POGLEDAJTE VIDEO

Nekad najutjecajniji diplomat svijeta danas je potpuno izgubio kompas: ‘Kakva lijepa haljina!‘

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je predao Lavrovu pismo za predsjednika Vladimira Putina

Sergej Lavrov

 Ed Jones/Afp

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda predložio je "put kojim treba ići" radi produljenja ugovora o izvozu ukrajinskih žitarica, rekle su u ponedjeljak njegove službe nakon njegova sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova.

Antonio Guterres je predao Sergeju Lavrovu "pismo za predsjednika Vladimira Putina, u kojem je opisao put kojim treba ići kako bi se poboljšao, produljio i proširio" ugovor potpisan u srpnju 2022. koji, unatoč sukobu, omogućuje izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, navodi se u priopćenju.

Slično pismo je poslano "drugim dvjema potpisnicama" tog ugovora koji je ocijenjen presudnim za prehrambenu sigurnost u svijetu, Ukrajini i Turskoj.

"Crnomorska inicijativa za izvoz žitarica" produljena je drugi put 19. ožujka. No Rusija je tada tražila 60-dnevno produljenje, a ne prešutno od 120 dana, navodeći kao razlog svoje nezadovoljstvo provedbom dijela ugovora o izvozu svojih poljodjelskih proizvoda i umjetnog gnojiva, koji je i dalje onemogućen zbog zapadnih sankcija.

Glavni tajnik UN-a je "primio na znanje zabrinutost Ruske Federacije" zbog provedbe ugovora o izvozu svojih prehrambenih proizvoda i umjetnog gnojiva i "podastro je opširno izvješće o napretku postignutom u tom smislu", navode njegove službe, istaknuvši da će UN "nastaviti raditi" kako bi "riješio preostale probleme".

No "sve dosad nije bilo velikog napretka", komentirao je Sergej Lavrov u priopćenju svog ministarstva, izrazivši žaljenje zbog nepostojanja "volje zapadnih zemalja da doista učine sve što je potrebno kako bi se uspješno primjenjivala" oba poglavlja ugovora.

"Proučit ćemo prijedloge koje nam je (glavni tajnik) uputio u pismu", dodao je.

Antonio Guterres je ujedno izrazio "zabrinutost" u vezi s "nedavnim zaprekama" na koje je Centar za koordinaciju ugovora, u kojemu su predstavnici četiriju strana (Ukrajina, Rusija, UN i Turska) nailazio u "svakodnevnim operacijama".

Pregled brodova s ukrajinskim žitaricama privremeno je prekinut prošlog tjedna.

Lavrov odgovorio novinarki: ‘Lijepa haljina‘

Ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova je novinarka Reutersa upitala je li sporazum o žitu ‘mrtav‘, a on je umjesto odgovora komplimentirao njezinu haljinu. Taj je kratki razgovor objavljen na CNBC-ju, piše Eastern Herald.

Novinarka se Lavrovu obratila dok je izlazio iz sobe nakon prvog dijela sjednice Vijeća sigurnosti UN-a i krenuo na sastanak s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom.

- Lijepa haljina, odgovorio joj je.

Kasnije je Lavrov, na sastanku s Guterresom, rekao da Moskva nije vidjela spremnost zapadnih zemalja da istinski ispune uvjete inicijative za žito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 11:56