IZLAZNE ANKETE

Nema jasnog pobjednika na bugarskim izborima, popularni TV voditelj i pjevač u blagom vodstvu

Slavi Trifonov u utrci za novog premijera osvaja 23,2 posto glasova birača i ispred je desničarskog GERB-a koji je na 23 posto
Slavi Trifonov
 Handout/7/8 TV/AFP

Nema jasnog pobjednika na bugarskim parlamentarnim izborima u nedjelju - nova stranka Postoji takav narod (ITN) u blagom je vodstvu ispred desničarskog GERB-a, stranke bivšeg premijera Bojka Borisova, pokazuju izlazne ankete.

Istraživanje Gallup Internationala pokazuje da ITN, predvođen popularnim TV voditeljem i pjevačem Slavijem Trifonovim osvaja 23,2 posto glasova birača i da je ispred GERB-a koji je na 23 posto.

Anketa Alpha Researcha također pokazuje da je ITN ispred GERB-a s 24 posto osvojenih glasova naprema 23,5 posto.

Tijesni rezultati predstavljaju duboke podjele oko ostavštine Borisovljeve višegodišnje vladavine, usred sve većeg bijesa zbog raširene korupcije u Bugarskoj, najsiromašnijoj članici Europske unije.

Čak i ako službeni rezultati potvrde GERB najjačom strankom, njezine šanse za formiranje vladajuće koalicije su male, kažu politički promatrači. GERB je bio prva stranka na izborima u travnju, s osvojenih 26,2 posto, ali su je se klonile druge stranke.

ITN je bolje pozicioniran i uživa podršku svojih vjerojatnih partnera - dvije manje antikoruptivne stranke, Demokratska Bugarska i Ustanite! Mafija van!

Izgledni su tjedni koalicijskih pregovora pa i novih izbora, što bi Bugarskoj moglo otežati povlačenje sredstava iz europskog plana oporavka i prihvaćanje proračunskih planova za 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 16:56