PONOVNO PRIJETE

Nekad najjača teroristička skupina svela se na cmizdrenje, ali nije mrtva: ‘Rat još nije gotov‘

Biden se priprema povući američke snage do 20. obljetnice 11. rujna, no sada Al-Qa‘ida tvrdi da njezin rat s Amerikom još nije gotov
Američki vojnici u Kabulu
 Wakil Kohsar/AFP

Ovog vikenda obilježava se 10. godišnjica otkako je Osama Bin Laden, organizator napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. godine, ubijen od strane američkih snaga za specijalne operacije, Seal Team 6, u svojoj utvrdi i gradu Abbottabadu u Pakistanu, piše CNN.

Njegovo ime i ime njegove terorističke mreže, Al-Qa'ida, definirali su doba američke reakcije i odmazde, bacajući u sjenu sve prethodne protuterorističke politike.

Američki 'rat protiv terorizma' uskoro će ući u novu fazu kako se predsjednik Joe Biden priprema povući sve američke snage iz Afganistana do 20. obljetnice 11. rujna, ali sada Al-Qa'ida tvrdi da njezin rat s Amerikom još nije gotov.

U ekskluzivnom intervjuu za CNN, provedenom preko posrednika, dužnosnik Al-Qa'ide kaže da će se 'rat protiv SAD-a nastaviti na svim ostalim frontovima, osim ako ne budu protjerani iz ostatka islamskog svijeta.'

U prošlosti je Al-Qa'ida rijetko odgovarala na pitanja te se umjesto toga odlučila skrivati iza vlastite propagande, izbjegavajući svaki, čak i najudaljeniji nadzor. Nejasno je zašto je grupa to odlučila sada promijeniti.

image
Natpis 'Grad Osame bin Ladena'
Aamir Qureshi/AFP

Analitičar terorizma Paul Cruickshank, glavni urednik CTC Sentinela iz West Pointa, koji je pregledao odgovore Al-Qa'ide, kaže da je moguće da ih je 'potaknula odluka Bidenove administracije da povuku trupe iz Afganistana, ali oni također možda žele odvratiti pozornost od nedavnih mnogobrojnih gubitaka.'

Završava najduži američki rat

Danas se teroristička skupina koja je nekoć privlačila pozornost svijeta svela na cmizdrenje, ali daleko od toga da je mrtva. A sada kaže i da planira povratak nakon što američke snage napuste Afganistan, ponovnim partnerstvom s talibanima.

U odgovoru CNN-u, glasnogovornik Al-Qa'ide hvali talibane zbog održavanja borbe protiv Amerike na životu. 'Zahvaljujući Afganistancima koji štite svoje suborce, mnogi takvi džihadski frontovi već dugo uspješno djeluju u različitim dijelovima islamskog svijeta', rekao je glasnogovornik.

Do 11. rujna ove godine službeno će završiti najduži američki rat čiji je cilj bio neutralizirati terorističku skupinu, a predsjednik Biden kaže: 'Bin Laden je mrtav, a Al-Qa'ida degradirana u Afganistanu. Vrijeme je da se rat zauvijek završi.'

Američki državni tajnik Antony Blinken složio se rekavši ranije ovog mjeseca: 'Otišli smo u Afganistan prije 20 godina jer smo napadnuti 11. rujna, išli smo napasti one koji su nas napali i osigurati da Afganistan više ne bude utočište za terorizam usmjeren prema Sjedinjenim državama ili bilo kojem od naših saveznika i partnera', rekao je Blinken. 'I postigli smo ciljeve koje smo zacrtali postići.'

Ono što je omogućilo odlazak američke vojske je američki sporazum iz veljače 2020. s afganistanskim talibanima u kojem je skupina obećala da će prekinuti veze s Al-Qa'idom zbog čega je SAD i napao Afganistan nakon napada 11. rujna.

Preko novinarskih posrednika, CNN-ov voditelj Saleem Mehsud obratio se Al-Qa'idi zbog reakcije na Bidenov potez povlačenja trupa iz Afganistana, a umjesto da ga ignorira kao što je to učinio toliko puta u prošlosti, grupa je odgovorila.

image
Joe Biden
Brendan Smialowski/AFP

Njihov odgovor sugerira da su talibani manje iskreni prema Bidenovoj administraciji te da bi se američko smanjivanje trupa moglo temeljiti na prevari.

CNN je kontaktirao talibane radi komentara na njihov odnos s Al-Qa'idom, ali odgovor nisu dobili, što je pružilo značajan uvid u ono što se može dogoditi nakon povlačenja američkih trupa.

Peter Bergen, stručnjak za terorizam i autor nekoliko knjiga o Osami Bin Ladenu, pročitao je odgovor Al-Qa'ide CNN-u i ocijenio ga 'istinitim'.

Bergen ukazuje na drugi dio odgovora Al-Qa'ide ističući kontinuirane veze s talibanima te kaže: 'Istodobno TTP (pakistanski talibani) i Al-Qa'ida imaju odnose islamskog bratstva koji su bili i ostali netaknuti, a isti je slučaj i s Afganistanskim talibanima. To potvrđuje ono što je rekao UN da su se 'talibani redovito konzultirali' s Al-Qa'idom tijekom pregovora sa Sjedinjenim državama, istovremeno jamčeći da će 'poštovati svoje povijesne veze' s terorističkom skupinom.'

image
Afganistanska djeca u Kabulu
Haroon Sabawoon/AFP

Pomalo dvosmisleno, Al-Qa'ida također tvrdi da nema interesa koristiti sam Afganistan kao lansirnu rampu za buduće napade jer joj više nije potreban. 'Afganistan im nije potreban i nema takve namjere u budućnosti', kaže skupina. Međutim, kako ističe Cruickshank, 'izjava namjere anonimnog operativca teško da je obvezujuća za čitavu skupinu.'

