BEZ DLAKE NA JEZIKU

‘Nekad smo plesali kako je Moskva svirala, a sada plešemo kako hoćemo. Ovo što radi Bruxelles podsjeća na SSSR‘

Premijer Viktor Orbán usporedio je članstvo Mađarske u Europskoj uniji s razdobljem sovjetske okupacije

Viktor Orban

 Milos Miskov/Anadolu Via Afp

Premijer Viktor Orbán usporedio je članstvo Mađarske u Europskoj uniji s razdobljem sovjetske okupacije svoje zemlje govoreći uzvanicima u Veszpremu u prigodi obilježavanja obljetnice mađarske pobune protiv sovjetske represije 1956. godine.

Orbán je optužio EU da želi lišiti Mađarsku njezinog identiteta nametanjem modela liberalne demokracije za koji je rekao da Mađari odbijaju, prenosi AP.

- Bruxelles, de facto glavni grad EU-a, koristi metode protiv Mađarske koje podsjećaju na dane sovjetske dominacije Moskve, rekao je.

- Događaju se stvari koje nas podsjećaju na sovjetska vremena. Da, povijest se ponavlja, rekao je Orbán na događaju s kojeg su bili isključeni svi mediji osim mađarske državne televizije.

- Srećom, ono što je nekad bila tragedija sada je u najboljem slučaju komedija. Srećom, Bruxelles nije Moskva. Moskva je bila tragedija. Bruxelles je samo loša suvremena parodija.

image

Ulaz u dvorac u Veszpremu, gdje je Orban držao govor

Attila Kisbenedek/Afp

Orbán, zagovornik alternativnog oblika populističke vladavine koju naziva "neliberalnom demokracijom", dugo je koristio blagdan za okupljanje svojih pristaša. Posljednjih godina iskoristio je tu priliku da povuče paralele između pokušaja EU-a da Mađarsku uskladi sa svojim pravilima o korupciji i demokraciji i više od 40 godina represije Mađarske pod sovjetskom okupacijom u 20. stoljeću.

- Morali smo plesati na melodiju koju je Moskva zviždala. I Bruxelles zviždi, ali mi plešemo kako hoćemo, a ako nećemo, onda ne plešemo!, komentirao je Orbán.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 07:38