ATMOSFERSKI FENOMEN

Neobjašnjiva tutnjava uzbunila milijunski grad, tresle su se zgrade: ‘Ne, ovo nije bio potres‘

Kada je 2012. godine slična tutnjava s neba prodrmala prozore i vrata, inicijalna negiranja iz vojnih redova ustupila su mjesto priznanju
San Diego
 Corey Jenkins/Imagesource/Profimedia

San Diego na zapadnoj obali pridružio se popisu gradova u SAD-u u kojima su se dogodilo neobjašnjivi događaji. "Misteriozno podrhtavanje opet se dogodilo u okrugu San Diega', naslov je koji je vrištao s naslovnice portala Strange Sounds.

Tresli su se prozori i vrata u velikom dijelu San Diega i Tijuane u srijedu kasno navečer, izazvavši paniku kod stanovnika koji su slično doživjeli prošloga mjeseca, ali i godinu dana ranije.

Nije uvijek bilo riječi o neobičnim zvukovima. Prije 30 godina tisuće stanovnika San Diega privuklo je ukazanje ubijene djevojke na praznom reklamnom panou u Chula Visti. Ali najčešće se radi od neobjašnjivim glasnim zvukovima koji se nazivaju nebeski potres.

Mnogi su u okrugu San Diega u srijedu prvo pomislili da je riječ o potresu, koji su česti u Kaliforniji. No mjerni uređaju nisu zabilježili podrhtavanje tla u tom razdoblju.

Neki nisu isključili da se radi o probijanju zvučnog zida s obzirom na to da je San Diego jaka pomorska vojna baza. Glasnogovornik Američke ratne mornarice opovrgnuo je takvu mogućnost.

Jesu li marinci prouzročili neobjašnjivu nebesku buku? Nisu željeli komentirati. Je li vojska testirala neko moderno oružje? I ovo pitanje ostalo je bez odgovora jer se tu obično radi o povjerljivim informacijama.

Kada je 2012. godine slična tutnjava s neba prodrmala prozore i vrata duž obale, inicijalna negiranja iz vojnih redova ustupila su mjesto priznanju: piloti u dva zrakoplova F/A -18 imali su revijalni let za goste broda Carl Vinson tijekom obiteljskog krstarenja.

- Dva zrakoplova su probila zvučni zid na udaljenosti oko 55 kilometara od obale. Obično se na toj udaljenosti to ne čuje, i nas je pomalo iznenadilo, rekao je glasnogovornik Mornarice u to vrijeme.

Humberto Mendoza Garcilazo, znanstvenik pri Centru za znanstvena istraživanja u Ensenadi, rekao je da bi nadzvučni zrakoplovi mogli biti odgovorni za tutnjavu.

Također je sugerirao da ne bi isključio da je uzrok olujno nevrijeme i drastična promjena temperature i atmosferskog tlaka.

Meteorolog Brandt Maxwell međutim skeptično gleda na takvo objašnjenje. Ističe da u srijedu navečer nije bilo oluja te da čak niti jaka hladna fronta ne proizvodi takvu tutnjavu.

Što su točno stanovnici čuli u srijedu navečer zasad ostaje misterij. Eksplozivne tutnjave bez jasnog uzroka događaju se diljem svijeta.

Objašnjena su bili različite vrste, od potresa i probijanja zvučnog zida. Neki su znanstvenici ukazivali na bolide, velike meteore koji putuju tako brzo da eksplodiraju kada ulaze u Zemljinu atmosferu. Drugi su sugerirali da određeni atmosferski uvjeti pojačavaju zvukove velikih oceanskih valova koji se događaju daleko od obale.

Prošle godine su seizmolozi sa Sveučilišta Sjeverne Karoline objavili rezultate istraživanja o nebeskim potresima na Istočnoj obali.

Prikupili su novinska izvješća i druge podatke o tutnjavama između 2013. i 2015. godine u Sjevernoj Karolini i usporedili ih s podacima od seizmografa i atmosferičnih senzora koji su tada bili na tom području. Na istočnoj obali zagonetne tutnjave nazivaju se 'Seneca Guns', a ime su dobile po jezeru u državi New Yorku koje je poslužilo kao kulisa za kratku priču 'Lake Guns' iz 1850. godine.

Istraživanje je isključilo potrese kao objašnjenje za tutnjavu. Nije bilo zabilježenih slučajeva podrhtavanja tla.

Kao zaključak, znanstvenici vjeruju da je 'Seneca Guns' atmosferski fenomen. Mreža senzora snimila je neobične signale duljine između jedne i 10 sekundi koji su odgovarali novinskim izvješćima o misterioznim zvukovima.

No nisu imali dovoljno podataka da precizno utvrde lokaciju il uzrok. Nadaju se da će u idućim godinama prikupiti dovoljno podataka kako bi konačno riješili taj misterij,

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:28