MILORAD DODIK

‘Nema šanse da moji ministri sudjeluju u radu vlade BiH. Osim ako se ne odobri jedan uvjet...‘

Sjednica državnog Vijeća ministara BiH koje je bila zakazana proteklog četvrtka iznenada je otkazana bez službenog objašnjenja

Milorad Dodik

 Antonio Balic/Cropix

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je u ponedjeljak da ministri iz njegova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) neće sudjelovati u radu vlade BiH ako se ne odobri povezivanje s novim plinovodom iz Srbije kojim plin pritječe iz Rusije.

"Ne bude li toga (plinovod) na dnevnome redu neće ni funkcionirati Vijeće ministara", rekao je Dodik u ponedjeljak medijima upitan o izgradnji Istočne plinske interkonekcije.

Sjednica državnog Vijeća ministara BiH koje je bila zakazana proteklog četvrtka iznenada je otkazana bez službenog objašnjenja iako su na dnevnome redu bile točke o plinskome povezivanju preko Srbije odnosno Hrvatske.

U medijima se nagađalo da je otkazivanje sjednice povezano s prijeporima oko istodobnog odobrenja za izgradnju plinovoda s dvjema susjednim državama.

Dodik je dodao da vlasti u Republici Srpskoj nisu spremne slušati izgovore, te da se povezuje izgradnja dvaju plinovoda.

"Nema što ići u paketu ‘Јužna interkonekcija‘ jer nema veze s ‘Istočnom. Niti je isti investitor, niti je isti projekt", dodao je Dodik.

Bosna i Hercegovina trenutačno jedinu opskrbu plinom ima preko Srbije, odnosno Turskog toka. U funkciji nešto više od dvije godine Turski tok sastoji se od dvije linije, od kojih je jedna namijenjena isporuci plina u Tursku, a drugi u južnu i jugoistočnu Europu.

Srpske vlasti u BiH inzistiraju na izgradnji novog plinovoda sa Srbijom putem kojeg bi stizale nove količine ruskoga plina.

Istodobno u Federaciji BiH se dugi niz godina radi na pripremi povezivanja s Republikom Hrvatskom putem južne plinske interkonekcije čime bi se diverzificirala opskrba plinom te koristili potencijali LNG terminala u Omišlju na otoku Krku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:38