UPOZORENJE S OTOKA

Neki imaju crne slutnje zbog uvođenja covid potvrda: ‘Varaju se oni koji misle da će ih ukinuti kad pandemija završi‘

"Nema potrebe da skoro pa obveznim covid putovnicama zagorčamo život onima koji se nisu cijepili", smatra britanski novinar Ross Clark
Digitalna covid potvrda
 Pau BARRENA/AFP

Poput samog covida-19, ideja o covid putovnicama (digitalnim COVID potvrdama) neće samo tako nestati, piše u osvrtu za britanski The Telegraph novinar i pisac Ross Clark.

Na neko se vrijeme ta ideja povuče, potisnuta sviješću o tome što bi značila - konstantnu diskriminaciju manje skupine stanovništva. Onda se opet probije u prvi plan. Britanski premijer Boris Johnson je, potvrđujući da Engleska 19. srpnja ukida niz epidemioloških mjera i restrikcija, pozvao vlasnike noćnih klubova i drugih velikih prostora da, iako ih zakon na to ne prisiljava, sami inzistiraju kod svojih posjetitelja na potvrdama o cijepljenju "kao pitanju društvene odgovornosti".

- Nemojte misliti da će na tome stati, tvrdi Clark za The Telegraph.

Ispostavilo se da su ministri u britanskoj vladi bili raspravljali o tome da bi covid putovnice mogle postati i zakonska obveza za ulaz u takve prostore. Nakon što ih uvedu u noćne klubove i koncertne dvorane, pitanje je vremena kada će postati uvjet za ulaz u kafiće, restorane, hotele i druge poslovne objekte koji se bave uslužnom djelatnosti. Francuska i Irska, čini se, već rade na takvoj regulativi.

- Reći će nam da će covid putovnice biti samo privremena mjera kako bismo se zaštitili tijekom pandemije. No, možemo se okladiti da će se uskoro pretvoriti u osobne iskaznice koje ćemo morati imati na svojim mobilnim uređajima te koje će biti uvjet za ulaz u bilo kakve komercijalne prostore i javne ustanove. Previše je tu zainteresiranih strana da bi ta ideja umrla zajedno s pandemijom. Tehnološke tvrtke mogle bi zaraditi ozbiljne novce ako bi uspjele uvjeriti vlasti i druge privatne tvrtke da natjeraju opću populaciju da koriste takve elektroničke osobne iskaznice, koje bi se potom mogle koristiti za prikupljanje, spremanje i obradu osobnih podataka građana, tvrdi Clark.

"Dobrodošli u trgovinu, gospođo, no prvo moramo provjeriti jeste li kreditno sposobni pa se ovdje prijavite sa svojim pametnim telefonom", glasi jedan od Clarkovih primjera moguće upotrebe takvih elektroničkih certifikata. "Da, bazen je slobodan za korištenje, no kako bismo svi bili sigurni, moramo prvo provjeriti nalazi li se vaše ime na popisu seksualnih prijestupnika", glasi drugi, a ovako glasi Clarkov treći primjer: "Vaša su sjedeća mjesta u 10. redu, no prvo moramo provjeriti da na društvenim mrežama niste objavili nešto vrijedno cenzuriranja".

- Mnogi će zdušno podržati određene potencijalne primjene elektroničkih osobnih iskaznica, a spoznaja da se opću populaciju pomoću njih može "dovoditi u red" doći će kasnije. Prislanjanje mobitela uz neki čitač na ulazu u neki prostor bit će toliko jednostavno da taj čin nećemo ni registrirati kao neugodnost. Tako će, doduše, biti sve dok nas jedan od tih čitača zbog nečega u našem digitalnom profilu ne etiketira kao nepoželjnog gosta, sugerira Clark.

- Postoji model za ono što će nas snaći ako se ne odupremo covid putovnicama i elektroničkim osobnim iskaznicama - kineski sustav društvenog bodovanja, drži Clark.

- Osobe se u Kini pomoću njega na "crnu listu" stavljaju zbog raznih "nedruštvenih činova", kao što su prelaženje ceste za trajanja crvenog svjetla i nepravilno razvrstavanje otpada. Ako se iz jednog ili drugog razloga nađete na toj crnoj listi, nećete moći, primjerice, kupiti karte za vlak ili zrakoplov. Usvajanje karantena i lockdowna pokazalo je koliko je utjecaj autoritarne Kine na Zapad opasan i štetan. Nitko ne bi trebao misliti da se Britanija i druga "slobodoljubiva" zapadna društva posjeduju neki kulturološki sustav obrane za borbu protiv pretjeranog nadzora. Ne posjeduju. Kombinacija autoritarizmu sklonih vlasti, pohlepe velikih tehnoloških tvrtki i apatičnih građana osigurat će da će se covid putovnice pretvoriti u trajni sustav nadzora, smatra Clark.

Čemu uopće služe covid putovnice, pita se Clark te kaže: - Stopa procijepljenosti među starijim osobama u Britaniji već se popela preko 95 posto. Ako se susretnu u kafiću ili na nekom drugom mjestu, tih par necijepljenih jedva da će biti prijetnja za one cijepljene. Necijepljeni će uglavnom biti prijetnja za druge necijepljene. Trebamo li zaista progoniti te osobe koje se iz nekog razloga ne žele cijepiti? Nisu oni svi antivakseri. Prema anketi koju je proveo Statistički ured Velike Britanije, samo devet posto onih koji su odbili cjepivo smatraju se antivakserima, a tri je posto reklo da su im obiteljski liječnici rekli da se ne bi trebali cijepiti.

- Cijepljenje uspješno svodi covid-19 na endemsku bolest s čijom se smrtnosti i stopom hospitalizacije možemo nositi. Nema potrebe da skoro pa obveznim covid putovnicama zagorčamo život onima koji se nisu cijepili, zaključuje Clark. (Priredio Damjan Raknić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 02:50