VELIKA OČEKIVANJA

Nemaju Rusi samo Sputnjik V, evo što se zna o ostalim cjepivima koja su već proizveli

Sva tri cjepiva dobila su odobrenja za upotrebu prije treće faze kliničkih studija u kojima se cjepivo ispituje na desetinama tisuća dragovoljaca
Djelatnici Državnog znanstvenog centra za virologiju i biotehnologiju u Novosibirsku rade cjepivu EpiVacCorona
 Grigory Sysoev/Sputnik/Sputnik Via Afp

Službena Moskva namjerava do jeseni cijepiti većinu građana. Prema planovima, do svibnja bi Rusija ukupno mogla proizvesti pedeset milijuna doza domaćih cjepiva, piše Deutsche Welle.

Sva tri cjepiva dobila su odobrenja za upotrebu prije treće faze kliničkih studija u kojima se cjepivo ispituje na desetinama tisuća dragovoljaca. Tako je Sputnjik V u kolovozu prošle godine postao prvo odobreno cjepivo u svijetu. Tek nakon odobrenja cjepivo je ispitano u okviru testiranja na 40.000 ljudi.

Prije pandemije korone, cjepivo ili lijekovi bili su korišteni tek nakon treće faze kliničkih studija i nakon što bi neovisni stručnjaci pregledali rezultate. Tijekom ove pandemije, mnogi su pribjegli paralelnom odvijanju druge i treće faze studije - kako bi ubrzali stvar.

Nakon treće, postoji i četvrta faza: tijekom dužeg razdoblja se prate učinci cjepiva u općoj populaciji.

U Rusiji su, poput Sputnjika V, prije treće faze odobreni i EpiVacCorona (u listopadu) i CoviVac (u veljači). Po svemu sudeći, bit će i drugih ruskih cjepiva. Prema izvještajima, cjepivo nazvana Mir-19 prošlo je prvu fazu ispitivanja.

EpiVacCorona

Ovo cjepivo se oslanja na kemijski sintetski antigen, što znači da ne sadrži živi virus. Antigen je tvar koja potiče organizam da proizvedi antitijela. Prema nekim izvorima, ovo rusko cjepivo bi treću fazu kliničke studije trebalo proći najranije u svibnju.

Cjepivo je ipak već odobreno u Rusiji, ali i Turkmenistanu, kako prenosi tamošnja državna novinska agencija. U Rusiji je stanovništvu već ubrizgano 45.000 doza ovog cjepiva.

Prije nekoliko dana je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila da još čeka da ruski državni institut Vektor, koji je napravio EpiVacCoronu, pošalje potrebne dokumente kako bi stručnjaci WHO-a ocijenili cjepivo.

Ova vakcina se čuva u običnim hladnjacima. Ruske vlasti tvrde da je u prvim ispitivanjima pokazala 100%-tnu učinkovitost.

CoviVac

Ovo cjepivo je razvio centar „Čumakov“, ogranak ruske Akademije znanosti. Cjepivo se za sada ne spominje od strane WHO-a, a niti na clinicaltrials.gov, američkom službenom portalu koji prati sva klinička ispitivanja u svijetu, piše DW.

Zabunu može unijeti i činjenica da američki stručnjaci iz Codagenixa rade na cjepivu praktički istog naziva Covi-Vac (naziv ruske vakcine uglavnom se piše bez crtice).

Prema onome što se zna, ruski CoviVac koristi standardnu tehnologiju - neaktivni virus koji ne može zaraziti pacijenta, ali može izazvati stvaranje antitijela. Ruski stručnjaci se nadaju da će se ta tehnika pokazati učinkovitom protiv svih mutacija.

Ruska agencija Tass prenosi da CoviVac može biti pogodan posebno za starije i kronično bolesne jer su navodno nuspojave blaže nego kod drugih vakcina. U centru „Čumakov“ navode da se cjepivo čuva na temperaturama od dva do osam stupnjeva, dakle u običnom frižideru.

Usporedba sa Sputnjikom V

Prvo rusko cjepivo protiv korone koristi sasvim drugi način - to je takozvano vektorsko cjepivo. Vektori su virusi koji su manipulirani tako da se ne mogu umnožavati, a niti zaraziti tijelo, ali mogu potaknuti imuni odgovor. U dvije doze Sputnjika koriste se različiti vektori što bi, kako kažu znanstvenici, moglo to cjepivo učiniti vrlo učinkovitim na duge staze. Navodi se da učinkovitost Sputnjika V više od 90%.

Od odobrenja, Sputnjik V je prošao najmanje šest velikih kliničkih ispitivanja u Rusiji, Indiji, Venezueli, Bjelorusiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Cjepivo je odobreno u više od četrdeset zemalja. Od članica EU, odobrenje korištenja ima jedino u Mađarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. studeni 2021 08:47