PIŠE I. BEŠKER

Nemali udarac za premijera Izraela: Raskol u Likudu, Netanyahua napustio bivši ministar

Likud promijenio fizionomiju i postao „oruđe za zaštitu Netanyahuovih osobnih interesa, uključivši u to i suđenje za kriminal“
Benjamin Netanyahu
 Yonathan Sindel

Gideon Moshe Sa'ar (54), član izraelske vladajuće stranke Likud, njezin zastupnik u Knessetu (izraelskom parlamentu), svojedobni ministar unutrašnjih poslova i konkurent sadašnjem premijeru Benjaminu Netanyahuu (71) za vodstvo stranke, najavio je sinoć da istupa iz Likuda te osniva stranku nazvanu Nova nada, s kojom će se kandidirati za predsjednika izraelske vlade na sljedećim izborima.

Pitanje je koliko Likudovih članova Sa'ar može povući za sobom. Na unutarstranačkim izborima potkraj prošle godine Netanyahu je Sa'ara glatko pobijedio osvojivši 72,5 posto glasova stranačkog članstva. Nije rečeno da će svih Sa'arovih lanjskih 27,5 posto poći za njim u Novu nadu, ni da će na sljedećim parlamentarnim izborima za njegovu stranku glasati četvrtina dosadašnjih Likudovih birača.

Ali ako Sa'ar otme Netanyahuovu Likudu samo desetak posto njegova biračkog tijela, narušit će sadašnju mrtvu trku s Plavo-bijelim savezom koji vodi general Benny Gantz (61), čelnik Snage Izraela. Nakon ovogodišnjih ožujskih izbora, trećih u manje od godine dana, Netanyahu i Gantz su složili koaliciju u kojoj su obojica izmjenični premijeri (zapravo jedinstven slučaj) pa bi Netanyahu imao biti premijer do studenoga 2021, a Gantz zatim do 2023.

Kako prenosi The Jerusalem Post, Sa'ar tvrdi da je Likud promijenio fizionomiju i postao „oruđe za zaštitu Netanyahuovih osobnih interesa, uključivši u to i suđenje za kriminal“ gdje je Netanyahu optuženik.

On kaže da je svjestan da je time možda produljio život sadašnjoj koaliciji jer se Netanyahu sada vjerojatno neće usuditi sazvati skore izbore, te da bez obzira na sve podnosi ostavku na zastupnički mandat u Knessetu.

The Jerusalem Post najavljuje da će se Sa'aru pridružiti Yoaz Hendel i Zvi Hauser, koji su u ožujku napustili Telem i Plavo-bijelu koaliciju. Pretpostavlja da će Sa'ara podržati i Sharren Haskel i Michal Shir, koji su sada Likudovi zastupnici.

Avigdor Liberman, izraelski „jastreb“ koji je još 1999 skliznuo iz Likuda udesno i koji sada vodi i dalje većinom rusofoni Naš dom Izrael, predviđa da će do sljedećih izbora biti još novih formacija. U 120-članom Knessetu sada je deset stranaka u 72-članoj vladinoj većini, a daljnjih dvanaest u oporbi.

Sa'ar je žestok protivnik formiranja ikakve samostalne palestinske države (iako su Ujedinjeni narodi još 1947 odlučili da se Palestina podijeli na dvije države, Izrael i Arapsku Palestinu, s Jeruzalemom kao posebnim teritorijem), zauzima se za definitivnu izraelsku aneksiju teritorija na zapadnoj obali Jordana (tzv. Cisjordanije, odnosno biblijske Judeje i Samarije) a pristao bi da dio drugih palestinskih područja bude autonoman u sastavu Jordanije. Kao mladić je prosvjedovao i protiv vraćanja Egiptu Sinaja, koji je Izrael okupirao u ratu 1967.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:02