat jedna je od najvećih riječnih luka u svijetu i ne zna se nositi sa tvroničkim i gradskim otpadom koji se u rijeku odbacuju kroz odvodne cijevi.

- Moj otac je umro na ovoj rijeci zbog zagađenja, moje zdravlje se pogoršava, a niti moja djeca nisu dobro, tvrdi Mohammad Salem, koji radi u luci Sadarghat više od 25 godina.

- Ne mogu raditi ništa drugo, vodim obiteljski posao i ne mogu ga napustiti, kaže on.

Rijeka Buriganga nekada se smatrala žilom kucavicom Dhake jer su brojni građani zarađivali za život na rijeci.

Kalimullah prevozi ljude s jedne obale na drugu i zarađuje 22 eura dnevno. Tvrdi da svakodnevno štavionice kože u rijeku izbace hrpu otpada.

- Mi živimo blizu rijeke i služi nam za piće i kuhanje. Ova rijeka nas ubija. Moja supruga je bolesna i liječnici su nam preporučili da se preselimo, ali to je nemoguće za nas, imam maleni brod i od njega živimo, ne mogu pronaći drugi posao.

Vlada već godinama iznosi planove da izmjesti štavionice kože na drugu lokaciju daleko od rijeke.

- Obećali su nam da će rijeka opet biti čista, Muhammad Hafiz.

Lokalni ribar Muhammad Tehmeem tvrdi kako u Burigangi više nema riba.

- Od ribe više ne mogu živjeti. Rijeka je toliko zagađena da u njoj više ne pliva niti jedna riba. Živim sa svojim bratom i sramim se što ga moram tražiti novac, kaže ribar Muhammad.

Stanje kakvo vidimo na Burigangi problem je većine rijeka u Bangladešu, a za Burigangu kažu da je izgubljeni slučaj. Bangladeš ima oko 230 manjih i većih rijeka, a velika većina od 140 milijuna stanovnika Bangladeša ovisi o njima - ili od nje žive ili im služi za transportaciju.

Većima bangladeških rijeka je presušila ili je zagađena. Prema istraživanju Svjetske banke u četiri najveće rijeke u blizini Dhake - Buriganga, Shitalakhya, Turag i Balu, izbacuje se godišnje 1,5 milijuna kubičnih metara otpadnih voda iz 7000 industrijskih postrojenja te još pola milijuna kubika otpada iz drugih izvora.

Buriganga nije velika rijeka, dugačka je tek 27 klometara, mjestimice je široka 400 metara i najveća joj je dubina 10 metara. Pritoka je moćne rijeke Brahmaputre, koja se u Bangladešu naziva Jamuna. Buriganga je davno bila poznata po spektakularnim krstarenjima, no danas je jedna od najzagađenijih rijeka na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:50