PRETJERANA REAKCIJA?

Nema dokaza da je novi soj opasniji, WHO tvrdi da nije van kontrole, Francuzi spominju Brexit...

Iako brojke ukazuju na munjevito širenje korone u dijelovima Britanije, sve više stručnjaka dvoji je li za to zaslužan novi soj
Boris Johnson (desno)
 AFP

Mutirani koronavirus izolirao je Veliku Britaniju od ostatka Europe i niza zemalja svijeta. Od ponedjeljka u ponoć zabranjeni su letovi iz Velike Britanije do većine ostalih europskih zemalja ili je nakon dolaska iz Britanije u te zemlje nužna karantena.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas pozvao je na zajedničku reakciju Europske unije i što brži dogovor kako bi se spriječilo zatvaranje granica između zemalja članica EU.

"Još uvijek nemamo sve informacije za donošenje konačne odluke, ali moramo biti na oprezu", poručio je Maas. Njemačka vlada ponovno je pozvala građane da se suzdrže od svih kontakata za Božić kako ne bi došlo do pogoršanja situacije.

Britanski premijer Boris Johnson u nedjelju je dodatno postroženi lockdown u Engleskoj tijekom Božića objasnio otkrićem mutiranog virusa koji je, prema njegovim riječima, i do 70 posto zarazniji nego izvorna varijanta. Britanski ministar zdravstva Matt Hancock upozorio je da je ta mutacija izvan kontrole. Do ponedjeljka poslijepodne ta mutacija virusa otkrivena je u nizu zemalja, među ostalim u Italiji, Belgiji, Nizozemskoj i Danskoj. Nema znanstvene potvrde da je nova mutacija virusa zaraznija ili da izaziva blaže ili teže posljedice.

Njemački Institut "Robert Koch" (RKI) objavio je poslije podneva da još nije razjašnjeno kako britanska varijanta virusa djeluje, je li zaraznija i uzrokuje li teže posljedice. RKI se poziva na analizu britanskog Artik-Konzorcijuma, prema kojemu je nova mutacija virusa značajno sudjelovala u epidemiji u Velikoj Britaniji od rujna do studenoga.

Iz te analize ne može se izravno zaključiti da je povećana učestalost bolesti u jugoistočnoj Engleskoj posljedica genetskih promjena uočenih u varijanti virusa, poručili su iz njemačkog instituta. ECDC, zdravstveno tijelo EU, smatra da bi brzo širenje te varijante virusa u jugoistočnoj Engleskoj moglo ukazivati da je nova varijanta virusa zaraznija od prije poznatih, no RKI smatra da bi mogla postojati i druga objašnjenja.

Zasad nema dokaza ni da uzrokuje težu varijantu bolesti, no većinu prijavljenih slučajeva čine pacijenti mlađi od 60 godina, među kojima je niža vjerojatnost za teže simptome.

Česte mutacije

Njemački virolog Christian Drosten ne očekuje da će cijepljenje biti manje učinkovito zbog ove mutacije.

"Trenutačno ne vidim nijedan razlog za uzbunu", rekao je Richard Neher sa Sveučilišta u Baselu. Andreas Bergthaler iz Austrijske akademije znanosti u Beču kaže da se mutacije pojavljuju često, pa ni ovu ne smatra posebno uznemiravajućom.

Ako se potvrdi da se mutirani virus širi brže od starije varijante, bit će nužne strože epidemiološke mjere, no moguće je da je uočeno brže širenje posljedica slučaja, odnosno da se virus proširio na nekoliko velikih skupova.

U europskim zračnim lukama u noći na ponedjeljak ostalo je blokirano na stotine putnika iz Velike Britanije: njemački Der Spiegel prenosi kako su mnogi morali prespavati na priručnim krevetima dok nisu došli na red za testiranje. U ponedjeljak prijepodne na frankfurtskom aerodromu još ih je 87 čekalo na testiranje, a 70 je čekalo na rezultate testa.

Pravi kaos izazvala je blokada Eurotunela između Velike Britanije i Francuske. Francuska je na 48 sati, do dogovora EU o novim zdravstvenim mjerama, zabranila ulazak iz Velike Britanije zračnim, kopnenim i morskim putem. Zbg toga su zatvoreni luka Dover i Eurotunel, stotine kamiona zaglavljeno je na prilaznim cestama, a zbog zatvorenog tunela poštanske kompanije DPD, GLS i Njemačka pošta prestali su slati pakete u Veliku Britaniju i Irsku.

Izrael u samoizolaciji

Češka, Španjolska, Švedska, Meksiko, Austrija, Nizozemska, Belgija, Irska i Norveška zabranili su slijetanje zrakoplova iz Velike Britanije, Švicarska je otkazala letove i iz Južne Afrike. Letove iz Britanije obustavili su Argentina, Kolumbija, Čile, Kanada i Kuvajt. Izrael je zabranio ulaz u zemlju svim strancima, Švicarska je uvela retroaktivnu desetodnevnu karantenu za sve koji su od 14. prosinca došli iz Velike Britanije i Južne Afrike.

WHO: novi soj koronavirusa 'nije izvan kontrole'

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u ponedjeljak da novi soj koronavirusa otkriven u Velikoj Britaniji, za koji se pokazalo da se brže širi nego ranija varijanta, "nije izvan kontrole".

"Imali smo R0 (stopu reprodukcije virusa) puno višu od 1,5 pa smo ju stavili pod kontrolu. Ova situacija nije dakle u tom smislu izvan kontrole", rekao je dužnosnik za hitna stanja WHO-a Michael Ryan na konferenciji za novinare u Ženevi.

