MOBILIZIRANI RUSI

Neki su bježali biciklom, drugi na brodu, a neki u vrtlog nemira: ‘Nije li sigurnije u Rusiji?‘

Aleksej (2) odlučio kupiti jednosmjernu kartu iz Moskve do Teherana u Iranu, gdje su u tijeku krvavi prosvjedi

Prosvjedi u Teheranu

 AFP

Priča o dvojici Rusa koji su preplovili Beringov tjesnac i stigli na Aljasku bježeći od Putinove mobilizacije obišla je svijet, a njihov rizičan pothvat samo je jedno u nizu neobičnih putovanja na koje su se odvažili deseci tisuća ruskih državljana s ciljem da izbjegnu odlazak na bojište u Ukrajinu.

Od trenutka kada je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio mobilizaciju, u nekoliko sati rasprodane su avionske karte iz Moskve za Istanbul, Erevan, Taškent i Baku, prijestolnice za koje Rusima nije potrebna viza.

Tako je Aleksej (25) odlučio kupiti jednosmjernu kartu iz Moskve do Teherana u Iranu, gdje su u tijeku krvavi protuvladini prosvjedi, kakve Iran ne pamti, piše The Guardian.

- Kada sam rekao svojoj obitelji za Teheran, bili su jako zabrinuti. Pitali su je li Iran doista sigurniji od ostanka u Rusiji, ispričao je Aleksej.

Nakon popodneva provedenog u Iranu, Aleksej se ukrcao na avion za Dubai, gdje i danas živi.

Osam ruskih ljubitelja jedrenja isplovilo je 27. rujna iz Vladivostoka i otplovilo u Južnu Koreju, izvijestio je ruski BBC. Putovanje su planirali krajem godine, ali su odlučili otići odmah nakon objave djelomične mobilizacije. Putovanje kroz Japansko more trajalo je oko pet dana, jer je brod morao zaobići sjevernokorejske teritorijalne vode. U drugim dijelovima Rusije, privatne pomorske tvrtke nudile su putovanja iz crnomorskih luka do Turske. Cijena kabine na jednosmjernom putovanju katamaranom iz Jalte na Krimu do Sinopa u Turskoj koštala je 1600 eura.

image

Kirkenes

Brusini Aurelien/Hemis.fr/Hemis Via Afp

Murmansk, koji je udaljen 200 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga, svake zime privlači brojne posjetitelje zbog želje za promatranjem polarne svjetlosti. Za Ilju (27) taj ruski grad bio je polazišna točka za 270 kilometara dugačko putovanje biciklom do norveškog Kirkenesa. Dan nakon objave mobilizacije Ilja je kupio rabljeni bicikl od prijatelja u Moskvi i ukrcao se na vlak sa spavaćim kabinama sjeverno do Murmanska prije nego što je započeo svoje biciklističko putovanje.

- Srećom, trenirao sam triatlon neposredno prije početka rata. Nisam ni slutio da će mi dobro doći, rekao je.

U malom, uspavanom norveškom gradu, hoteli su bili prebukirani, a u tamošnjoj zračnoj luci, deseci Rusa čekali su na ukrcaj na avion za Oslo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:11