PIŠE INOSLAV BEŠKER

Neki mediji su pisali da je papa Franjo hitno operiran. Nije, ali zato mora na strogu dijetu

U Papinu slučaju, tvrdi Il Messaggero, nema nikakve ozljede kralježnice, nego je posrijedi kronična upala ishijadičnog živca
 -/AFP

Rimski Il Messaggero demantira vijest koju su ranije emitirali neki portali na španjolskom jeziku, da je papa Frane podvrgnut hitnome kirurškom zahvatu radi akutne teške lumboishijalgije (išijasa) koja ga je onemogućila u obavljanju njegovih dužnosti koje zahtijevaju dulje stajanje na nogama.

Potkraj prošle godine nije predvodio Te Deum (Tebe Boga hvalimo), uobičajenu misu zahvalnosti za sva dobra koja je Bog dao u godini na izmaku. Nije koncelebrirao ni misu o Gospinu blagdanu na Novu Godinu, odgodio je novogodišnje primanje članova diplomatskog zbora pri Svetoj Stolici, te prepustio kardinalu Kurtu Kochu svoje mjesto u ekumenskoj molitvi za jedinstvo kršćana u Ostijskoj bazilici sv. Pavla izvan zidina. Papa redovito obavlja ine svoje dužnosti, ili sjedeći, ili stojeći, ali kraće.

Il Messaggero je dnevni list koji poglavar Katoličke crkve dnevno čita. Njegova vatikanistica Franca Giansoldati, koja potpisuje vijest, obično je veoma dobro obaviještena. Ona tvrdi da je 84-godišnji Papa podvrgnut dijeti, ali da nikakva operacija nije na vidiku.

Ishijadični živac (nervus ishiadicus) najduži je i najdeblji živac u ljudskom tijelu. On izlazi iz lumbosakralnog dijela kralježnične moždine. Išijas je najčešće posljedica pritiska kralježničkog diska, koji je (uslijed hernije diska, ili njegove degenerativne bolesti) iskliznuo iz svoga normalnog položaja između kralježaka, na korijen ishijadičnog živca. U Papinu slučaju, tvrdi Il Messaggero, nema nikakve ozljede kralježnice, nego je posrijedi kronična upala ishijadičnog živca, čije se posljedice ublažuju fizioterapijom, osobito vježbama koje jačaju mišiće duž kralježnice, a u ovome konkretnom slučaju i oštrom dijetom, kako bi pacijent izgubio 7-8 kilograma suvišne težine. Fizijatri tvrde pacijentima, s pravom ili ne, da svaki kilogram tjelesne težine kralježnica osjeća kao nošenje utega od 7 kg.

Papa Frane je patio od išijasa povremeno još dok je u Buenos Airesu bio kardinal nadbiskup Jorge Mario Bergoglio. Povremeno se i dosad moglo vidjeti da Papa vuče lijevu nogu ili se oslanja o štap, što u njegovoj dobi nije senzacija.
Po Buenos Airesu se kretao uzduž i poprijeko, koristeći javni prijevoz, kao cura callejero (ulični svećenik), što mu u Vatikanu nije moguće, a pandemija je umanjila i tako skučene prilike za hodanje. Papa je, doduše, cijepljen protiv covida-19 prije dvije sedmice, istodobno kad i njegov prethodnik Benedikt XVI.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:07