SERENIN OPROŠTAJ?

Neobičan slučaj na centralnom terenu Wimbledona: Zašto se pomno pratio dvoboj 115. i 1204. igračice svijeta?

Po svom plasmanu na WTA ljestvici, Serena je bila miljama daleko od Wimbledona. Organizatori su se ipak pobrinuli da "kraljica" zaigra

Serena Williams

 Glyn KIRK/AFP

Ispunjene tribine centralnog terena All England Cluba u utorak navečer pomno su pratile svaki udarac u meču 115. i 1204. igračice svijeta. Kada se to tako stavi na papir, mnogi bi pomislili "pa onda stvarno svatko može igrati na najvećoj teniskoj pozornici svijeta", ali na terenu je ipak bila ona. Serena Williams vratila se na mjesto gdje je sedam puta dizala pehar pobjednice.

Njezina ovogodišnja londonska epizoda ipak je završila (pre)rano. Poražena je u prvom kolu od Francuskinje Harmony Tan s 5-7, 6-1 i 6-7(7), a ispadanje je teško palo i njoj, ali i tribinama koje su ju zdušno bodrile čitav meč. S obzirom na to da će potkraj rujna proslaviti 41. rođendan, možda je bio ovo posljednji ples jedne od najvećih u povijesti.

- To je bilo ludo i intenzivno. Nisam došla po ovakav rezultat, ali sam uživala, a nadam se da ste i vi - poručila je na svojim društvenim mrežama nakon meča.

Po svom plasmanu na WTA ljestvici (1204.), Serena je bila miljama daleko od Wimbledona. Organizatori su se ipak pobrinuli da "kraljica" zaigra na najprestižnijem teniskom turniru, a uručeni wildcard bio je poziv koji se ne odbija. Iako je već zagazila u duboke veteranske godine i na terenu nije bila godinu dana, kladionice su ju prije početka turnira ipak smještale među prvih deset favorita. Po konačnom rezultatu čini se da su i oni bili previše optimistični.

Slab ulazak u meč

Povratak je obilježen slabim ulaskom u meč, ali onda se na terenu pojavilo pravo lice pobjednice 23 Grand Slam turnira. Nakon što je Han povela 2-0, Williams je s četiri uzastopna gema prešla u vodstvo, ali ipak je ostala bez prvog seta. Drugi set bila je "igra mačke i miša". Serena je demonstrirala klasu koja ju krasi cijelu karijeru, a Francuskinja azijskih korijena kao da je nestala s terena. Kada se činilo kako sve ide prema velikom preokretu, prema dobrim starim Sereninim izdanjima na koje smo navikli svih ovih godina, pa i desetljeća, treći set ponudio je pravu dramu.

Neuobičajeni psihološki i igrački pad u ključnom trenutku, nešto je što svakako ne ide u opis Serenine karijere. Meč se sveo na trinaestu igru u kojoj je imala vodstvo 4-0, ali ni to nije bilo dovoljno za slom suparnice.

Unatoč mnoštvu klasnih udaraca kakve je duži niz godina na WTA razini mogla ponuditi samo ona, bilo je vidljivo kako su godine na leđima, ali i ozljede, ostavile traga na njene fizičke mogućnosti. Kada bi poslala kakvu preciznu "bombu" na drugi dio terena, Han je mogla samo nijemo promatrati kako se praši bijela linija.

Velika i glasna podrška s tribina, ali i u domu autora ovog teksta u kojem se, na čelu s ocem, pred televizijskim ekranom s oduševljenjem dočekivao svaki Serenin poen potkraj meča, pravi je pokazatelj njene sportske veličine. Njezini poeni slavili su se kao nogometni golovi. A i ona ih je tako ponekad obilježavala.

Koliko je htjela pobjedu i nastavak priče u Wimbledonu, moglo se vidjeti iz njenih proslava poena u odlučujućim trenucima. Iako je veći dio meča na licu skrivala emocije, potkraj dvoboja je skoro svaki dobar udarac rezultirao čvrsto stisnutim šakama, a u jednom trenutku tie-breaka, i ruke i noge su joj od oduševljenja poletjele u zrak.

Posljednji nastup u pojedinačnoj konkurenciji prije povratka imala je prije 364 dana na istom mjestu. Tada je nakon samo 38 minuta igre zbog ozljede morala predati meč Bjeloruskinji Sasnovič. Na terene se vratila prošlog tjedna u Eastbourneu kada je u konkurenciji parova nastupala s Tunižankom Ons Jabeur.

Karijera na zalasku

Nije imala odgovor na pitanje o povratku na Wimbledon i iduće godine, a nakon meča osvrnula se na svoja dosadašnja iskustva s turnira, ali i cijelu karijeru.

- Nisam se bojala biti drugačija, nisam se bojala isticati. Nikad nisam planirala utjecati na mijenjanje igre, ali na neki način to sam i učinila. Dobro sam igrala na travi duži niz godina, ali danas to nije bio slučaj. Nisam sretna ako će mi ovo biti posljednja uspomena iz Wimbledona, jednostavno nisam takva, ali dala sam sve od sebe.

Tenisačica koja ju je možda ispratila u mirovinu, barem što se tiče Wimbledona, nije imala ništa drugo nego riječi hvale za tenisku ikonu.

- Serena je superzvijezda, gledala sam puno njenih mečeva na televiziji. Kada sam vidjela ždrijeb, stvarno sam se uplašila. Ona je legenda, nisam znala kako ću uopće igrati. Prije meča htjela sam osvojiti barem jedan gem ili dva, a sada sam prepuna emocija - poručila je Han.

Spuštanje zastora na veliku karijeru Serena bi mogla doživjeti na posljednjem Grand Slamu sezone, na turniru koji ju je lansirao u orbitu. Prošle su već 23 godine od njene prve velike titule kada je s 18 godina pomela konkurenciju i uzela US Open. "Hladan tuš" na travi mogao bi biti okidač za bolji rezultat u New Yorku. Nedostaje joj samo jedna titula kako bi se izjednačila s Margaret Court po broju osvojenih Grand Slam turnira, iako bi u turnir ušla u ulozi autsajdera.

Nije još potpuno izvjesno hoće li uopće nastupiti na US Openu, ali ako bude u ždrijebu, nikada ne treba otpisati srce šampiona. Znajući njen mentalni sklop, motiva za dobar rezultat neće nedostajati, a tako bi se isprao i gorak okus iz Londona.

Hoće li njena karijera dobiti epilog na istom mjestu gdje je stigla do prvog Grand Slama, bit će jasnije u rujnu ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:06