UZ IZDAŠNU POMOĆ

Nekadašnji talijanski avioprijevoznik Alitalia kreće iznova, ovaj put s novim imenom

Premijer Draghi sastao se s ministrima i založio za brzo rješenje po pitanju avioprijevoznika Alitalije, ali ne pod svaku cijenu
 Alberto Pizzoli/AFP

Restrukturirani talijanski avioprijevoznik Alitalia trebao bi okrenuti novu stranicu, pod novim imenom, s oko 4.500 zaposlenih, flotom od 45 zrakoplova i nešto više od milijardu eura državne potpore, izvijestio je u utorak list La Repubblica.

Novoimenovani premijer Mario Draghi sastao se u ponedjeljak s ministrima prometa, gospodarstva, industrije i rada i založio za brzo rješenje, ali ne pod svaku cijenu, prenosi list.

U vladinom kabinetu nisu željeli komentirati informaciju o pokretanju Alitalije.

Za mandata Draghijeva prethodnika Giuseppea Contea vlada je izdvojila tri milijarde eura za pokretanje nove aviokompanije, ITA-e, zamjene za Alitaliju, kojom od 2017. godine upravlja državni stečajni upravitelj.

Prema listu La Repubblica, ITA će preuzeti Alitalijino poslovanje za zračnim prijevozom, uključujući zrakoplove i zaposlenike, a s radom će početi do kraja travnja kako bi iskoristila predstojeću ljetnu sezonu.

List Il Sole 24 Ore piše pak da bi prijevoznik trebao početi letjeti 1. lipnja.

Il Giornale navodi da bi nova Alitalia mogla krenuti sa 43 do 45 aviona i 2.500-3.000 zaposlenih, a mogla bi dobiti između jedne i dvije milijarde eura državne pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:09