SVE DUBLJI JAZ

Nekad najveći saveznici došli do najniže točke u odnosima: ‘To je etničko čišćenje!‘

Netanyahuov ured nazvao je američku suzdržanost "jasnim povlačenjem" s pozicija koje je Washington držao od početka rata

Benjamin Netanyahu i Joe Biden

 Brendan Smialowski/Afp

Odluka izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji je odustao od planiranog izaslanstva u Washington - iako ga je osobno pozvao američki predsjednik Joe Biden - predstavlja najnižu točku u sve dubljem jazu između dvojice lidera Izraela i SAD-a. Netanyahu je zaprijetio da će povući izaslanstvo ako SAD u ponedjeljak ne stavi veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja poziva na trenutni prekid vatre u Gazi, a nakon što se SAD suzdržao od glasovanja, izraelski premijer je otkazao sastanak s Bidenom, pa analitičari smatraju kako je ovo najveća kriza u povijesti odnosa dviju savezničkih država.

U Washingtonu ne kriju ogorčenost. Američki dužnosnici planirali su ponuditi izraelskom izaslanstvu niz alternativnih opcija za napad na Hamas u gradu Rafahu na jugu Gaze, nadajući se da će spriječiti ono za što SAD vjeruje da bi predstavljalo humanitarnu katastrofu ako Izrael pokrene najavljenu kopnenu invaziju. U Sjedinjenim Državama pozivi na prekid borbi prešli su političke granice. Čak je i bivši predsjednik Donald Trump u intervjuu tijekom vikenda izjavio da je vrijeme da Izrael "završi svoj rat" i "dođe do mira". No, Biden se našao u delikatnoj poziciji. Ako izraelski premijer odbije alternative svojeg tima - kao što je Netanyahu signalizirao da hoće, čak i prije nego što su se ovotjedni sastanci raspali, Biden bi mogao svoje frustracije iznijeti u javnost i potencijalno umanjiti ono što je bila nepokolebljiva američka podrška Izraelu.

image

Inače saveznici, Netanyahu i Biden sve se više razilaze

White House Photo Collection/Alamy/Alamy/Profimedia

Kako izvještava CNN, više od mjesec dana dužnosnici Bijele kuće zaprepašteno su pratili kako izraelski čelnici, uključujući Netanyahua, signaliziraju svoju namjeru pokretanja velike kopnene ofenzive u Rafi, za koju tvrde da je posljednje veliko uporište Hamasa. Amerikanci su ih upozorili da bi takva oružana kampanja rezultirala humanitarnom katastrofom i inzistirali da Izrael izradi vjerodostojan plan zaštite 1,4 milijuna palestinskih civila koji su se ondje sklonili. Uzgred, mnogi su pobjegli iz drugih dijelova Gaze u Rafu upravo prema uputama izraelske vojske.

Pritisak raste jer ramazan završava za otprilike dva tjedna. Amerikanci su Izraelcima otvoreno ukazali da toliki civili u enklavi više jednostavno nemaju kamo otići budući da je velik dio Gaze uništen i učinjen nenastanjivim zbog izraelskog bombardiranja. A ako postoji izraelski plan za civile, nitko ga od dužnosnika u Bijeloj kući još nije vidio. "Gledala sam karte, proučavala sam karte, ali ti ljudi nemaju kamo otići", rekla je potpredsjednica Kamala Harris krajem prošlog tjedna.

S druge strane, Netanyahuov ured nazvao je američku suzdržanost "jasnim povlačenjem" s pozicija koje je Washington držao od početka rata.

"Ovo šteti i ratnim naporima i naporima da se oslobode taoci jer daje Hamasu nadu da će im međunarodni pritisak omogućiti da prihvate prekid vatre bez oslobađanja naših talaca", objavili su Izraelci.

image
Gpo/ Handout/Anadolu Via Afp

Međutim, anonimni američki dužnosnik u razgovoru za The Times of Israel ustvrdio je da je Netanyahu tražio izliku da ne pošalje izaslanstvo u Washington jer bi ga to natjeralo da se uhvati u koštac s alternativama invaziji na Rafah koje bi bile realističnije i dovele ga u sukob s njegovim desničarskim koalicijskim partnerima koji ne žele kompromis s Palestincima.

Bidenovi savjetnici razmatraju različite opcije za odgovor ako se operacija Rafah nastavi. Dužnosnici su CNN-u odbili ponuditi pojedinosti, ali predsjednik Biden je pod sve većim pritiskom demokratskih zakonodavaca da počne uvjetovati vojnu pomoć Izraelu ako će uložiti napore i pružiti humanitarnu pomoć opkoljenim civilima, kojih je više od milijun. Američki dužnosnici također su izrazili strah da bi invazija na Rafah mogla spriječiti prijeko potrebnu humanitarnu pomoć da uđe u Gazu jer je ovaj grad bio glavni prijelaz za kamione koji su prevozili pomoć iz Egipta. Također postoji zabrinutost da bi operacija u Rafi mogla prekinuti odnose Izraela s Egiptom.

I Bruxelles pojačava pritisak na Netanyahuovu vladu. Prošli je tjedan 27 šefova država i vlada EU dogovorilo zajedničku izjavu o bliskoistočnom sukobu, koja ima za cilj pojačano ukazati na odgovornost Izraela. U priopćenju se poziva na trenutni prekid vatre koji bi trebao "dovesti do održivog prekida vatre, bezuvjetnog oslobađanja svih talaca koje se drži u pojasu Gaze i pružanja humanitarne pomoći". Također poziva izraelsku vladu da ne pokreće kopnenu ofenzivu u Rafahu. Kako je podsjetio Deutsche Welle, bila je to prva zajednička izjava svih 27 europskih država članica o ratu Izraela i Hamasa u posljednjih pet mjeseci. Zapad podržava Izrael, ali odbija postati suučesnik u politici koja je de facto etničko čišćenje palestinskog naroda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:57