‘KAKO UBITI ZMAJA‘

Nekad najbogatiji Rus, a danas disident, tvrdi da zna kada slijedi stvarna promjena režima: ‘Putin će otići do 2024., ali...‘

Brine ga što je veći dio ruskog društva još uvijek jako sklon jednostavnim i histeričnim rješenjima

Vladimir Putin i Mihail Hodorkovski 2001. godine

 Stf/Afp

Od početka rata protiv Ukrajine ne samo ukrajinski nego i opstanak same Rusije postao je tema žustrih javnih rasprava. Hoće li se Vladimir Putin nakon svega uspjeti održati na vlasti? Hoće li sama Rusija nastaviti postojati u sadašnjem političkom formatu?

Ruski disident Mihail Hodorkovski sunarodnjake javno poziva na otvoreni dijalog o nacionalnim prioritetima uoči, po njemu, neizbježne skore promjene režima.

Svojom novom knjigom "Kako ubiti zmaja: Priručnik za revolucionare početnike," on pokušava dati prijedloge za buduću reformaciju cijele ruske države kako bi se spriječile buduće zloporabe i skretanja ka despociji, prenosi Slobodna Dalmacija.

Nekad najbogatiji Rus i oligarh koji je stekao veliko bogatstvo na dubioznim privatizacijama 90-ih iznimno dobro poznaje moskovsku političku elitu i model njezina rada, te zagovara postupni raskid s čitavim dosadašnjim političkim konceptom.

Hodorkovski za budućnost smatra idealnom parlamentarnu republiku s pažljivo kalibriranim sustavom demokratskih provjera i političke ravnoteže. Drži da se zauvijek mora raskrstiti s trenutnim modelom ruske državnosti što počiva na svemoći jednog čovjeka.

Brine ga što je veći dio ruskog društva još uvijek jako sklon jednostavnim i histeričnim rješenjima, i što ne želi niti pokušati shvatiti dublju viziju ili složenu argumentaciju.

Po njemu, Putin će iz Kremlja morati odstupiti najkasnije 2024., zbog situacije koja neumitno ide prema ruskom vojnom porazu. Hodorkovski naglašava da je to njegova optimistična prognoza, no ne i uvjerenje.

Pretpostavlja da će Putin odluku o svom odlasku utemeljiti na racionalnim procjenama i da će mu ona omogućiti da njegov režim još neko vrijeme potraje i bez njega na vidljivom tronu. Takav privremeni prijelazni kabinet mogao bi izdržati najviše do 2026. godine, a nakon toga će uslijediti stvarna promjena režima.

Nije tajna da su mnogi na Zapadu još uvijek za Moskvu skloni zagovarati koncept ‘dobrog cara‘. Hodorkovski smatra da bi to u Rusiji poslije Putina bilo jako opasno.

Zapadu je lakše i jednostavnije u Kremlju imati ‘svog čovjeka‘ s kojim se mogu lako dogovoriti, po modelu Hruščova, Brežnjeva ili Jeljcina, no iz Putinova slučaja se vidi kako samo jedno neslaganje s takvima može biti kobno po civilizaciju. On je radije za kompliciraniji politički sustav utemeljen na parlamentarnom modelu, jer je lakše popravljiv i dugoročno stabilniji.

Također se zalaže i za očuvanje Rusije u postojećim granicama, kao jedinstvenog entiteta, jer bi Ruska Federacija u raspadanju mogla ispasti puno veći problem po svijet nego što je danas. Nuklearno oružje pod nadzorom više političkih centara samo je jedna od mogućih opasnosti.

image

Mihail Hodorkovski

Daniel Leal/Afp

Hodorkovski je i za lustraciju, u Hrvata već pomalo zaboravljenu riječ. Zalaže se da se njome već sad izravno zaprijeti Rusima u represivnom aparatu, da vode računa o tome kad provode Putinovu politiku nasilja prema oporbi i političkim neistomišljenicima.

Kao liberal, ljude s značkama FSB-a ili "Savezne garde" ni sad automatski ne smatra neprijateljima, jer zna da bi sutra mogli lako postati saveznici. Ljudsko biće je previše vrijedno da bismo 100.000 sunarodnjaka jednostrano i po defaultu otpisali - ne ubijanjem, nego društvenim i političkim ocrnjivanjem – poručuje Hodorkovski.

Ni mogućnost oružane borbe za vlast u sutrašnjoj Rusiji posve ne otpisuje, ali smatra da bi, ako do nje dođe, bila jako kratka: par dana ili tjedana. Putinova opozicija mora biti jako uvjerljiva ne samo u privlačenju svojih sljedbenika, nego i uvjeravanju sadašnjih protivnika.

Smatra dobrim što oporba u Rusiji nije previše međusobno podijeljena: postoji demokratski i nacional-patriotski blok, no čak i Aleksej Navaljni se jasno zalaže za parlamentarnu republiku.

Razumije sadašnju pasivnost ljudi koji u Rusiji žive jer su izloženi nesmiljenoj režimskoj propagandi i bez uvida su u stvarnost. No, kad shvate da će sutra zbilja imati dovoljno moći za utjecati na odluke vlade, svaki će pojedinac lako prepoznati razliku, optimističan je Hodorkovski.

Vladimir Putin je Ruse bacio do golih temelja civilizacije, gdje je važna samo sila. Rusiju sad treba postupno vratiti u civilno društvo u kojem ne treba nikakva sila da budete relevantan igrač i da se vaši zahtjevi jasno čuju.

Državni paternalizam treba zamijeniti osobnom odgovornošću: rentu prirodnih resursa i energenata koja se sada dijeli lojalnima treba izvući iz ruku državnih birokrata i preusmjeriti je izravno na račune građana; u mirovine, zdravstveno osiguranje, obrazovanje — zajedničke ciljeve u modernoj civiliziranoj državi.

Državna dobra pripadaju svima jednako, i to strašno oružje energetskih renti zato treba oduzeti političarima i podijeliti ljudima. Bez te i takve moći, neće više biti ni političkih despota poput Putina.

A sve one oligarhe koji su prisvojili ruska bogatstva treba natjerati da ga vrate izvornim vlasnicima, građanima – nudi redistribucijsko rješenje za rusku budućnost Mihail Hodorkovski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:27