‘PREVARILI SU NAS‘

Neki ruski vojnici napuštaju bojište, drugi u šoku: ‘Rekli su nam da nas čekaju s cvijećem, a dobili smo bombe‘

Nizak moral među ruskim vojnicima mogao bi biti jedan od razloga zašto plan da se Ukrajinu brzo osvoji, ne ide onako kako je zamišljen

Ruski vojnici na tenku

 Konstantin Mihalchevskiy/AFP

Petorica ruskih vojnika sjede u zgradi od cigle. Imaju poveze na očima: to su posljednji vojni zarobljenici koje je uhvatila Ukrajina. Čuje se kako ih netko ispituje na ukrajinskom, piše Guardian.

'Govorite!', kaže glas ruskom zapovjedniku. Koju bi poruku želio poslati svojim vojnicima i Rusima kod kuće?

'Iskreno govoreći, prevarili su nas', odgovara časnik, misleći pritom na svoje nadređene u Moskvi. 'Sve što su nam rekli je bila laž. Sad bih rekao svojim momcima da napuste Ukrajinu. Mi imamo obitelji i djecu. Mislim da bi se 90 posto složilo da idu kući.'

Trominutni video je snimljen pod prisilom. Vojnici su očigledno uplašeni. No ipak, postoje brojni slični razgovori s ruskim zarobljenicima koji kruže ukrajinskim društvenim mrežama u kojime se izražavaju slični osjećaji.

Na pitanje što bi rekao svojim zapovjednicima, jedan kratko ispali: 'Oni su pederi!'. Druga fraza koja se često koristi je: 'Obmanuli su nas'. Osam dana nakon invazije Vladimira Putina jasno je da je značajan broj ruskih vojnika demoraliziran i oklijeva se boriti. Neki su se i predali.

Drugi su napustili svoja vozila i pješke se vraćaju prema ruskoj granici, vukući za sobom oružje i torbe s opremom, može se zaključiti iz nekih snimaka. No te epizode ipak ne znače da Kremlj neće uspjeti pokoriti Ukrajinu jer su promijenili taktiku te sada brutalno granatiraju civile.

Ali nizak moral među osvajačkim trupama mogao bi biti jedan od razloga zašto 'blitzkrieg' plan da se brzo osvoji Ukrajina, ne napreduje brzinom kojom bi Putin želio. Moskva je pretpostavljala da će operacija biti brza i uspješna. Vojnicima je dano hrane i opreme dovoljno za samo dva ili tri dana, može se zaključiti iz videa.

Kremlj je također imao posve nerealnu ideju o tome na kakav će prijem naići. Nekoliko ratnih zarobljenika kazalo je kako su ih uvjerili da će ih Ukrajinci dočekati kao osloboditelje. Ruske snage su očekivale cvijeće i pohvale, a ne metke i bombe, kažu.

'Neki od njih su mislili da se radi tek o vojnoj vježbi. Nisu očekivali otpor', kaže Artem Mazhulin, 31-godišnji profesor engleskog iz Harkiva. 'Mnogi vojni obveznici rođeni su 2002. ili 2003. Govorimo o mladićima od 19 ili 20 godina.'

'Od 2014. ruska vlada propagandom ispire mozak svojem narodu. Pokušavaju uvjeriti Rusiju u to da Ukrajina nije prava država i da su je zauzela fašistička čudovišta.'

Mazhulin kaže kako su njegovi ujak i ujna razgovarali s ruskim vojnicima dok su ovi prolazili pokraj njihove kuće u Kupjansku u sjeveroistočnioj Ukrajini, nedaleko granice. Vojnici su im rekli kako traže 'banderiste', odnosno sljedbenike ukrajinskog nacionalističkog vođe iz Drugog svjetskog rata, Stepana Bandere.

'Moj ujak im je rekao: 'Gdje, dovraga, vidite banderiste?' Moja ujna im je rekla da joj se maknu iz cvjetnjaka', kaže Mazhulin. 'Moga su ujaka zvali 'djedom' i čavrljali s njim o uzgoju golubova, što mu je hobi. Nakon toga su se odvezli u svom tenku.'

U video poruci od četvrtka, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odaslao je sličnu poruku: Putin je poslao vojne snage u Ukrajinu bez neke razumljive misije. 'Oni su demoralizirani. Osuđeni su na propast', kazao je i poručio ruskim vojnicima da 'idu kući'.

Ukrajinci tvrde da su ubili nekoliko tisuća ruskih vojnika. Ta bi brojka mogla biti pretjerana, međutim u srijedu je čak i Kremlj priznao da je poginulo 498 njihovih vojnika, a 1591 ih je ranjeno.

Dvije skupine ruskih vojnika

Alex Kovzhun, nekadašnji savjetnik bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, kaže kako se ruski vojnici mogu podijeliti u dvije skupine: 'Tu su mladi vojni obveznici koji su silno prestrašeni. A tu su i profesionalni vojnici koji su se već borili u Siriji i Donbasu.'

Kovzhun kaže kako su ruski zapovjednici mislili da će invazija bili laka i brza i da će to zapravo biti ponavljanje operacije aneksije Krima iz 2014. ili nedavnog iskrcavanja u Kazahstanu koje je uglavnom prošlo bez otpora. No umjesto toga, ukrajinski su civili stali ispred tenkova, blokirajući vojni konvoj golim rukama pjevajući, pritom, ukrajinsku himnu pred nervoznim ruskim vojnicima.

'Uzvikivali su psovke pred naoružanim ljudima. Vidio sam lica Rusa. Neugodno im je jer to nije bilo ono što su očekivali. Rečeno im je da su Ukrajince zarobili nekakvi mitski nacisti', dodao je.

Nick Reynolds, istraživački analitičar na području kopnenog ratovanja i sigurnosti s Kraljevskog instituta ujedinjenih službi (Royal United Services Institute - Rusi, prev.), kaže kako je ukrajinska procjena o ubijenim neprijateljskim vojnicima pouzdanija od one ruske i dodaje kako snimke ruskih snaga dostupne na internetu sugeriraju da je broj ruskih žrtva koje je Kremlj spreman priznati, već nadmašen.

Također, teško je reći kako su ukrajinske vlasti došle do broja žrtava u vlastitim redovima. Nekoliko tisuća ubijenih o kojima govore, također bi mogla biti malo pretjerana procjena.

Nema sumnje da Ukrajina koristi nelagodu zarobljenih vojnika za propagandne svrhe. Nekoliko videa prikazuju mlade vojnike koji zovu svoje majke u Rusiji, koje nisu imale pojma da im se sinovi bore u Ukrajini. Tijekom tih poziva, majke se, očekivano, slome. Ukrajinske su vlasti otvorile telefonsku liniju za zabrinute rođake vojnika iz Rusije, što je još jedan PR trik.

No bez obzira na sve to, doista postoji autentičan osjećaj da mnogi ruski vojnici žale što su došli u Ukrajinu, što je put koji je za neke završio ili njihovom vlastitom smrću ili smrću njihovih iluzija.

Jedan ispitivač, tako, pita zarobljenika: 'I, što misliš, jeste li vi vojnici moćne ruske vojske ili topovsko meso?'

'Mi smo topovsko meso', odgovara vojnik.

'Je li bilo vrijedno?', pita ponovno Ukrajinac.

'Ne, nije bilo vrijedno', odgovara ruski zarobljenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:52