Abir Moussi 

Neobičan prosvjed: Tuniška zastupnica pojavila se u parlamentu s motorističkom kacigom i zaštitnim prslukom

Popularnost Abir Moussi i njene populističke platforme poznate po širenju teorije zavjere sve je veća
Abir Moussi
 Fethi Belaid/Afp/Profimedia

Zastupnica Abir Moussi u srijedu se u turskom Parlamentu pojavila s motorističkom kacigom na glavi, u balističkom zaštitnom prsluku i s fotografijom bivšeg predsjednika, izazvavši čuđenje, kolutanje očima te su ju svi počeli i fotografirati. Fotografije su odmah završile na društvenim mrežama i u kratkom roku obišle svijet.

Incident se dogodio nakon što je predsjednik parlamenta zastupnicima svih stranaka navodno zabranio privatne zaštitare, od kojih su neki optuženi za napade. Izvješća kažu da je Moussi osudila upute koje su dali premijer Hichem Mechichi i predsjednik parlamenta Rachel Ghannouchi, ujedno jedan od suosnivača islamističke stranke Ennahda – najjače stranke u trenutnom sazivu parlamenta.

Moussi je pristaša autokratskog bivšeg predsjednika Zine a-Abidine Ben Alija, koji je svrgnut tijekom pobune u Tunisu 2011. godine. Ona je čelnica sekularne Stranke slobodne desturije, poznatije pod francuskom kraticom PDL (Le Parti destourien libre).

Dok je na svom mjestu sjedila s motorističkom kacigom ispred nje je stajala je fotografija prethodnika Ben Alija, Habiba Bourguibe. Progonom Ben Alija u Saudijsku Arabiju, Tunižani su se nadali demokratskoj tranziciji.

Dok je nakon revolucije na sudu branila stari režim, što je u početku dovelo do toga da su je kolege iz stranke protjerali i napali na ulici. No, tijekom godina, stari problemi Tunisa samo su se produbili, građani su imali sve manje plaće, nezaposlenost je sve više rasla, a javne usluge su se pogoršale. Kako je raslo nezadovoljstvo demokratskom tranzicijom, porasla je nostalgija za prošlošću, a rasla je i Moussina popularnost. Pandemija Covida-19 i rastući državni dug samo su pojačali te osjećaje.

Nekoliko nedavnih anketa potvrdilo je da su i PDL i Moussina populistička platforma, poznata po širenju teorija zavjera, popularne među biračima. Moussi poziva na povratak stila vladavine koju su favorizirali Ben Ali i Bourguiba, odbacujući istovremeno politički islamizam.

U lipnju 2020. Moussi je oštro kritizirala predsjednika parlamenta Ghannouchija i Ennahdu zbog veza s Muslimanskom braćom i širenja islamističke ideologije u Tunisu. Moussi je tvrdila da Ghannouchi pokušava podijeliti Tunižane na temelju vjerskih stavova i ponovno napisati tunizijsku povijest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:08