UPALJENI ALARMI

Nelagoda u zemlji koja je apsolutni svjetski prvak u borbi protiv Covida: Ne znamo što se događa

Cijela panika u Da Nangu je krenula od 57-godišnjeg muškarca koji se 20. srpnja javio lokalnom liječniku sa simptomima gripe
 Manan Vatsyayana

Od samog početka pandemije Vijetnam je bio na glasu kao zemlja koja je bila najuspješnija u borbi protiv koronavirusa. Vijetnamci su poduzeli mjere opreza još u vrijeme kada je zaraza buktjela samo u Wuhanu, a rezultat takvih mjera je tek 420 zabilježenih slučajeva zaraze i niti jedan smrtni slučaj.

Međutim, 100 dana od posljednjeg slučaja lokalne transmisije, Vijetnamci su se uspaničili. U gradu Da Nangu zabilježena su četiri nova slučaja, a lokalne vlasti nemaju pojma odakle je sve krenulo. U svakom slučaju, vlasti su odmah zabranile ulaz turistima u grad, a procjenjuje se da su aranžmani otkazani za 80.000 ljudi.

- Ne, još ne razmišljamo o potpunom 'lockdownu', ali molim građane da budu disciplinirani - rekao je premijer Nguyen Xuan Phuc.

Cijela panika u Da Nangu je krenula od 57-godišnjeg muškarca koji se 20. srpnja javio lokalnom liječniku sa simptomima gripe. U međuvremenu, ta osoba je završila na respiratoru i trenutačno je u kritičnom stanju. Nitko nema pojma gdje se zarazio, jer dugo vremena nije napuštao grad.

Epidemiolozi su pronašli stotinjak osoba s kojima je muškarac bio u kontaktu i svi nalazi su bili negativni.

Međutim, tijekom vikenda potvrđena su još tri slučaja i svi su povezani s gradskom bolnicom. Vlasti nisu htjeli nagađati jesu li novi slučajevi povezani, ali za svaki slučaj su zatvorili bolnicu. Usput su zabranili javna okupljanja za više od 30 osoba, a na 14 dana zabranili su sve turističke aktivnosti. Stranci ionako ne mogu ući u zemlju još od travnja, ali Da Nang je popularno turističko odredište za domaće goste.

Novi slučajevi upalili su alarme i ostatku zemlje - nogometne utakmice su odgođene, bolnice ponovno uvode preventivne mjere, a građane se moli da nose maske na javnim mjestima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:00