Po WHO-u, osoba koja se zarazi novim sojem koronavirusa prosječno zarazi 1,5 drugih ljudi, dok je taj broj u Britaniji za ranije poznate varijante virusa 1,1.

Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za covid-19, rekla je da novi soj koronavirusa iako je zarazniji ne uzrokuje teže oblike bolesti niti više smrtnih slučajeva, pozivajući se na britanske analize.

WHO je također objavio da uskoro očekuje više detalja o mogućem utjecaju novog visokozaraznog soja koronavirusa, dok je niz zemalja zatvorio granice za putovanja iz Britanije zbog straha od njegovog širenja.

WHO je objavio da je novi soj koji je uzbunio Britaniju pronađen i kod pojedinaca u Australiji, na Islandu, u Italiji i u Nizozemskoj, kao i da je bilo nekoliko slučajeva u Danskoj, piše agencija dpa.

WHO je također istaknuo da se radi o normalnoj etapi evolucije pandemije.

"Moramo pronaći ravnotežu. Vrlo je važna transparentnost, vrlo je važno reći javnosti kako stvari stoje, ali je važno prenijeti i informaciju da je ovo normalna etapa evolucije virusa", rekao je Mike Ryan.

WHO dodaje da bi cjepivo razvijeno kako bi se zaustavila pandemija covida-19 trebalo pokriti i novi soj, ali se trenutno vrše provjere kako bi se provjerila točnost te tvrdnje. (Hina)

Johnson očekuje brzo otvaranje granica s Francuskom

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u ponedjeljak da francuski predsjednik Emmanuel Macron želi da se brzo riješi pitanje zatvaranje granica zbog novog soja koronavirusa, prenosi BBC.

„Razgovor s francuskim predsjednikom bio je izvrstan. On je naglasio da želi da se to riješi u roku od idućih nekoliko sati”, rekao je Johnson.

„Naši timovi radit će na tome koliko god mogu i bilo bi izvrsno ako bude rezultata, ali učinit ćemo to što brže možemo”.

Više od 40 zemalja privremeno je obustavilo letove iz Ujedinjenog Kraljevstva zbog brzog širenja novog soja koronavirusa u toj zemlji.

Francuska je zatvorila granicu s Ujedinjenim Kraljevstvom na 48 sati. Kamioni i trajekti iz Dovera ne smiju prometovati.

Johnson je rekao da je preko pola milijuna ljudi u zemlji već primilo cjepivo protiv covida-19.

Također je naglasio da su opskrbni lanci zemlje "čvrsti i snažni" unatoč suspenziji međudržavnih veza. Ipak, drugi najveći britanski maloprodajni lanac Sainsbury's ranije je potvrdio da se, u slučaju da ne dođe do brzog otvaranja granica, već nakon Božića mogu na njihovim policama očekivati nestašice povrća. (Hina / JL)

'Ovo što se događa u Britaniji je tragedija, baš kao i Brexit'

Utjecajni francuski političar čitavu priču s novim sojem koronavirusa u ponedjeljak je povezao s gotovo propalim pregovorima o odnosima Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije nakon Brexita.

- Francuska bi vlada bila u stanju pomoći Britaniji u borbi s novim sojem koronavirusa da nije bilo Brexita, izjavio je povjerenik Europske komisije Thierry Breton kojega je u Bruxelles poslala francuska država.

- Ovo što se događa u Britaniji je tragedija, a i ovaj Brexit je tragedija, vidi se to sve više kako vrijeme prolazi. Da je Britanija odabrala ostati u EU, danas bismo im mogli pomoći, dodao je Breton čiji će istup, prema ocjeni Daily Telegrapha, zasigurno uzburkati britansku političku javnost u trenutku kada je francuska blokada kompletnog putničkog i teretnog prometa iz Britanije izazvala šok u britanskoj vladi.

Službeni Pariz kao uvjet otvaranja granice navodi obvezno testiranje za sve vozače kamiona koji se budu vraćali iz Britanije u Francusku. Oni s pozitivnim testom ne bi mogli prijeći granicu. Predsjednik Macron pritom inzistira na PCR testovima, za koje se rezultat čeka između 24 i 48 sati, što bi moglo stvoriti nove gužve na granicama. (JL)

BioNTech uvjeren da je cjepivo protiv covida-19 učinkovito protiv novog soja

Šef BioNTecha Ugur Sahin rekao je u ponedjeljak da je uvjeren da je cjepivo koje je njegova kompanija razvila zajedno s Pfizerom protiv covida-19 učinkovito i protiv novog soja koronavirusa koji se pojavio u Britaniji.

On je za Bild TV rekao da će kompanija istražiti mutaciju tijekom sljedećih dana ali da gleda na cijelu stvar prilično razborito.

Novi soj otkriven u Britaniji pokazao se prilično zaraznim, ali britanske analize tvrde da ne izaziva teži oblik bolesti ili višu smrtnost.

Zemlje širom svijeta zatvorile su granice za Britaniju u ponedjeljak zbog straha od širenja novog soja, što je izazvalo prometni kaos.

Sahin je govorio ubrzo nakon što je EU dala zeleno svjetlo za cjepivo Pfizera i BioNTecha.

Dojam smirenosti šefa BioNTecha sličan je onom koji se mogao čuti i na konferenciji za novinare Svjetske zdravstvene organizacije, koja je upozorila da se ne diže panika jer se radi o normalnoj etapi evolucije pandemije, ističe Reuters.

Sahin je rekao da se još nije cijepio ali da bi volio to učiniti. Važnije je, kazao je, da se cijepe njegovi zaposlenici kako bi mogli normalno nastaviti s radom. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 03:38