‘MAČAK S 9 ŽIVOTA‘

Neki vjeruju da je Timesova objava pokopala Trumpove šanse. Objašnjavamo zašto to nije točno

Ključno je pitanje hoće li radnici, glavni birači sadašnjeg predsjednika, doživjeti poreznu prijevaru kao kap previše
Donald Trump
 Spencer Platt/AFP

Demokrati nisu gubili vrijeme: već u nedjelju navečer mogle su se kupiti naljepnice na kojima piše “Platio sam više poreza od Donalda Trumpa”. Brzo i vrlo učinkovito.

Donald Trump je tijekom četiri godine u Bijeloj kući preživio razne skandale, afere, napade (opravdane i one koji nisu bili takvi), ali podaci koje je u nedjelju objavio The New York Times o neplaćanju poreza jedan su od apsolutno najtežih udaraca. Da, iskoristit ću i star, izlizan argument: Al Capone je u zatvoru završio zbog neplaćanja poreza. Nitko ne voli plaćati poreze, ali to se u SAD-u i dalje vidi kao obveza, građanska dužnost, da se ne spuštamo na kršćansko “Bogu božje, caru carevo”. Ima u tome protestantske etike koja je ugrađena u temelje ideje Amerike kao “zemlje slobodnih”, koja ima vlast “iz naroda za narod”. A taj narod plaća poreze i nitko nije iznad toga.

Svaki američki predsjednik od 1970-ih godina je objavio svoju poreznu prijavu. Osim Donalda Trumpa. Ta se priča vuče cijeli njegov mandat, a on se branio kako to ne može napraviti jer su njegove porezne prijave pod revizijom.

Trump profitirao od pozicije

The New York Times je došao u posjed dokumenata. I objavio ih, kako je napisao izvršni urednik Dean Baquet, jer “vjerujemo da bi građani trebali razumjeti što je više moguće o svojim čelnicima i predstavnicima - njihovim prioritetima, njihovim iskustvima i također njihovim financijama”. I posebno važna rečenica: “Tradicija propisuje da dužnosnik koji može uzdrmati tržišta i mijenjati politike ne smije tražiti financijsku korist od svojeg djelovanja”. A podaci koje je iznio Times potvrđuju da je Trump itekako profitirao od svoje predsjedničke pozicije. O tome se pisalo i tijekom kampanje i mandata, ali uvijek je to nekako palo u drugi plan zbog svih drugih afera i skandala.

U utorak je prvo sučeljavanje Trumpa i demokratskog kandidata Joea Bidena. Ova objava je vrlo vjerojatno i planirana kako bi pred taj sraz Trumpa bacila u obrambenu poziciju. I omogućila Bidenu taktičku prednost. Jedan od republikanskih stratega je za AP rekao: “Ako je kampanja o Trumpu, tada on gubi”. I zato je Trumpov tim uložio silnu energiju kako bi u prvi plan stavio Bidena. Zato su, konačno, na brzu ruku potpisivani ugovori između Izraela i UAE i organizirana predstava s čelnicima Srbije i Kosova. I fabricira se cirkus s TikTokom. A izbor sutkinje za Vrhovni sud je došao neočekivano, ali kao još jedan element koji će djelovati homogeno na biračko tijelo.

Timesova objava u potpunosti skida i ono malo pozlate što je još ostalo na priči o Trumpu kao vrlo uspješnom poduzetniku, biznismenu. Naime, u posljednjim je anketama pitanje upravljanja ekonomijom ostalo jedino područje na kojem biračko tijelo više vjeruje Trumpu nego Bidenu. A kako vjerovati predsjedniku koji ne plaća poreze, a poslovi mu se raspadaju? AP smatra da bi Timesova objava mogla biti presudni moment koji će okrenuti i najvjernije Trumpove birače, radnike (blue collar, one s plavim ovratnikom) iz Pennsylvanije, Michigana i saveznih država koje su mu donijele pobjedu 2016. godine.

Polarizirana zemlja

Unatoč svemu tome ne treba brzati sa zaključcima. Prema anketama, vrlo je mali postotak američkih birača neodlučan. Zemlja je snažno podijeljena, ideološke su suprotnosti snažne, a ima tu i paradoksalnih situacija: Hispanoamerikanci, čije sunarodnjake Trump želi zaustaviti zidom na granici, i dalje u relativno velikom postotku podržavaju Trumpa. Jer je on zaoštrio politiku prema Kubi, a Biden je bio dio Obaminog tima koji je otvorio vrata prema toj zemlji. I to posebno na Floridi koja je već jednom, 2000. godine, odlučila pobjednika američkih izbora.

Trump je dosad pokazao da ima više od devet života. I kad god su se demokrati snažno okomili na njega, kao u slučaju izbora suca Bretta Kavanaugha u Vrhovni sud 2018. godine, u konačnici je on profitirao: sudac je izabran, a dio neopredijeljenih birača se okrenuo republikancima zbog, kako su doživjeli, preostrašćenih napada na predsjednika. Što je dijelom bilo točno. Ankete su tijekom ljeta 2018. godine projicirale da bi demokrati mogli osvojiti Senat. Nisu. Slučaj Kavanaugh je svakako u tome imao udjela.

Trump ima izuzetno stabilno i vjerno biračko tijelo. Unatoč tome što AP navodi, oni napade na “svog predsjednika” doživljavaju kao poticaj da još snažnije stanu iza njega. Kao i republikanski zastupnici u Kongresu, posebno u Senatu.

Ove će izbore odlučiti nepoznate nepoznanice. Slučajne varijable. Kako će napadi demokratskih senatora na proces imenovanja sutkinje Amy Barrett odjekivati u javnosti, kako će se Biden nositi s Trumpom na sučeljavanjima, hoće li se demokratski birači previše pouzdati u dopisno glasanje i tako Trumpu dati u izbornoj noći mogućnost da proglasi pobjedu čak i uz manji broj elektora. Porezna prijava samo je jedna od tih varijabli u golemoj jednadžbi s morem nepoznanica. Važna varijabla, ali ipak ograničenog dometa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:18