ISPOVIJEST IZ ĆELIJE

Nekad glamurozna milijunašica danas trune u samici: ‘Moj jedini prijatelj je štakor iz zahoda‘

Ghislaine Maxwell je već četiri puta tražila puštanje uz jamčevinu. No, zahtjev joj je prošli tjedan, uoči početka suđenja, ponovno odbijen

Ghislane Maxwell

 Profimedia

Slaba sam, umorna, daju mi trulu hranu, crvljive jabuke, a još niti jednu noć nisam prospavala bez buđenja, rekla je Ghislaine Maxwell u ispovijesti iz zatvorske ćelije u New Yorku u kojoj se ta 59-godišnja bivša pripadnica međunarodne elite nalazi već 16 mjeseci pod optužbom da je nalazila maloljetne djevojke za seksualno iskorištavanje milijarderu i osuđenom pedofilu Jeffreyju Epsteinu. Zaslužuje li žena optužena za seksualno zlostavljanje maloljetnica, među kojima je najmlađa bila djevojčica od 14 godina, sućut? Treba li je žaliti zbog strašnog stanja u kojem se, kako tvrdi, nalaze ona i osobe u američkom zatvorskom sustavu?

I dalje tvrdi da je nevina te ističe kako je u zatvoru već gotovo godinu i pol zlostavljaju i napadaju. "Cijelo ovo vrijeme nisam pojela niti jedan hranjiv obrok. Nisam spavala ni minute s ugašenim svjetlima, a neonske lampe su mi oštetile oči. Ne daju mi da spavam bez prekidanja. Svakih 15 minuta pali se svjetlo. Slaba sam, krhka zdravstveno. Nemam energije. Umorna sam. Nemam čak ni cipele odgovarajućeg broja. Daju mi trulu hranu. U jednoj jabuci su bili crvi. Ne dopuštaju mi tjelovježbu", ispričala je Ghislaine Maxwell koja se nalazi u samici površine nešto manje od deset četvornih metara.

Maxwell je već četiri puta tražila puštanje uz jamčevinu. No, zahtjev joj je prošli tjedan, uoči početka suđenja, ponovno odbijen. Njezin je život "pravi pakao", tvrdi, još otkako ju je u srpnju 2020. godine 20-ak agenata FBI-a privelo iz njezina doma vrijednog više od milijun dolara u New Hampshireu. Otad je u pritvoru i, tvrdi, preživljava na riži, grahu te neslanim kikirikijima kao izvoru proteina i majonezi kao izvoru masti.

Uhićena je 11 mjeseci nakon što je njezin prijatelj Jeffrey Epstein počinio samoubojstvo u zatvoru, pritisnut optužbama za dugogodišnje seksualno iskorištavanje maloljetnica. Tek kad je Epstein počinio samoubojstvo, vlasti su podignule optužnicu protiv Maxwell pa će njezin odvjetnički tim obranu temeljiti i na tvrdnji da je 59-godišnjakinja odabrana da plati za njegove grijehe jer netko mora odgovarati kako bi se stišao bijes javnosti zbog otkrivenog strašnog skandala u samom vrhu svjetske elite.

image

Ghislaine Maxwell

Sven Nackstrand/AFP

No, tužitelji drugačije gledaju njezin slučaj. Naime, Maxwell je, prema argumentima koje će izložiti, svjesno godinama "nabavljala" maloljetnice za osuđenog pedofila Epsteina. Njezin će slučaj uzvitlati prašinu i na britanskom kraljevskom dvoru jer je princ Andrew, kraljičino treće dijete, bio Epsteinov prijatelj, a čini se da je i sam imao oko za mlade djevojčice. Barem tako tvrdi Virginia Roberts koja optužuje da su je doveli za seks Andrewu kada je imala 17 godina.

Ghislaine se suočava s mogućnošću da ostatak života provede iza rešetaka jer joj prijeti zatvorska kazna od 80 godina. Studirala je na Oxfordu. Njezin je otac osramoćeni novinski magnat Robert Maxwell koji je poginuo na obali Tenerifea, a nešto kasnije se saznalo da je opljačkao mirovinski fond svojih novina. "Kada sam je upoznao, upravo je došla u New York kako bi bila sa svojom majkom, novopečenom udovicom. Rekla mi je da živi u malom studio-apartmanu kod svog prijatelja. Rekla je da se zove Jeffrey", kaže jedan novinar koji ju je tada upoznao. Ispričala mu je, kaže, da "radi na nekim stvarima kako bi zaradila jer joj treba novca".

