SINDIKAT POLICIJE

‘Nemojte baš svaki put zvati policiju i cinkati susjede. Pokucajte im na vrata i upozorite ih‘

Prvo odite do njih i ako se zaista ispostavi da je ondje previše ljudi, upozorite ih na kršenje pravila, poručuje sindikat policije
 Ilustracija/Armando BABANI/AFP

Sindikat njemačke policije apelirao je u srijedu na građane da tijekom božićnih blagdana, kad nastupa blago popuštanje mjera o okupljanjima, ne zovu policiju svaki put kad pomisle da susjedi krše pravilo o dopuštenom broju okupljenih osoba.

- Ja bih prvo sam otišao do susjeda te ako se zaista ispostavi da je ondje previše ljudi, upozorio bih na kršenje pravila - rekao je potpredsjednik Sindikata policije Joerg Radek u razgovoru za dnevnik Sueddeutsche Zeitung.

- Ne treba baš uvijek zvati policiju. Pandemija od nas iziskuje i određen stupanj građanske hrabrosti - izjavio je Radek.

Tijekom božićnih praznika policija "sigurno neće ići bez povoda od kuće do kuće i prebrojavati koliko je ljudi za stolom".

Od 24. do 26. prosinca u većini saveznih pokrajina s izuzetkom Berlina, Porajnja-Falačke i Saske-Anhalta, u kojima vrijede dosadašnja pravila, privremeno nastupaju ublažene mjere o privatnim okupljanjima.

U ta tri dana neće vrijediti propis o maksimalnom okupljanju pet osoba iz najviše dva domaćinstva, nego je dopušteno okupljanje svih osoba iz jednog domaćinstva te još četiri druge osobe bez obzira na to iz koliko domaćinstava one dolazile.

To se odnosi samo na pripadnike užeg rodbinskog kruga poput roditelja ili braće i sestara i članova njihovih obitelji.

Ograničenja se odnose na osobe starije od 14 godina.

U Njemačkoj su od 16. prosinca pa do sredine siječnja na snazi stroge mjere ograničenja koje uključuju zatvaranje maloprodaje s izuzetkom prodavaonica za svakodnevne potrebe i ljekarni.

Od početka studenoga zabranjen je rad ugostiteljskim i kulturnim objektima.

Političari i epidemiolozi su iznova apelirali na građane da se suzdrže od putovanja tijekom praznika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 11:01