IPAK KONZERVATIVNO

Neki su iznenađeni ovakvim stavom: Za papu Franju rodna ideologija predstavlja najveću opasnost današnjeg vremena

Liberali su iznenađeni, međutim nema ničega čudnog u tome što Vatikan odbacuje rodne teorije ili ideje da se spol može promijeniti

Papa Franjo

 Alberto Pizzoli/Afp

Rodna teorija želi zanijekati najveću moguću razliku između živih bića: onu spolnu, poručuje deklaracija Dignitas infinita (Neizmjerno dostojanstvo), koju je Dikasterij za nauk vjere predstavio u utorak 8. travnja u Vatikanu, a rezultat je petogodišnjeg rada. Sve je krenulo u ožujku 2019., kad je tadašnja Kongregacija za nauk vjere odlučila započeti s "izradom teksta koji unutar kršćanske antropologije ističe nezaobilazan pojam dostojanstva ljudske osobe", koji je napokon javno predstavljen.

Dignitas infinita sadrži mnogo stajališta po kojima je papa Franjo poznat i poštovan, ne samo među katoličkim kršćanima. Tu spadaju upozorenja kako su migranti "prve žrtve siromaštva", osuđuje se nasilje nad ženama i njihova česta neravnopravnost u odnosu na muškarce dok se femicid opisuje kao toliko grozna praksa "da se ne može dovoljno osuditi", na što je još upozorio Sveti Ivan Pavao II.

Poštovanje svake osobe

Premda dokument potpisuje prefekt Dikasterija Víctor Manuel Fernández, to ne bi bilo moguće bez Franjina dopuštenja. A on se ovdje pokazuje kao tradicionalist u problemima koji dijele konzervativce i liberale - Dignitas infinita bez zadrške osuđuje pobačaj, protivi se eutanaziji i ima negativan stav prema rodnim teorijama.

Tako se naglašava da Crkva želi "potvrditi da svaku osobu, bez obzira na njezinu seksualnu orijentaciju, treba poštivati u njezinu dostojanstvu i prihvaćati je s poštovanjem, te treba pomnjivo izbjegavati ‘svaki znak nepravedne diskriminacije‘, posebice bilo koji oblik agresije i nasilja". Zbog toga se činjenica da je u nekim mjestima nemali broj ljudi zatvoren, mučen i čak lišen životnih dobara isključivo zbog svoje seksualne orijentacije mora osuditi kao ona koja je protivna ljudskom dostojanstvu, poručuje Vatikan.

Ali zato je napadnuta rodna teorija, koja je opisana kao ideologija koja "zamišlja društvo bez razlika između spolova, čime dokida sam antropološki temelj obitelji". Za Vatikan je neprihvatljivo da se "neke od tih ideologija, koje teže odgovoriti na određene, katkad neshvatljive težnje, nastoje nametnuti kao neko jednoumlje koje određuje također kako treba odgajati djecu. Ne smije se zaboraviti da se biološki spol (sex) i društveno-kulturna uloga spola (gender) mogu razlučiti, ali ne i odijeliti. Stoga se moraju odbaciti svi oni pokušaji koji zamagljuju upućivanje na neuklonjivu spolnu razliku između muškarca i žene", piše u dokumentu.

Biološki različita bića

Liberali su iznenađeni, međutim nema ničeg čudnog u tome da Vatikan odbacuje rodne teorije ili ideje da se spol može promijeniti. Katolička crkva jasna je o tom pitanju: Bog je stvorio muškarca i ženu kao biološki različita, odvojena bića, i nitko ne smije mijenjati taj plan. Uostalom i Franjo je početkom ožujka već izjavio kako rodna teorija predstavlja "najveću opasnost današnjeg vremena" jer ona poništava razlike i sve čini istim.

Isto tako, prije šest godina, Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM) i Vijeća europskih biskupskih konferencija zajednički su poručila da je "jasna razorna svrha određenih ideologija: erotizacija društva, panseksualnost i rodna (gender) teorija predstavljaju prijetnju ustanovi braka i obitelji". Podrška je jučer stigla i od utjecajnog katoličkog portala The Pillar, na kojem su zaključili kako "treba odbaciti sve pokušaje zamagljivanja neuklonjive spolne razlike između muškarca i žene".

Prema The Pillaru, ovo je jedan od najjačih moralnih istupa, kategoričan i bez izuzetaka, koji se mogao vidjeti u bilo kojem Franjinu dosadašnjem nastupu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:50