Život poslije očeve smrti ipak je provela na glamuroznim lokacijama. Živjela je kod svog prijatelja Epsteina, na Floridi, u New Yorku, na privatnom karipskom otoku i na ranču u Novom Meksiku. I sama je kupila njujoršku rezidenciju za 16 milijuna dolara te osnovala dobrotvornu organizaciju za spas oceana. U međuvremenu je Epstein prokazan kao pedofil i zločinac. Ona je završila u zatvoru kao njegova glavna pomagačica. Suđenje joj počinje krajem mjeseca, ali ona već tvrdi da neće biti pošteno zbog nepravednog medijskog izvještavanja i presumpcije da je kriva.

Ispričala je kako joj izgledaju dani: "Kada sam dovođena pred sud, to je bilo u lancima oko ruku i nogu, koji su ostavili posljedice na mojim zglobovima. Hrana koju dobivam izgleda kao da je prošla Černobil. Salate su pune plijesni, jabuka puna crva, a dali su mi i crnu trulu bananu. Kruh je bio tako mokar da si ga mogao iscijediti", rekla je Ghislaine Maxwell.

"Isprva sam se tuširala svaki dan, ali prestala sam jer su mi čuvari jezivi i cijelo me vrijeme promatraju", nastavila je. "Išla sam i na zahod s otvorenom kanalizacijom na kojem me je često gledao prijateljski nastrojen štakor. Rekla sam čuvarima, ali ništa nisu napravili dok štakor jednoga dana nije krenuo na čuvara koji se jako prepao", tvrdi ona. Maxwell, koja je i sama bila u ljubavnoj vezi s Epsteinom, a optužena je da mu je dovodila maloljetnice između 1994. i 2004. godine, tvrdi da joj stražari prijete verbalno je napadaju.

image

Jeffrey Epstein i Ghislaine Maxwell

Johannes Eisele/AFP

"Optužili su me da sam neuredna, a zapravo su to bile mrlje od hrane na mojoj posteljini. Svoje rublje perem sama. Stroj za pranje je tako glasan da ga zovemo space shuttle. Jednom su me tako nasilno gurnuli da mi je donje rublje završilo tamo gdje mu nije mjesto. Moju poštu pregledavaju, čim dođem na telefon čuvari se sjate kako bi me prisluškivali", rekla je Maxwell koja je ipak uspjela uspostaviti kakav-takav odnos sa svojim mučiteljima.

"Dajem im savjete što i gdje jesti. Kažem im koje knjige čitam. Bili su impresionirani kada su vidjeli kako sam sama dobro uspjela pošišati kosu škarama za nokte. Poručili su mi da otvorim salon", kaže Maxwell.

Kada joj počne suđenje, svjedočit će četiri žene, od kojih je jedna Britanka. Sve su anonimne, osim Annie Farmer. Ona tvrdi da se Ghislaine Maxwell ponašala poput velike sestre prije nego što ju je i sama seksualno napala 1996. godine. "Ona je seksualna predatorica koja nikad nije pokazala kajanje", rekla je Framer. Virginia Roberts, žena koja optužuje princa Andrewa da se okoristio "uslugama" Epsteinove prijateljice, smatra da je Ghislaine Maxwell "čisto zlo". "Epstein je bio bolesni pedofil, ali ona je mozak iza operacija", rekla je Roberts. Jedna od žrtava tvrdi: "Mislile smo da je poput Mary Poppins jer se uvijek ponašala kao da nam je prijateljica i imala je taj simpatični britanski naglasak. Ali, ispostavilo se da je čudovište u dizajnerskoj odjeći. Namamila nas je. Znala je točno što radi. Nadam se da će trunuti u paklu", poručila je ta žena koja ni trunke ne žali Maxwell zbog loših higijenskih uvjeta i jelovnika u zatvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:24