ZALIHE SE TOPE

Nekad najbogatiji Rus oglasio zvona za uzbunu: ‘Znam kada će moja država ostati bez novca!‘

Milijarder kaže da će se za pomoć morati obratiti drugim zemljama s ‘ozbiljnim sredstvima‘

Oleg Deripaska

 Natalia KOLESNIKOVA/AFP/Profimedia

Ruski milijarder i industrijalist Oleg Deripaska tvrdi da bi Rusija iduće godine mogla ostati bez novca, piše The Guardian.

"Već iduće godine neće biti novca. Trebat će nam strani investitori", rekao je Deripaska u četvrtak na investicijskoj konferenciji u Sibiru.

Nekoć najbogatiji Rus, kojeg su zbog rata u Ukrajini sankcionirale Velika Britanija, Europska unija i Sjedinjene Američke Države, rekao je da zalihe novca u državnom budžetu tope te da je vlada njemu i njemu sličnima "počela uzimati sredstva".

Deripaska je rekao da se Rusija zbog sankcija koje joj je nametnuo Zapad nalazi pod "velikim pritiskom" te da će se država i njezine tvrtke za pomoć morati obratiti drugim zemljama s "ozbiljnim novcima".

"Mislili smo da smo europska zemlja", rekao je Deripaska, osnivač Rusala, najvećeg svjetskog proizvođača aluminija izvan Kine. "Idućih ćemo 25 godina više razmišljati o svojoj azijskoj prošlosti", dodao je milijarder.

Deripaskine tvrdnje dolaze nakon što je Scope, europska agencija za kreditni rejting, upozorila da bi se ruski deficit mogao popeti na 3,5 posto BDP-a. Usporedbe radi, ruska je vlada procijenila da će ono iznositi oko dva posto. Službeni podaci kažu da je ruski deficit prošle godine iznosio 2,3 posto.

Scope je rekao da je tomu tako jer su se smanjili ruski prihodi od prodaje nafte i plina. "Sankcije i rat ograničavaju rusku fiskalnu fleksibilnost", dodala je agencija za kreditni rejting.

"Rusija svoj deficit trenutno može lako financirati pomoću nacionalnog investicijskog fonda. Ruski bi deficit do kraja 2024. godine mogao iznositi svega 3,7 posto. Koncem 2021. godine, iznosio je 10,4 posto BDP-a", rekao je Scope.

Scope je ustvrdio da će Rusija dugo biti u problema jer sada na rat troši goleme novce. Agencija je dodala da su to novci koje bi inače ulagala u infrastrukturu, digitalizaciju, stanovanje i zaštitu okoliša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:55