Teroristička skupina koju je potisnuo ISIS

U svom odgovoru CNN-u Al-Qa'ida proglašava Afganistan svojom pobjedom. 'Amerikanci su sada poraženi', kažu, i povlače paralelu s povlačenjem Sovjetskog saveza iz zemlje prije tri desetljeća i njegovim kasnijim raspadom: 'Američki rat u Afganistanu odigrao je ključnu ulogu i nanio štetu američkoj ekonomiji.'

Ta izjava odjekuje retorikom samog bin Ladena, koji je promovirao previše pojednostavljenu ideju da su Sovjeti bankrotirali u Afganistanu. Cijena američkih ratova protiv terorizma dosegla je trilijune, ali napadi 11. rujna nisu Americi donijeli gospodarski kolaps. Al-Qa'ida priznaje da su i oni pretrpjeli štetu, rekavši da je poslala 'većinu' glavnih boraca u Siriju, gdje su 'neki od njih mučenički stradali posljednjih godina'.

Također priznaje da je bin Ladenova smrt oslabila Al-Qa'idu, dopuštajući uspostavljanju ISIS-a. 'Imali su koristi od mučeništva šeika Osame, šeika Atijahulaha, šeika Abu Jahje Al-Libija (neka im se Bog smiluje) i mnogih drugih.'

Posljednjih godina ISIS-ova zvjerstva i napadi koje je nadahnuo u Europi, Al-Qa'idu su malo bacili u sjenu. Ali potonji to predstavlja kao 'taktičku tišinu', tvrdeći da nije 'slomljena', već da 'vodi dugi rat' u 'različitim fazama'.

Trenutni čelnik Al-Qa'ide, manje karizmatični Ayman al-Zawahiri, živi gotovo isključivo virtualno i pojavljuje se samo u rijetkim propagandnim izdanjima. Međutim, grupa sebe još uvijek vidi kao vodeću organizaciju za druge džihadiste. Franšize Al-Qa'ide djeluju, između ostalog, u Jemenu, Siriji, Somaliji i sjevernoj Africi.

U odgovoru CNN-u o svojoj ulozi u Pakistanu i Afganistanu, tvrde da su 'kreirali' napad 2009. usmrtivši sedam operativa CIA-e u njihovoj bazi u blizini Khosta u Afganistanu. Rekli su da su u to vrijeme pakistanski Talibani, TTP, za koje se također znalo da su sudjelovali u napadu, bili mlađi partneri i 'bili u fazi učenja te su počinili mnoge pogreške'.

image
Afganistanski vojnik
Wakil Kohsar/AFP

Bergen kaže: 'To se uklapa u bin Ladenove dokumente u Abbottabadu u kojima čelnici Al-Qa'ide tretiraju TTP kao mlađeg partnera kojem mogu šefovati (iako je Al-Qa'ida mala organizacija, a TTP velika, relativno govoreći).'

Čini se da je Biden svjestan potencijala talibanske dvoličnosti i širenja Al-Qa'ide, rekavši u svom govoru u Kongresu u srijedu da će 'zadržati izvanrednu sposobnost suzbijanja budućih prijetnji domovini'.

'Ali, ne budite u zabludi - teroristička prijetnja razvila se izvan Afganistana od 2001. godine, a mi ćemo i dalje budno paziti na prijetnje Sjedinjenim državama, ma odakle one dolazile. Al-Qa'ida i ISIS nalaze se u Jemenu, Siriji, Somaliji i drugim mjestima u Africi, Bliskom istoku i šire'.

Afganistan bi mogao ponovno biti otvoren za Al-Qa'idu

Danas se čini da je Al-Qa'ida ponosna na svoj utjecaj na TTP. 'Organizacija pakistanskih Talibana i njihovo vodstvo ne samo da se kreću naprijed u svjetlu šerijata, već i donose bolje odluke na temelju prethodnih iskustava i nedavnih uspjeha, što je omogućeno jedinstvom i poštivanjem šerijata.'

Nejasno je je li ovo referenca na prvi veći napad TTP-a u posljednjih nekoliko godina u kojem je napadnut hotel u kojem je odsjeo kineski veleposlanik prošlog tjedna kad je boravio u Quetti. Pakistanski sigurnosni dužnosnici kažu CNN-u da kineski veleposlanik nije bio meta, ali čak i time naglašava da Al-Qa'ida vraća snagu.

Ako su talibani toliko bliski Al-Qa'idi kao što ta skupina tvrdi, a UN procjenjuje, tada komunikacija Al-Qa'ide sa CNN-om od 2000 riječi implicira da su talibani, budući da su partneri u primirju sa SAD-om, najbliži podržavanju Al-Qa'ide u ratu protiv Amerike nego su ikad bili.

Al-Qa'ida jasno stavlja do znanja da je zemlja koja je nekada bila njena baza za planiranje najsmrtonosnijeg napada na američko tlo, slobodna za ponovnu upotrebu. 'Sjedinjene Države nisu problem za našu afganistansku braću, ali zbog žrtava u afganistanskom ratu, Amerikanci su sada poraženi. Bilo da su republikanci ili demokrati - svi su donijeli konačnu odluku da se povuku iz afganistanskog rata.'

Ako talibani ispune svoja obećanja Bidenu, onda je sve to samo propaganda Al-Qa'ide. Ali ako ne ispune, otpadaju sve oklade oko buduće prijetnje koju ona predstavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:02