StoryEditor
NOVE NAPETOSTI

Neobuzdani Kim: Sjeverna Koreja navodno digla u zrak međukorejski ured za vezu

Sjeverna Koreja je zadnjih dana uputila nekoliko prijetnji Seulu i među ostalim zaprijetila uništenjem ureda koji je uspostavljen 2018.
Kim Jong Un
 AFP

Sjeverna Koreja je izgleda digla u zrak zgradu međukorejskog ureda za vezu, javlja novinska agencija Yonhap pozivajući se na južnokorejski vojni izvor.

Ministarstvo za ujedinjenje u Seulu priopćilo je da je ured u pograničnom gradu Kaesongu srušen u 14.49 sati po lokalnom vremenu.

Sjeverna Koreja je zadnjih dana uputila nekoliko prijetnji Seulu i među ostalim zaprijetila uništenjem ureda koji je uspostavljen 2018.

Također je zaprijetila da će poslati vojsku u demilitariziranu zonu koja ju razdvaja od Južne Koreje.

Napetosti između dviju država rastu otkad su južnokorejski aktivisti i prebjezi iz Sjeverne Koreje navodno poslali oko 50 tisuća letaka u komunističku državu. Takvim kampanjama se u pravilu poziva stanovnike Sjeverne Koreje da zbace svoju vladu. 

Pjongjang je ranije od Seula tražio da zaustavi slanje letaka u kojima se kritizira sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un. Seul je u pregovorima 2018. obećao da će to spriječiti, piše BBC. Leci se preko granice šalju balonima, a s njima se često šalje i hrana, novčanice, radioprijemnici i USB-ovi s južnokorejskim filmovima i vijestima.

Sjeverna Koreja je zbog toga zaprijetila da će prekinuti svu komunikaciju s južnom susjedom, zatvoriti urede za vezu na granici i povući se iz zajedničkog vojnog sporazuma. 

Kim Yo-jong, moćna mlađa sestra sjevernokorejskog čelnika, preko vikenda je zaprijetila osvetom i poručila da Pjongjang treba prekinuti veze sa Seulom. 

Južnokorejsko ministarstvo obrane u utorak je objavilo da prijetnje sjevera shvaća ozbiljno i da surađuje sa SAD-om u pomnom praćenju vojnih kretnji u komunističkoj zemlji. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2020 23:24