ZBRKA S IMENOM

'NEMOJTE GA ZVATI FRANJO' Zbog Tuđmana za Srbe je novi papa - Francisco!

Vlast u Srbiji ne želi da ih ime poglavara Katoličke crkve podsjeća na pokojnog hrvatskog predsjednika
 AFP

Vlast u Srbiji novog papu želi prekrstiti u Francisca kako ih ne bi podsjećao na pokojnog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana , kojeg su Srbi uobičajeno zvali “Franja”.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić tako je u nedavnom intervjuu za beogradsku televiziju B92 nekoliko puta nasljednika Benedikta XVI. nazvao “papa Francisco”, po načinu na koji se ime novoga pape izgovara u njegovoj rodnoj Argentini.

Predsjednik Srbije putovao je u Rim na inauguraciju novoga pape, za razliku od patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja. Srpske je pravoslavce u Rimu predstavljao kontroverzni vladika Amfilohije.

No, suprotno naputku SPC-a, Nikolić je novoga papu odlučio nazivati Francisko , piše beogradski Blic . Nikolić je papu više puta nazvao “Francisco” u intervjuu za B92 gdje je morao odgovoriti na pitanje otkud on u Rimu na ustoličenju novog pape, kad je poznat kao recenzent knjiga haaškog uznika Vojislava Šešelja protiv Vatikana (‘Vatikan glavno sotonino gnezdo’, ‘Antihristov namesnik zlikovački rimski papa Benedikt XVI’, ‘Pontifeks Maksimus satanističke crkve Jovan Pavle II’ i ‘Rimska kurija večito žedna srpske krvi’.)

- To su knjige o Vatikanu iz prošlih vremena - odgovorio je predsjednik Srbije. Papa Francisco dolazi u drugo vrijeme, u vrijeme kad nam je jako potrebno da Vatikan ne prizna neovisnost Kosova - istaknuo je Nikolić.

Za prekrštavanje pape, piše Blic, zalagao se predsjednikov savjetnik Radoslav Pavlović. On je od Vlade Srbije zatražio da papu ubuduće nazivaju Francisco zbog asocijacije na nekadašnjeg predsjednika Hrvatske Franju Tuđmana.

Prije toga, za beogradske medije novi papa je bio uobičajeno “papa Franja”. I SPC je iznio službeni stav da je novi poglavar Katoličke crkve “Franja”. Blic prenosi mišljenje srpskog lingvista Ivana Klajna, koji kaže da novi papa nikako ne može biti Francisko, nego isključivo papa Franja. U srpskom jeziku, ističe on, imena crkvenih poglavara uvijek se prevode s izvornika.

- U suprotnom bismo govorili i o Gregorijusu i Inocentijusu - kaže Klajn. Kao posljednji argument istaknuo je to što je novi papa ime uzeo po svecu koji se u Srbiji zove Franja Asiški, a ne Francisko. Zbrka s imenom nastala je i u Makedoniji: skopska biskupija službeno je objavila da se papa zove Franjo.

Međutim, makedonski mediji pitaju trebaju li ubuduće i slikara Francisca Goyu zvati Franjo, kao i španjolskog diktatora Francisca Franka? Lingvist Trajko Stamatoski smatra da Makedonci Papu trebaju zvati Francisko, pošto je on uzeo ime sveca iz Asiza. Prema njegovu mišljenju, imena se u Makedoniji preuzimaju izvorno: tako ni slovenskog pjesnika Francea Prešerna nitko nije preimenovao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 09:09