MUČNE ISPOVIJESTI

‘Nekad smo ubojice žena i silovatelje slali u zatvor. Danas smo lovina istih tih ljudi‘

Nakon što su talibani preuzeli Afganistan, sutkinje koje su im sudile žive u strahu za život
Žena u Afganistanu
 Bulent Kilic

Afganistanske sutkinje bile su glavne promicateljice ženskih prava koje su tražile pravdu za najmarginaliziranije građane u svojoj zemlji. No, sada se više od 220 afganistanskih sutkinja skriva zbog straha od odmazde pod talibanskom vlašću. Šest bivših sutkinja na tajnim je lokacijama diljem Afganistana razgovaralo s BBC-jevim novinarima. Zbog njihove sigurnosti, sva su im imena promijenjena.

Tijekom svoje sudačke karijere, Masooma je osudila stotine muškaraca za nasilje nad ženama, uključujući silovanje, ubojstva i mučenje.

No, samo nekoliko dana nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad njezinim gradom, i kada su tisuće osuđenih kriminalaca puštene iz zatvora, počele su prijetnje smrću.

Na njezin telefon počele su stizati prijeteće tekstualne i glasovne poruke.

"Bila je ponoć kad smo čuli da su talibani oslobodili sve zatvorenike iz zatvora", kaže Masooma.

"Odmah smo pobjegli. Napustili smo svoj dom i sve ostavili iza sebe."

U posljednjih 20 godina, 270 žena bile su sutkinje u Afganistanu. Kao neke od najmoćnijih i najistaknutijih žena u zemlji, bile su poznate javnosti.

"Bježeći automobilom iz grada, nosila sam burku kako me nitko ne bi prepoznao. Na sreću, prošli smo sve talibanske punktove."

Ubrzo nakon što su otišli, susjedi su joj poslali poruku da je nekoliko pripadnika talibana stiglo u njezinu staru kuću.

Masooma kaže kako je, čim su joj opisali muškarce koji su došli, znala tko je traži.

'Rekao je da će mi učiniti isto što i svojoj ženi'

Prije nekoliko mjeseci, prije nego što su talibani preuzeli Afganistan, Masooma je sudila u slučaju jednog člana talibanske skupine koji je osuđen zbog brutalnog ubojstva svoje supruge.

Nakon što ga je proglasila krivim, Masooma ga je osudila na 20 godina zatvora.

"Još uvijek mogu vidjeti sliku te mlade žene. Bio je to brutalan zločin", kaže Masooma.

"Nakon što je slučaj okončan, zločinac mi je prišao i rekao: 'Kad izađem iz zatvora, učinit ću vam ono što sam učinio svojoj ženi.'

"U to vrijeme nisam ga shvaćala ozbiljno. Ali nakon što su talibani preuzeli vlast, nazvao me je više puta i rekao kako je sve moje podatke uzeo sa suda. Rekao mi je: Pronaći ću te i osvetiti se", priča Masooma.

Najmanje 220 bivših sutkinja trenutno se skriva diljem Afganistana, pokazala je istraga BBC-ja.

Svjedočanstva šest bivših sutkinja iz različitih provincija, s kojima su novinari razgovarali u proteklih pet tjedana, bila su gotovo identična.

Sve su dobile prijetnje smrću od pripadnika talibana koje su prethodno osudili na zatvorske kazne. Četiri su imenovale talibane koji su osuđeni zbog ubojstva svojih supruga.

Sve sutkinje s kojima s razgovarali novinari BBC-ja dosad su barem jednom promijenile svoj broj telefona zbog prijetnji smrću.

Sve se trenutno skrivaju i mijenjaju svoju lokaciju svakih nekoliko dana. Kažu i kako su u njihove bivše domove tijekom proteklih tjedana došli talibani. Njihovi susjedi i prijatelji rekli su kako su ih talibani ispitivali gdje se sutkinje nalaze.

Glasnogovornik talibana Bilal Karimi odgovorio je za BBC na ove optužbe.

"Sutkinje bi trebale živjeti kao i sve druge obitelj, bez straha. Nitko im ne smije prijetiti. Naše posebne vojne jedinice obvezne su istražiti takve pritužbe i djelovati ako dođe do povrede", kaže Karimi.

Ponovio je i obećanje talibana o "općoj amnestiji" za sve bivše vladine djelatnike diljem Afganistana: "Naša opća amnestija je iskrena. Ali ako netko želi napustiti zemlju, zahtijevamo da to ne učine i ostanu u svojoj zemlji ", dodao je.

Tijekom masovnog oslobađanja zatvorenika, oslobođeni su i mnogi kriminalci koji nisu povezani s talibanima.

"Što se tiče trgovaca drogom i pripadnika mafije, naša je namjera uništiti ih. Protiv njih ćemo poduzeti ozbiljne akcije", tvrdi glasnogovornik talibana Karimi.

Kao visoko obrazovane žene, te su sutkinje bile glavne hraniteljice svojih obitelji. No, sada, bez plaće i sa zamrznutim bankovnim računima, ovise o novcu koji im daju rođaci.

Više od tri desetljeća sutkinja Sanaa bavila se slučajevima nasilja nad ženama i djecom.

Kaže kako je većina njezinih slučajeva uključivala osuđivanje pripadnika talibana, ali i ISIS-a.

