PRESUDA U DEN HAAGU

NEKAD NEPRIJATELJI, SADA KLJUČNI SAVEZNICI Dodik je nekoć rušio Karadžića s vlasti, a danas ga obožava i oživljava njegovu ostavštinu

Milorad Dodik je još 1997. godine zajedno s Biljanom Plavšić preuzeo vlast u Republici Srpskoj - ona kao predsjednica, a on kao premijer; SDS će zatim izbaciti Karadžića iz članstva
 REUTERS

Prvo su bili najveći politički neprijatelji, da bi sada bili glavni saveznici, prije svega ideološki. U društvu sa suprugom i kćeri Radovana Karadžića predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prošli je vikend na Palama, gdje je bilo ratno sjedište Karadžićeve vlasti, otvorio studentski dom i dao mu ime po Karadžiću.

Dodik je rekao da je studentski dom posvećen čovjeku koji je nesumnjivo postavio temelje Republike Srpske, prenijela je agencija Beta.

Dodik je bio taj koji je izvlastio i Karadžića i Pale i SDS, da bi u međuvremenu otkrio kako je pozivanje na karadžićevski nacionalizam dobra formula za opstanak na vlasti.

Još nije useljen

Zanimljivo je to što je Dodik već jednom otvorio taj studentski dom, uoči općih izbora u BiH u listopadu 2014. godine. Gradnja doma je počela u listopadu 2013., ali još nije useljen, prenijela je Beta. Ploču s natpisom “Dr. Radovan Karadžić” uz Dodika su otkrili Karadžićeva supruga Ljiljana Zelen Karadžić i kći Sonja Karadžić Jovičević. Sonja Karadžić je od izbora u BiH u listopadu 2014. zastupnica SDS-a u Skupštini BiH.

Milorad Dodik je 1997. s Biljanom Plavšić rušio vlast Radovana Karadžića i njegove Srpske demokratske stranke (SDS), pobjednice prvih višestranačkih izbora u BiH među srpskim narodom. Kad je Karadžić pod pritiskom međunarodne zajednice ipak morao odstupiti s čela Republike Srpske, mirno ga je 1996. naslijedila Biljana Plavšić.

Puč Biljane Plavšić

Zajedno s Dodikom, koji je cijeli rat proveo kao Markovićev reformist, kao uvjereni oporbeni socijaldemokrat u vrijeme kad je bilo kakvim kritičarima vlasti život bio ugrožen, Biljana Plavšić je u puču 1997. uz pomoć transportera SFOR-a srušila vlast SDS-a te sjedište RS-a s Pala prebacila u Banja Luku gdje su reformističke snage bile jače. Nakon izvanrednih izbora Dodik je početkom 1998. prvi put postao premijer srpskog entiteta, RS se počeo polako otvarati, a ratni i postratni teror popuštati.

Koalicija Dodik-Plavšić stvorena je neposredno nakon kraja rata u BiH na opoziciji tvrdoglavoj isključivosti Karadžićeve politike koja je Srbe u BiH održavala u potpunoj izolaciji i gurala ih u sve veću bijedu.

Čak je SDS pod vodstvom Dragana Čavića izbacio Radovana Karadžića i Ratka Mladića iz stranke i osudio zločin u Srebrenici, no stranka je poslije djelomično reterirala od te politike pa su se riješili Čavića i istaknuli Karadžićevu kćer za zastupnicu. Danas je SDS nacionalno umjereniji od Dodika, koji gotovo kopira Karadžića i u stilu i u retorici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 13:58