SIGURNE ULICE

NEMA VIŠE DOBACIVANJA I FUĆKANJA ZA ŽENAMA Francuska izglasala zakon po kojem će sa 750 eura kažnjavati seksualno uznemiravanje na ulici

 Profimedia, Alamy

Muškarci u Francuskoj bit će kažnjeni novčanom kaznom ako budu fućkali i seksistički dobacivali ženama na ulici. Dio je to nastojanja da se spriječi nedolično ponašanje. Kazne će biti naplaćivane na licu mjesta, a iznosit će 750 eura, piše Independent.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kaže kako se novim zakonom želi omogućiti ženama da se na ulici osjećaju sigurno i da se ne boje izaći iz kuće.

Ministrica rodne ravnopravnosti, Marlene Schiappa je na pitanje kako odrediti granicu između flerta i napastovanja, rekla: 'Svi znamo u kojem se trenutku počnemo osjećati neugodno, nesigurno ili napastovano na ulici.'

Schiappa je već prije pozvala na izmjene zakona o pristanku na seksualni odnos po čemu bi se smatralo da osobe mlađe od 15 godina nisu pristale na seksualni odnos sa starijima od 18.

Međutim, Donji dom francuskog parlamenta nije donio odluku o zakonskoj dobi za pristanak na seksualni odnos, već je umjesto toga odlučio da će se odnos s osobom mlađom od 15 smatrati silovanjem ako žrtva 'nije u mogućnosti dati pristanak'.

U takvim slučajevima, seksualni odnos bi se smatrao seksualnim napadom za što ja zapriječena kazna do deset godina zatvora. Silovanje djece do 15 godina kažnjava se kaznom od 20 godina zatvora.

Novi zakon također će osigurati žrtvama dodatnih deset godina da podignu tužbu te će sada umjesto 20 od punoljetnosti, na raspolaganju imati čak 30 godina.

Grupe za ženska prava koje su se zalagale za određivanje dobne granice do koje bi se seksualni odnos smatrao silovanjem, nisu zadovoljne ovakvom odlukom. Kažu da se boje kako će ovakav zakon ponukati suce da seksualno zlostavljanje tretiraju kao napad, umjesto kao silovanje.

Francuska ministrica pravosuđa, Nicole Belloubet, rekla je radiju Europe 1 da odbacuje kritike.

'Postrožili smo pravila pa će se silovanje sada lakše dokazati.'

Novi zakon čeka odobrenje senata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:11