DOSADIO IM

Nekad kralj, danas prosjak! Zelenski kumio i molio za Patriote, dočekao ga hladan odgovor...

Ozračje posjeta ukrajinskog predsjednika potvrđuje i više nego očit trend u SAD-u - većini Amerikanaca dosadio je rat u Ukrajini

Volodimir Zelenski

 Mandel Ngan/Afp

Volodimir Zelenski ovaj se utorak obratio zastupnicima američkog Kongresa u pokušaju da sve skeptičnijim republikancima objasni kako bez neupitne podrške SAD-a Kijev neće moći nastaviti pružati otpor ruskom agresoru, kojeg bi napredak na ukrajinskom bojištu mogao dodatno osokoliti i povećati apetite prema drugim europskim zemljama.

Za razliku od prošlog puta kad su ga američki zastupnici dočekali poput heroja te su govor pred Kongresom čak nekoliko puta prekinuli da ga nagrade ovacijama, ovaj su put bili osjetno ravnodušniji, naglasivši time još jednom više nego očitu promjenu javnog mnijenja u SAD-u.

image

Volodimir Zelenski

Mandel Ngan/Afp

Podsjetimo, prema posljednjoj anketi CNN-a, više od polovice Amerikanaca, neovisno o ideološkoj opredijeljenosti, smatra da je SAD dosad učinio dovoljno za Ukrajinu te da bi Bidenova administracija trebala početi mijenjati smjer po pitanju tamošnjeg rata. Radikalna frakcija Republikanske stranke, koja de facto kontrolira Zastupnički dom, ne želi odobriti novi paket pomoći Ukrajini bez korjenite reforme migrantske politike.

To je ukrajinskom predsjedniku naglasio i novi čelnik tog tijela, Mike Johnson, s kojim je Zelenski susreo. Nakon Zastupničkog doma Zelenski se susreo s liderom demokratske većine u Senatu Chuckom Schumerom i čelnikom republikanske manjine Mitchom McConnellom. Od njih je, naime, tražio novu pošiljku oružja, naglasivši pritom da bez "američkih raketa Patriot neće moći ostvariti nikakav dobitak na bojištima".

Nekolicina umjerenih zastupnika Kongresa od Zelenskog je tražila pojašnjenje definicije "pobjede" u ovome trenutku, s obzirom na to da protuofenziva nije ostvarila očekivane rezultate - je li to zadržavanje aktualnog statusa quo ili Kijev i dalje vjeruje da može osvojiti "otpisane" Donbas i Krim.

image

Kongres SAD-a

Pat Benic/Upi/Profimedia/Pat Benic/upi/profimedia

Nakon Kongresa Zelenski se uputio u Bijelu kuću gdje se sastao s predsjednikom Joeom Bidenom.

- Drago mi je što ste kod nas jer smo mi i dalje uz vas. Ne gubite nadu! - poručio je Biden Ukrajincima.

Pregovori koje dužnosnici njegove administracije trenutačno vode s republikancima velik su test njegove stvarne moći. Osim što bi propast pregovora i nemogućnost dostavljanja vojne pomoći neprijatelju ozbiljno kompromitirale Bidenov, ali i američki ugled na globalnoj pozornici, u opasnost bi dovele samu Ukrajinu koja (previše) ovisi o američkom oružju bez kojeg nema gotovo nikakve šanse oduprijeti se neprijatelju. Prema podacima Kiel Institutea, SAD je Kijevu od veljače 2022. dostavio polovicu iskorištene vojne opreme. Upravo zato, da se Washington povuče u ovoj fazi sukoba, niti jedna druga zapadna zemlja ne bi mogla efikasno popuniti nastali vakuum, a Ukrajina bi ostala sama na vjetrometini.

image

Volodimir Zelenski i Joe Biden

Mandel Ngan/AFP

Da situaciju smatraju ozbiljnom, potvrdili su i Bidenovi najbliži suradnici koji su za Wall Street Journal pod uvjetom anonimnosti signalizirali da su spremni na novi set ustupaka kako bi u fotofinišu došli do kompromisa. Krajem ovoga tjedna se, naime, Kongres privremeno raspušta zbog božićnih praznika. Navodno je na stolu i prijedlog da se zakonskim izuzećem drastično ograniči mogućnost apliciranja za azil na južnoj granici SAD-a. Demokratima je ideja prihvatljiva ako se pravnim jezikom dovoljno spretno definira dotična odredba kako bi mogla biti primjenjiva samo u iznimnim slučajevima.

Treba napomenuti kako je Bidenov državni tajnik Antony Blinken ovaj vikend pronašao rupu u zakonu, tj. izuzeće koje mu je omogućilo da mimo Kongresa Izraelu dostavi potrebnu pošiljku pomoći. Njegov je potez razbjesnio američke zastupnike, čak i one iz Demokratske stranke, zbog čega će predsjednik, ali i State Department s velikom dozom opreza pristupati toj opciji. No ona i dalje postoji, zlu ne trebalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:47