UBOJITA BIROKRACIJA

‘Nemam osobnu, zdravstveno, bankovni račun... Sud me prije 3 godine proglasio mrtvom, otad dokazujem da sam živa‘

‘Nikad nisam mislio da bi sudac nekoga proglasio mrtvim bez potvrde. No tužitelj je tvrdio da je Pouchain mrtva, bez ikakvih dokaza‘
Jeanne Pouchain
 Jean-Philippe Ksiazek/AFP

Iako je Jeanne Pouchain živa i zdrava, tri je godine provela pokušavajući u to uvjeriti francuske vlasti.

Nakon što ju je sud proglasio mrtvom, Pouchain je tri godine pokušavala dokazati suprotno. Ova 58-godišnjakinja iz Saint-Josepha u blizini francuskog Lyona ne postoji od 2017. u očima francuske administracije, a sve nakon dugotrajnog pravnog spora s bivšom zaposlenicom njezine tvrtke za čišćenje, piše The Guardian.

- Otišla sam odvjetniku koji je rekao da će se sve brzo riješiti jer sam bila kod liječnika koji je potvrdio da sam itekako živa. No budući da je postojala presuda, to nije bilo dovoljno, rekla je Pouchain lokalnim novinarima.

image
Jeanne Pouchain
Jean-Philippe Ksiazek/Afp/Profimedia

Njezin odvjetnik Sylvain Cormier i sam je ostao zaprepašten.

- To je zbilja luda priča. Nisam mogao vjerovati. Nikad nisam mislio da bi sudac nekoga proglasio mrtvim bez potvrde. No tužitelj je tvrdio da je gospođa Pouchain mrtva, bez ikakvih dokaza, a svi su mu povjerovali. Nisu provjeravali, kaže odvjetnik za AFP.

Sudac ju je proglasio mrtvom u studenom 2017. nakon više od desetljeća duge pravne borbe s nezadovoljnom bivšom zaposlenicom.

Naime, radni je sud 2004. naredio da Pouchain plati bivšoj zaposlenici koja je navodno otpuštena nakon što je Pouchaineina tvrtka izgubila vrijedan ugovor. Bivšoj zaposlenici je trebalo platiti odštetu od oko 14.000 eura. Budući da se slučaj vodio protiv njezine tvrtke, a ne protiv nje osobno, presuda nikad nije izvršena. Zaposlenica je 2009. godine ponovno tužila, no slučaj je odbačen.

image
Jeanne Pouchain
Jean-Philippe Ksiazek/Afp/Profimedia

Vjerujući da je Pouchain mrtva, žalbeni sud je 2016. godine naložio njezinom sinu i suprugu da plate odštetu. Godinu kasnije je zaposlenica obavijestila viši sud da njezina pisma bivšoj šefici nisu dostavljena te da je ona umrla. Pouchain je izbrisana iz službene evidencije, što je poništilo njezinu osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu, bankovne račune, zdravstveno osiguranje i ostale službene dokumente potrebne za dokazivanje njezinog postojanja.

Dok je njezin odvjetnik ovog tjedna zatražio službeno poništenje njezine navodne smrti, Pouchain je optužila bivšu zaposlenicu da je izmislila smrt u pokušaju da izvuče novčanu korist od njezine obitelji. Odvjetnik te zaposlenice pak tvrdi da je sama Pouchain inscenirala vlastitu smrt kako bi izbjegla plaćanje odštete i duga, a ona je te optužbe odbacila.

- Nemam osobne dokumente, zdravstveno osiguranje, ne mogu bankama dokazati da sam živa..., požalila se i dodala:

- Vrijeme je da netko kaže stop. Ako se ja ne izborim sama, nitko to neće učiniti umjesto mene. Baka mojeg supruga ima 102 godine. Mnogo toga je proživjela, uključujući i rat, no za ovakvo što nikad nije čula, rekla je Pouchain, prenosi The Guardian.

image
Jeanne Pouchain
Jean-Philippe Ksiazek/Afp/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:24