ODLUKA SUDA

NEMA BURKI U FRANCUSKOJ Zaposlenici moraju biti neutralni po pitanju filozofije, politike i vjere!

Sve je počelo prije pet godina, kada je Fatima Afif dobila otkaz u privatnom vrtiću Baby-Loup u Parizu jer je odbila skinuti burku na radnome mjestu

Žalbeni sud u Parizu usvojio je ove srijede žalbu uprave jednog tamošnjeg vrtića, koje je 2008. otpustilo muslimansku zaposlenicu, koja odbila skinuti maramu na poslu.

Tako je ukinuta prijašnja sudska odluka kojom je u ožujku 2013. zaključeno da je uprava vrtića kriva za religijsku diskriminaciju Fatime Afif. Sve je počelo prije pet godina, kada je Fatima Afif dobila otkaz u privatnom vrtiću Baby-Loup u Parizu nakon što se vratila sa porodiljnog dopusta. Ona je odbila skinuti maramu tokom boravka na poslu, što ju je koštalo radnog mjesta, pošto, kako je glasilo službeno priopćenje „nije postojala mogućnost postizanja dogovora s menadžmentom“. Direktor vrtića je pritom izjavio kako prema pravilniku, zaposlenici moraju biti neutralni po pitanju filozofije, politike i vjere.

Sada je na višoj instanci dano za pravo upravi vrtića, što je izazvalo različite reakcije.

Istovremeno, Europski sud za ljudska prava (ECHR) počeo je razmatrati francusku zabranu nošenja burke koja prekriva cijelo lice. S druge strane, Međunarodna liga za ženska prava, koju je osnovala Simone de Beauvoir, uputila je pismo Europskom sudu za ljudska prava, zahtijevajući da Francuska ostane pri zabrani burke.

"Veo koji pokriva cijelo lice, tako što bukvalno zakopava tijelo i lice, predstavlja istinsko brisanje žene kao pojedinca u javnosti", kazala je šefica Lige Annie Sugier.

Presuda je pokazala podjele u francuskom društvu oko pitanja javnog odijevanja muslimanki; pozdravili su ju simpatizeri sekularnog obrazovanja, a kritizirala muslimanska udruženja tvrdnjom kako naglasak koji se stavlja na sekularne principe predstavlja upiranje prsta na njihovu zajednicu.

Usput se podsjeća kako je u srpnju 2012. komesar za ljudska prava u Vijeću Evrope (VE) Nils Muiznieks pozvao europske vlade da "odustanu od zakona i uredbi namijenjenih samo muslimanima", kao što je francuski Zakon o zabrani pokrivanja muslimanki iz 2010. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 13:33