"Primila sam više od 20 prijetećih telefonskih poziva od bivših zatvorenika koji su sada pušteni."

Trenutno se s desetak članova obitelji skriva od talibana. Njezin rođak u jednom se trenutku vratio u njihovu obiteljsku kuću. No, dok je pakirao odjeću, talibani su s nekoliko automobila, koji su bili puni njihovih naoružanih pripadnika, stigli u kuću.

"Otvorio sam vrata. Pitali su me je li ovo sutkinjina kuća", kaže. "Kad sam rekao da ne znam gdje se nalazi, bacili su me na stepenice. Jedan od njih udario me pištoljem i počeo me tući. Nos i usta su mi bili obliveni krvlju." Nakon što su naoružani ljudi otišli, Sanin rođak otišao je u bolnicu.

"Rekla sam drugom rođaku da stalno moramo mijenjati lokaciju. Sada nemamo drugog izlaza. Ne možemo pobjeći ni u koju drugu zemlju, čak ni u Pakistan."

Pružale su podršku ženama

Desetljećima je Afganistan rangiran kao jedna od najgorih zemalja na svijetu za žene. Prema Human Rights Watchu, procjenjuje se da 87% žena i djevojaka tijekom svog života doživi zlostavljanje.

No, ova skupina sutkinja, koja je radila na tome da se poštuju zakoni i pruži podrška ženama, zagovarala je ideju da nasilje nad ženama i djevojčicama bude kazneno djelo.

To uključuje optužbe u slučajevima silovanja, mučenja, prisilnog braka, kao i u slučajevima kada je ženama zabranjeno posjedovanje imovine ili odlazak na posao ili u školu.

Kao neke od najistaknutijih ženskih javnih osoba u svojoj zemlji, svih šest sutkinja kaže da su se tijekom karijere suočavale s uznemiravanjem, mnogo prije nego što su talibani preuzeli potpunu kontrolu.

"Htjela sam služiti svojoj zemlji, zato sam postala sutkinja", kaže Asma.

"Uglavnom sam rješavala slučajeve koji su uključivali žene koje su željele razvod ili odvajanje od pripadnika talibana. Zbog toga smo bili po stalnom prijetnjom. Talibani su jednom čak ispalili rakete na sud. Izgubili smo i jednu od naših najboljih prijateljica i sutkinja. Nestala je na putu s posla kući. Tek kasnije je pronađeno njezino tijelo", ispričala je.

Nitko nikada nije optužen za ubojstvo nestale sutkinje. U to su vrijeme lokalni talibanski čelnici poricali bilo kakvu umiješanost.

Koliko će novo afganistansko vodstvo biti drakonsko u pogledu ženskih prava, tek će se vidjeti. No, situacija trenutno ne izgleda dobro.

Ranije je imenovana u potpunosti muška afganistanska vlada, a ministarstvo obrazovanja naredilo je muškim nastavnicima i učenicima da se vrate na posao, ali ne i ženskom osoblju ili studenticama.

Glasnogovornik talibana Karimi za BBC je rekao kako još ne može komentirati hoće li u budućnosti biti sutkinja. "O radnim uvjetima i mogućnostima za žene još se raspravlja", kaže.

'Bojimo se da će pomoć stići prekasno'

Do sada je iz zemlje evakuirano više od 100.000 ljudi. Svih šest sutkinja s kojima su razgovarali novinari BBC-ja kaže kako trenutno traže izlaz - ali ne samo da nemaju sredstva, već ni svi članovi njihove obitelji nemaju putovnice.

Bivša afganistanska sutkinja Marzia Babakarkhail, koja sada živi u Velikoj Britaniji, zalagala se za hitnu evakuaciju svih bivših sutkinja. Kaže kako je važno ne zaboraviti one koje žive u najruralnijim provincijama Afganistana, daleko od glavnog grada Kabula.

"Srce mi se slama kad me nazove neka od sutkinja sa sela i kaže: "Marzia, što bismo trebali učiniti? Kamo bismo trebali otići? Uskoro ćemo biti u grobovima."

"U Kabulu još uvijek postoji pristup medijima i internetu. Tamošnje sutkinje još uvijek imaju glas, ali one u ruralnim provincijama nemaju ništa."

"Mnoge od ovih sutkinja nemaju putovnicu ili ispravne papire kako bi podnijele zahtjev za izlazak iz zemlje. Ali na njih se ne smije zaboraviti, one su također u velikoj opasnosti."

Nekoliko zemalja, uključujući Novi Zeland i Ujedinjeno Kraljevstvo, reklo je da će ponuditi određenu podršku. No, kada će ta pomoć stići ili koliko će sudaca uključiti, još se ne zna.

Sutkinja Masooma kaže kako se boji da se ta obećanja o pomoći neće realizirati na vrijeme.

"Ponekad pomislim, koji je naš zločin? Obrazovanje? To što smo, pokušavajući pomoći ženama, kaznili kriminalce?"

"Volim svoju zemlju, ali sada sam zatvorenik. Nemamo novca. Ne možemo izaći iz kuće. Gledam svog mladog sina i ne znam kako mu objasniti zašto ne može razgovarati s drugom djecom ili se igrati vani. Već je traumatiziran. Mogu se samo moliti za dan kada ćemo ponovno biti slobodni", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 13:31