VALUTA ZASAD NIJE UGROŽENA

NEOČEKIVAN POTRES U MAĐARSKOJ SREDIŠNJOJ BANCI Viceguverner Marton Nagy iznenada podnio ostavku

Narodna banka u Budimpešt
 Tibor Bognar / Alamy / Alamy / Profimedia

Viceguverner mađarske središnje banke Marton Nagy neočekivano je u četvrtak podnio ostavku, što je otvorilo pitanja o budućem smjeru mađarske monetarne politike.

Vijest o ostavci objavila je Nacionalna banka Mađarske (NBH), dodajući da će viceguverner prijeći na drugu visoko rangiranu poziciju.

Nisu precizirali koju a glasnogovornik banke nije želio komentirati. Nagy nije bio dostupan za komentar, dodaje Reuters.

Nagy je došao u središnju banku 2002. godine a njegov šestogodišnji mandat u monetarnom vijeću koje određuje kamatne stope trebao je isteći u rujnu 2021. godine.

Pomagao je u kvantitativnom ublažavanju monetarne politike, programima povoljnih kredita za domaće tvrtke i programu korporativnih obveznica uvedenom kako bi se ojačalo domaće tržište kapitala.

Također je bio glasni zagovornik konsolidacije bankarskog sektora, ponavljajući da u Mađarskoj ima previše velikih, univerzalnih banaka za tako malo tržište.

Na poziciji viceguvernera privremeno će ga zamijeniti Barnabas Virag, izvršni direktor središnje banke za monetarnu politiku i ekonomsku analizu. Viceguverner Mihaly Patai preuzet će korporativne programe kreditiranja poduzeća.

Banku vodi guverner Gyorgy Matolcsy, saveznik premijera Viktora Orbana koji imenuje vodeće dužnosnike središnje banke, uključujući viceguvernere.

Članove monetarnog vijeća imenuje parlament u kojem Orbanova stranka Fidesz ima dvotrećinsku većinu. Od početka guvernerova mandata 2013. godine vijeće snažno podupire premijerov plan poticanja gospodarskog rasta, napominje Reuters.

Mađarska forinta nije odmah reagirala na Nagyjevu ostavku, zadržavši se na razini od oko 350 forinti za euro. Ojačala je u odnosu na rekordno niske razine u veljači nakon što je Nagy pozvao na pooštravanje monetarne politike budući da je inflacija premašila ciljanih oko tri posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:33