SUPRUGA PREDSJEDNIKA

Neobični detalj iz života bračnog para Zelenski: ‘Draga, zaboravio sam ti reći jednu važnu stvar...‘

Kad je pitala muža Volodimira zašto joj nije rekao da se kandidirao za ukrajinskog predsjednika, on je odgovorio: ‘Zaboravio sam‘

Volodimir i Olena Zelenski

 Sopa Images/Sipa Press/Profimedia

Dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zbog svojeg prkosnog odgovora na rusku invaziju postao prava globalna zvijezda, njegova je prva dama ograničila svoje javne istupe na objave na društvenim mrežama koje podižu moral, piše The Week.

No, to se promijenilo u utorak navečer, kada je Olena Zelenska na službenoj web stranici svog supruga objavila pismo od gotovo 1000 riječi upućeno 'svjetskim medijima'.

Njezino 'Svjedočanstvo iz Ukrajine', objavljeno na Međunarodni dan žena, opisuje 'užasnu stvarnost' života u njezinoj zemlji kako se invazija Rusije pojačava. 'Naše žene i djeca sada žive u skloništima i podrumima', napisala je, navodeći imena troje ukrajinske djece koja su ubijena u ruskim napadima. Deseci novorođene djece 'nikada u životu nisu upoznali mir'.

Prva dama je također ponovila suprugove pozive da se uvede zona zabrane letova iznad Ukrajine, zahtjev koji su zapadni čelnici do sada odbijali zbog straha da bi sukob mogao eskalirati u globalni rat. 'Zatvorite nebo i sami ćemo upravljati ratom na terenu', napisala je.

Desetljeća izvan centra pažnje

44-godišnja prva dama 'provela je desetljeća podalje od svjetla reflektora', za razliku od njezinog supruga, bivšeg glumca i komičara, piše Daily Mail. Par je išao u istu školu u Krivoji Rihu u središnjoj Ukrajini, ali se nisu upoznali sve dok oboje nisu počeli studirati na Nacionalnom sveučilištu u tom gradu. Ona se školovala za arhitekticu, dok je Zelenski bio student prava - premda nijedno od njih dvoje na kraju nije završilo u karijerama vezanima uz njihove diplome.

image

Volodimir i Olena Zelenski

Presidency Of Ukraine/handout

Vjenčali su se 2003., kada je budući ukrajinski čelnik također osnovao televizijsku produkcijsku kuću Kvartal 95 Studio. Zelenska je tamo radila kao scenaristica na programima, uključujući i seriju 'Sluga naroda', satiričnu humorističku seriju o školskom učitelju koji postaje predsjednik i u kojoj glavnu ulogu ima njezin suprug.

Poznato je da je bila protiv stvarne odluke svog supruga da se kandidira za predsjednika, rekavši jednoj lokalnoj televizijskoj postaji 'da se 'agresivno protivi' tom 'projektu''.

'Ovo je vrlo težak korak, to čak nije ni projekt, to je drugi smjer u životu', dodala je.

image

Volodimir i Olena Zelenski

Sopa Images/Sipa Press/Profimedia

Iako je sumnjala da bi se to moglo dogoditi, Zelenska je 1. siječnja 2019. putem društvenih mreža zapravo saznala da joj se suprug kandidirao za ukrajinskog predsjednika. Mjesecima nakon što je pobijedio na izborima, ona je za Vogue rekla da je pitala muža zašto joj nije rekao za kandidaturu, na što je ovaj odgovorio: 'Zaboravio sam.'

'Moj muž doista zna iznenaditi', kazala je i dodala da su 'dugo razgovarali o toj temi, a ja sam rekla da ću ga uvijek podržavati'.

Baš kao što je i obećala, kada je došlo vrijeme za njegovu kampanju, Olena se odano pojavila uz njega radi fotografiranja i govora u kampanji.

'Nisam javna osoba'

U tri godine od uvjerljive pobjede Zelenskog na izborima, Zelenska ga je pratila na nizu međunarodnih putovanja, posjećujući zemlje poput Francuske i Turske. U listopadu 2020. par je upoznao princa Williama i Kate Middleton u Buckinghamskoj palači, tijekom dvodnevnog službenog posjeta Velikoj Britaniji.

image

Volodimir i Olena Zelenski u posjetu vojvodi i vojvotkinji od Cambridgea

-/Shutterstock Editorial/Profimedia

Zelenska je, međutim, sama odabrala smjer svog javnog života, unatoč tome što joj je neugodno biti u centru pažnje. 'Ja nisam javna osoba', rekla je za Vogue nedugo nakon što je postala prva dama.

'Ali nova stvarnost ima svoja pravila i ja ih se pokušavam pridržavati', dodala je Zelenska, koja se pojavila i na naslovnici tog modnog magazina.

Otkrila je da je jedna od njezinih ambicija u tada novoj ulozi, bila reforma školske prehrane. 'Što se prije djeca educiraju o zdravoj prehrani, kasnije će im biti lakše objasniti da je brokula bolja od kobasice', rekla je.

Zelenska je također pomogla u otvaranju desetak skloništa za žrtve obiteljskog nasilja i promovirala Ukrajinski ženski kongres koji radi na ravnopravnosti spolova.

Promjena fokusa

Ruska invazija natjerala je prvu damu Ukrajine 'na novu poziciju', piše The New York Times. Ona sada koristi svoju platformu za 'podizanje svijesti o zločinima protiv djece i starijih osoba, te pozivanje međunarodne jevnosti da pomogne'.

Iz sigurnosnih razloga ne zna se gdje se trenutno nalaze Zelenska i njezino dvoje djece – 17-godišnja Oleksandra i devetogodišnji Kirilo. Predsjednik Zelenski je 2. ožujka za Channel 4 News rekao da je svoju obitelj vidio samo jednom od početka sukoba.

No, prva dama podiže javni moral redovitim objavama na društvenim mrežama.

'Ne želim paniku i suze', napisala je Zelenska za svojih 2,5 milijuna pratitelja na Instagramu nedugo nakon što je 24. veljače Vladimir Putin pokrenuo invaziju. 'Bit ću smirena i samouvjerena. Moja djeca me gledaju. Bit ću uz njih. I uz svoga muža. I uz vas.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:08