ODLUKA SUDA

Nema odbacivanja optužnice protiv Huntera Bidena: Suđenje počinje 3. lipnja, on tvrdi da nije kriv

Protiv sina američkog predsjednika Joea Bidena vode se dva kaznena postupka. Prijeti mu više od 20 godina zatvora

Hunter Biden 

 Bryan Olin Dozier/Nurphoto Via AFP

Savezni sud u Delawareu u petak je odbio odbaciti optužbe za ilegalnu nabavu i posjedovanje oružja protiv Huntera Bidena, što je jedan od dva kaznena slučaja protiv sina američkog predsjednika Joea Bidena koji je u jeku kampanje za reizbor.

Američka okružna sutkinja Maryellen Noreika u Wilmingtonu presudila je protiv zahtjeva Huntera Bidena da se odbace dvije točke za laganje o trošenju ilegalnih narkotika pri kupnji pištolja Colt Cobra 2018. i treća točka za ilegalno posjedovanje tog oružja.

Presuda otvara put suđenju koje bi trebalo započeti 3. lipnja u Wilmingtonu. Hunter Biden izjasnio se da nije kriv.

Posebni tužitelj David Weiss podigao je optužbe za ilegalno oružje u rujnu.

Hunter Biden prvo je dijete nekog predsjednika na dužnosti koje je optuženo. Prijeti mu više od 20 godina zatvora ako bude proglašen krivim.

Republikanski kandidat Donald Trump, koji se nastoji vratiti na mjesto predsjednika na američkim izborima 5. studenoga, suočava se s četiri vlastite kaznene optužnice.

Odvjetnici Huntera Bidena tvrde da bi optužbe za oružje trebale biti odbačene iz niza razloga, uključujući i to da je zakon prema kojem je Hunter Biden optužen vjerojatno bio neustavan nakon što je Vrhovni sud SAD-a proširio prava na oružje u presudi iz 2022. koja je postavila strože nove kriterije za utvrđivanje zakonitosti ograničenja vatrenog oružja.

Bidenov pravni tim također tvrdi da Weiss nije pravilno imenovan, da je Hunter Biden bio selektivno procesuiran i da je imao obvezujući sporazum koji ga je štitio od kaznenog progona.

Hunter Biden također se izjasnio da nije kriv za savezne porezne zločine u odvojenom slučaju koji je pokrenuo Weiss u Kaliforniji. Tamo se suočava s kaznom do 17 godina zatvora ako bude osuđen. Početak tog suđenja zakazan je za 20. lipnja.

Posebno tužilaštvo optužilo je Huntera Bidena da nije platio 1,4 milijuna dolara poreza između 2016. i 2019., a da je potrošio milijune dolara na drogu, usluge eskort dama, egzotične automobile i druge skupe stvari.

Okružni sudac SAD-a Mark Scarsi u Los Angelesu je 1. travnja odbio zahtjev Huntera Bidena da se odbaci optužnica za poreznu utaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:14